Ούτε να ακούσουν δε θέλουν οι Ευρωπαίοι για "λάθος" του ΔΝΤ!

Ελλάδα
Tools

eurogroup

Το ζήτημα του λάθους πολλαπλασιαστή στη «συνταγή» του ΔΝΤ επεσήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, θέτοντας εμμέσως θέμα προσαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα όσον αφορά στην ύφεση.

Το Ταμείο πρέπει «να ξεφύγει από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πρόσφατη σχετική παραδοχή του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, αλλά και άλλων στελεχών του, ακόμη και της ίδιας της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ - η οποία συμμετείχε στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν θέλησαν να ανοίξουν τέτοιο θέμα σε αυτήν τη φάση.

 

Eurogroup: Αργότερα οι αποφάσεις για την επόμενη δόση στην Ελλάδα

Οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, των 2,8 δισ. ευρώ, για την Ελλάδα και τη διευθέτηση του ζητήματος με την Κύπρο παραπέμπονται σε επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup, και συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο αντίστοιχα...

Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταίσελμπουμ, επισήμανε ότι το Eurogroup εργάζεται προς μια λύση για την Κύπρο, αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις πριν από το Μάρτιο.

Σχετικά με την Κύπρο συζητήθηκε ακόμη το θέμα της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε σωστό δρόμο» είπε ακόμη ο Νταίσελμπουμ, με τις αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης να παραπέμπεται για τις 21 Φεβρουαρίου. Για την εκταμίευση απαιτείται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν ακόμη θέματα νομισματικής πολιτικής τα οποία, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί, πρέπει να συζητηθούν και στη συνεδρίαση της G20 το προσεχές Σαββατοκύριακο.

epikaira