Τρεις κάλπες για τη λίστα Λαγκάρντ προτείνουν οι πρόεδροι. Π. Καμμένος: «Πρέπει να στηθούν 4 »

Ελλάδα
Tools

vouli aithous theoria

Τρεις κάλπες για τις προτάσεις των κομμάτων για σύσταση προανακριτικής στην υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ, προτείνει κατά πλειοψηφία η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, που συνεδρίασε σήμερα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο από την Ολομέλεια με ονομαστική ψηφοφορία, όπως αναφέρει το skai.gr. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι βουλευτές θα περνούν να ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της κυβέρνησης λέχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε δεσμευτικό ούτε απαγορευτικό.

Υπενθυμίζεται πως έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις σχετικά με την εν λόγω υπόθεση.

Η πρώτη πρόταση υποβλήθηκε από τη συμπολίτευση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. και συστήνει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και κατά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η τρίτη πρόταση προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που ζητούν την άσκηση δίωξης κατά των Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο αλλά και των πρώην πρωθυπουργών, Λουκά Παπαδήμου και Γιώργου Παπανδρέου. Η Χρυσή Αυγή, δια στόματος του αρχηγού της, Νίκου Μιχαλολιάκου, έχει γνωστοποιήσει πως προτίθεται να υποστηρίξει την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ., προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών.

 

Καμμένος: «Πρέπει να στηθούν 4 κάλπες»

«Πρέπει να στηθούν τέσσερις κάλπες για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλιώς παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αναφέρομενος στην εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων για τρεις κάλπες αναφορικά με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη "λίστα Λαγκάρντ".

"Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων περιλαμβάνει τέσσερα πρόσωπα δύο εκ των οποίων τρείς είναι βουλευτές . Βάσει του κανονισμού της βουλής προβλέπεται ότι βουλευτές για τους οποίους εξετάζεται η παραπομπή τους δεν μπορούν να ψηφίσουν για τον εαυτό τους. Άρα αποκλείεται η πρόταση μας να διατυπωθεί σε μία κάλπη. Για τη δική μας πρόταση πρέπει να στηθούν τέσσερις κάλπες για να μπορούν να ψηφίσουν όλοι , συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τους οποίους γίνεται έλεγχος", ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

"Οποιαδήποτε αλλοίωση θα αποτελεί πράξη που θα προσβάλλει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και θα παραβιάζει τον κανονισμό της βουλής", πρόσθεσε ο Π. Καμμένος.