Aναψε φωτιές στο Ευρωκοινοβούλιο το εγκληματικό λάθος του ΔΝΤ

Κόσμος
Tools

eyrokoinobouli barozo edrana

Ηταν από τις ελάχιστες συζητήσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχαν τόση μεγάλη διάρκεια και τόσες ενδιάμεσες ερωτήσεις και αντιπαραθέσεις.

Αυτή τη φορά το ερώτημα «λιτότητα ή ανάπτυξη» έβαλε φωτιά στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, που αναμένεται με ψήφισμα το οποίο θα υιοθετηθεί σήμερα να ζητήσει έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή το αποκαλούμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», δηλαδή τις συστάσεις της Κομισιόν για συντονισμό εθνικών πολιτικών το 2013 με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας, και είχε και αντιπαραθέσεις για το «λάθος» του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η κουβέντα στο Στρασβούργο εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση, το οποίο πάντως πολλοί δεν θεωρούν καν δίλημμα, καθώς υποστηρίζουν ότι η εξυγίανση του προϋπολογισμού είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο από τον Γάλλο ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Πολ Γκοζές. «Στηρίζουμε την Κομισιόν, που ζητεί από τα κράτη-μέλη να εξυγιάνουν τον προϋπολογισμό και φυσικά να λάβουν μέτρα για την ανάπτυξη. Είναι όμως απαράδεκτο να λέμε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται αποκλειστικά στη λιτότητα. Στην πραγματικότητα η σταθεροποίηση αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη».

Ο αντίλογος ήρθε από την ευρωβουλευτή του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Περβάνς Μπερές, με αφορμή και την ομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί μακροοικονομικών λαθών στον σχεδιασμό του προγράμματος για την Ελλάδα. Μάλιστα η κυρία Μπερές χρεώνει ευθύνες και στον επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν:

«Το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι οι πολλαπλασιαστές του (επιτρόπου) κ. Ρεν για τον αντίκτυπο των μέτρων στην οικονομία των κρατών-μελών είναι υπό αμφισβήτηση» δήλωσε η κυρία Μπερές.

Από την άλλη, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Βέρνερ Λάνγκεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, επικαλούμενος την οικονομική σκέψη του καθηγητή Χανς Βέρνερ Ζιν, που μίλησε πρόσφατα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου: «Το θέμα δεν είναι να τιμωρηθούν όσοι πέτυχαν, αλλά να κάνουν μεταρρυθμίσεις εκείνοι οι οποίοι ως σήμερα δεν τηρούσαν τους κανόνες, που όλοι μας είχαμε συμφωνήσει.

Ο καθηγητής Ζιν ανέφερε ότι στη νότια Ευρώπη οι τιμές αυξήθηκαν υπερβολικά τα τελευταία χρόνια, γιατί οι μισθοί και η κατανάλωση είχαν ξεφύγει. Στον τουρισμό η Ελλάδα παραμένει λιγότερο ανταγωνιστική από την Τουρκία κατά 40%».

Η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου ζητεί από την Κομισιόν να λάβει υπόψη το «λάθος» του ΔΝΤ και να αναθεωρήσει τις συστάσεις για το 2013. Αλλά μετά τις διαβουλεύσεις προς αναζήτηση συμβιβασμού δεν είναι βέβαιο ότι το σχετικό αίτημα θα παραμείνει τελικά στο ψήφισμα της Πέμπτης.