Παραιτείται ο πάπας Βενέδικτος

Κόσμος
Tools

papas venediktos

Την πρόθεσή του να υποβάλλει παραίτηση από τα καθήκοντά του στις 28 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο πάπας Βενέδικτος καθώς δεν μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό. Είναι η πρώτη φορά που πάπας απαρνείται το αξίωμά του μετά το Μεσαίωνα.

"Γι' αυτό το λόγο και γνωρίζοντας καλά τη σημαντικότητα αυτής της πράξης με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι απαρνούμαι τη θέση του επισκόπου της Ρώμης, διαδόχου του Αγίου Πέτρου", δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Βατικανό.

Νέος πάπας θα εκλεγεί πιθανότατα πριν τα τέλη Μαρτίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Βατικανού, αφότου η ανακοίνωση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας ξάφνιασε όλο τον κόσμο.

Όπως διευκρίνισε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι η απόφαση του ποντίφικα δεν ελήφθη εξαιτίας συγκεκριμένης ασθένειας ή κάποιας εξωτερικής πίεσης αλλά επειδή ο 85χρονος πάπας έχει χάσει τις φυσικές του δυνάμεις, όπως είναι λογικό για έναν άνδρα της ηλικίας του.

"Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρήσει μια πτώση στις δυνάμεις του τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα", είπε ακόμα ο Λομπάρντι και πρόσθεσε πως "ήταν μια προσωπική του απόφαση η οποία ελήφθη με πλήρη ελευθερία, η οποία αξίζει τον μέγιστο σεβασμό"

Ο ποντίφικας δήλωσε πως θα σταματήσει να ασκεί τα καθήκοντά του στις 28 Φεβρουαρίου και πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο κονκλάβιο που θα εκλέξει το νέο πάπα, είπε ο Λομπάρντι στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στο Βατικανό.

Ο ίδιος ανέφερε πως μετά την παραίτησή του ο πρώην –πλέον- πάπας θα αποσυρθεί σε θερινή κατοικία κοντά στη Ρώμη και έπειτα θα ζήσει σε ένα πρώην μοναστήρι εντός του Βατικανού.

Στο αξίωμα του πάπα εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 σε ηλικία 78 ετών και ενώ ήταν κατά 20 χρόνια μεγαλύτερος κατά την εκλογή του από τον προκάτοχό του Ιωάννη Παύλο.

Ο τελευταίος πάπας που παραιτήθηκε οικειοθελώς ήταν ο Σελεστίνος ο πέμπτος το 1294, έπειτα από μόλις πέντε μήνες στο αξίωμα. Η παραίτησή του έμεινε γνωστή ως "η μεγάλη άρνηση" και καταδικάστηκε από τον ποιητή Δάντη στη "Θεία Κωμωδία". Ο Γρηγόριος ο 12ος αναγκάστηκε σε παραίτηση το 1415 προκειμένου να δώσει ένα τέλος σε μια διαμάχη με ένα αντίπαλο διεκδικητή του αξιώματος, αναφέρει το Reuters.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωή του δεν αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και τα πρώτα σημάδια της εξασθένησής του ήρθαν τον Οκτώβριο του 2011 όταν άρχισε να χρησιμοποιεί βοηθητικό μηχάνημα για να μετακινείται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Σε ένα βιβλίο του, που εκδόθηκε το 2010 έγραψε πως δεν θα δίσταζε να γίνει ο πρώτος ποντίφικας που θα παραιτηθεί οικειοθελώς σε περισσότερα από 700 χρόνια αν θα ένιωθε ότι δεν είναι πια ικανός "φυσικά, ψχολογικά και πνευματικά" να διευθύνει την Καθολική Εκκλησία.

Προτού εκλεγεί πάπας, ο πρώην καρδινάλιος Τζόζεφ Ρότσινγκερ, ήταν γνωστός σαν "το ροτβάιλερ του Θεού", γράφει το Reuters, εξαιτίας της αυστηρής στάσης του σε θεολογικά ζητήματα. Αλλά έγινε ξεκάθαρο ότι όχι μόνο δεν δάγκωνε άλλά σπανίως γάβγιζε.

Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του στο αξίωμα του πάπα σκιάστηκε από σκάνδαλα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Διέταξε επίσημη έρευνα του θέματος στην Ιρλανδία, που οδήγησε σε παραίτηση αρκετούς επισκόπους. Αλλά οι σχέσεις του Βατικανού με την Καθολική Ιρλανδία κατρακύλησαν στο σημείο που το Δουβλίνο έκλεισε την πρεσβεία του στην Αγία Έδρα το 2011.

Τα θύματα απαίτησαν να ερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αλλά το Βατικανό απάντησε ότι δεν μπορεί να καταστεί υπεύθυνος για τα εγκλήματα άλλων.

Το σκάνδαλο που χτύπησε περισσότερο την Αγία Έδρα ήταν το 2012 όταν ο μπάτλερ του ποντίφικα αποκαλύφθηκε ότι ήταν η πηγή διαρροής εγγράφων για υποθέσεις διαφθοράς στις επιχειρηματικές συναλλαγές του Βατικανού.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως σέβεται πλήρως της απόφαση του γερμανικής καταγωγής πάπα Βενέδικτου.

"Αν ο ίδιος ο πάπας, ύστερα από ενδελεχή σκέψη κατέληξε στην απόφαση ότι δεν έχει πια τη δύναμη να βγάλει εις πέρας τα καθήκοντά του, τότε χαίρει του ύψιστου σεβασμού μου", είπε η Μέρκελ σε σύντομη ανακοίνωση από το Βερολίνο κια τόνισε πως "έπρεπε να λάβει μια δύσκολη απόφαση".

enet