Τροπολογία - συγχωροχάρτι για ΟΤΑ για αδικαιολόγητες εκλογικές δαπάνες και αφίσσες!

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Tools

afises

Με βουλευτική τροπολογία η Βουλή προσφέρει ......μείωση προστίμων σε συνδυασμούς, επικεφαλής συνδυασμών και υποψήφιους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010 με...... διακομματική συναίνεση.

Πρόκειται για τροπολογία επτά βουλευτών από πέντε κόμματα, που ενσωματώθηκε ως άρθρο 22 στην κύρωση της από 31.12.12 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στις 5/4/2013 από τους βουλευτές Στ. Ξουλίδου και Ι. Δημαρά (ΑΝ.ΕΛ.), Σ. Αναστασιάδη και Μ. Ταμήλο (Ν.Δ.), Π. Ρήγα (ΠΑΣΟΚ), Δ. Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ) και Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία, που έχει αναδρομική ισχύ, καθώς έχει εφαρμογή για τις τοπικές εκλογές του 2010, αφορά δεκάδες ή και εκατοντάδες περιπτώσεις ανά την επικράτεια, καθώς δεν πρόκειται μόνο για απλές παραβάσεις περί αφισοκόλλησης ούτε περί μη έγκαιρης υποβολής των οικονομικών στοιχείων των εκλογικών συνδυασμών, αλλά και για υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης ή των εκλογικών δαπανών.

Όπως προκύπτει και από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, η τροπολογία σχεδόν μηδενίζει τα πρόστιμα για παραβάσεις του νόμου 3870/2010 για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές από 10, 20, 30, 50 και 100 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την παράβαση, σε 1.000, 2.000, 3.000, 5.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή στο 1/10.

Με την τροπολογία μειώνονται τα πρόστιμα που προβλέπονται για παραβάσεις διατάξεων του σχετικού νόμου, που θέτει σειρά αυστηρών απαγορεύσεων για τα έσοδα και τις δαπάνες περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών αλλά και υποψηφίων, την υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης, τις απαγορεύσεις για τους συνδυασμούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (αεροπανό, γιγαντοαφίσες), τη μη εμπρόθεσμη υποβολή, ή την ελλιπή ή αντικανονική σύνταξη των βιβλίων εσόδων-εξόδων κ.ά.

Με την τροπολογία αφαιρείται η πρόβλεψη του νόμου για ποινή φυλάκισης ενός έτους στον χρηματοδότη που υπερέβη το όριο χρηματοδότησης σε συνδυασμούς ή υποψηφίους, ενώ μειώνονται και οι χρηματικές ποινές σε βάρος του.

Ετσι σύμφωνα με το νέο νόμο, όποιος έχει λεφτά να πληρώσει τα πρόστιμα θα μπορεί να βάλει αφίσες και πανό.