Η τρόικα βάζει χέρι στο κυπριακό αέριο. Μπλοκάρισμα στη διαχείριση υδρογονανθράκων!

Κύπρος
Tools

platform

Προτού ακόμα υπογραφεί το μνημόνιο της Κύπρου με την τρόικα, άρχισαν οι τριβές, και μάλιστα σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, λόγω της απαίτησης των δανειστών να έχουν λόγο στη διαχείριση του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η τρόικα, με επιστολές στις 11 και 14 Ιανουαρίου προς το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, θέτει θέμα για τον τρόπο λειτουργίας της ΚΡΕΤΥΚ (Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου) και απαιτεί όχι απλώς να ενημερώνονται για τις αποφάσεις που θα λαμβάνει, αλλά να συναποφασίζουν διά της εκ των προτέρων έγκρισης των χειρισμών που θα γίνονται.

Η τρόικα με τον τρόπο αυτό μπλοκάρει την έγκριση νομοσχεδίου για τη δημιουργία ταμείου διαχείρισης των υδρογοναθράκων, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

 

Αντίδραση

Η σχετική επιστολή που εστάλη από την τρόικα απαντήθηκε από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συναδέλφου του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλή Συλικιώτη, γιατί δεν ενημερώθηκε ως ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ. Συλικιώτης επιμένει ότι, παρά τις ενστάσεις της τρόικας, η Βουλή πρέπει να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το ταμείο υδρογονανθράκων, ώστε τις επόμενες ημέρες να ενεργοποιηθεί και να κατατεθεί ένα σημαντικό ποσόν από τις άδειες ερευνών που θα δοθούν για πέντε «θαλάσσια οικόπεδα» στην ΑΟΖ.

Με αυτά τα χρήματα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν τα πρώτα έργα υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Σε αντίθετη περίπτωση, τα 170 έως 200 εκατ. ευρώ που θα εισπραχθούν από την αδειοδότηση ερευνών θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία και θα εξανεμιστούν σε ανάγκες άσχετες με το φυσικό αέριο.

 

Ιδιωτικοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, ο διαγνωστικός έλεγχος που διεξάγει ο οίκος Pimco για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών φαίνεται να καταλήγει σε μικρότερο ποσόν από τα 10 δισ. που αρχικώς είχαν προβλεφθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσόν που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί είναι 8,8 δισ. Δεν είναι πολύ σίγουρο ότι ακόμα και με αυτό το ποσόν το κυπριακό χρέος θα είναι διαχειρίσιμο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Π. Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Associated Press, σημείωσε πως αν χρειαστεί θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές μισθών και αύξηση της φορολογίας, ενώ δεν απέκλεισε και τη λύση της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών, παρότι μια τέτοια εξέλιξη τη θεωρεί «κόκκινη γραμμή» η κυβέρνηση Δ. Χριστόφια.

Ο κ. Δημητριάδης απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος του κυπριακού χρέους, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα υπονόμευε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση.


ΜΑΝ. ΚΑΛΑΤΖΗS