ethniki ellados basket

Ηταν δύσκολο για την Εθνική να μπει απολύτως συγκεντρωμένη μετά την απογοήτευση της ήττας στο προηγούμενο ματς. Ωστόσο, ακόμα και έτσι η τεράστια αδράνεια στην άμυνα κατά το πρώτο δεκάλεπτο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Ο Κατσικάρης άλλαξε πολλά σχήματα, έπαιξε με τρεις κοντούς αλλά είδε τον αντίπαλο να σκοράρει άκοπα και να προηγείται με 5-16.

Τα πράγματα βελτιώθηκαν στοιχειωδώς στη συνέχεια για να φτάσουμε στο 17-24 (με τη Λετονία πάντως να σουτάρει με 62% εντός πεδιάς) και εντυπωσιακά στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκάλεπτου όταν ο Αντετοκούνμπο βρήκε ανοιχτό γήπεδο και τελείωσε φάσεις. Στο 14' η Ελλάδα πέρασε εκ νέου μπροστά (28-27) και παίζοντας πάλι με τρεις κοντούς έφτασε τη διαφορά στο +9 (37-28). Εκεί όμως τα φώτα της συγκέντρωσης έσβησαν και πάλι με αποτέλεσμα οι Λετονοί να τρέξουν ένα σερί 16-0 και να πάνε στα αποδυτήρια με διαφορά 7 πόντων (37-44). Eιρήσθω εν παρόδω η Εθνική τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 10 λάθη.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου όταν οι Λετονοί, χτυπώντας από το τρίποντο, εκτόξευσαν τη διαφορά στους 15 πόντους (37-52). Οι διεθνείς είχαν βραχυκυκλώσει στην επίθεση, στην άμυνα έχαναν συνεχώς παίκτες με αποτέλεσμα η διαφορά να πάει και στους 17 (39-56) ενώ ο χρόνος άρχισε να λιγοστεύει. Για πολλοστή φορά ο Κατσικάρης επιστράτευσε ένα σχήμα με τρεις κοντούς το οποίο δούλεψε έτσι ώστε η Εθνική να μειώσει στους 8 και να δείξει ότι έχει σφυγμό. Η αντεπίθεση είχε και συνέχεια με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ψαλιδίσει το χάντικαπ στον 1 και να μπει κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις για το τελευταίο δεκάλεπτο.

Από τη στιγμή που ο Σπανούλης με φάουλ-γκολ έδωσε το προβάδισμα (63-61), η Εθνική δεν κοίταξε ξανά πίσω. Ο ηγέτης της ομάδας συνέχισε να σκοράρει, οι υπόλοιποι ανέβασαν την απόδοσή τους και η Ελλάδα απέκτησε, για πρώτη φορά στο ματς, διαφορά 6 πόντων (73-67, 76-70) χωρίςόμως να αισθανθεί άνετα αφού οι Λετονοί μείωσαν και πάλι (76-75). Ομως το τρίποντο του Πρίντεζη για το 81-75 και οι βολές του Μπουρούση για το 83-75 έδιωξαν οριστικά την αγωνία. Τους τίτλους τέλους έβαλε το τρίποντο του Αντετοκούνμπο που διαμόρφωσε το 86-75.

Η καλύτερη πεντάδα

1. Για ένα ακόμη παιχνίδι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την Εθνική ομάδα. Υποθήκη για το μέλλον οι εμφανίσεις του.

2. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν εκεί για να καθαρίσει την μπουγάδα για την Εθνική. Μάλιστα, όπως δήλωσε, ήταν το τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική.

3. Μεγάλη ζημιά έκανε στην Εθνική ο Γιανιτσένοκς, ευτυχώς χωρίς να ολοκληρώσει το έργο του.

4. Αν και άστοχος, ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν από τους πρωταγωνιστές της ανατροπής του σκορ.

5. Ο Νικ Καλάθης ήταν και πάλι ο κορυφαίος δημιουργός της Εθνικής ομάδας.

Το φύλλο αγώνα

Εστω και περιπετειώδη τρόπο, επιστρέφοντας από το -17, η Εθνική έπραξε το καθήκον της και πήρε την πρόκριση για το προολυμπιακό τουρνουά κλείνοντας με θετικό τρόπο τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ. Τουλάχιστον επιτεύχθηκε ο μίνιμουμ στόχος. Αυτό φυσικά δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση την ομάδα που μπήκε στη διοργάνωση με μεγαλεπίβολα σχέδια. Η συνέχεια πάντως στα μεγάλα ραντεβού διασφαλίστηκε.

Τα δεκάλεπτα: 17-24, 37-44, 60-61, 97-90

Ελλάδα: Μπουρούσης 20, Ζήσης 12, Σπανούλης 16, Καλάθης 15, Σλούκας 6, Καϊμακόγλου, Κουφός 5, Πρίντεζης 8, Αντετοκούνμπο 15.

Λετονία: Μέγερις 14, Φρεϊμάνις 10, Μπλουμς 2, Μπέρτανς 14, Τίμα 6, Γιανιτσένοκς 22, Στρέλνιεκς 2, Μπέρζινς 5, Βετσβάγκαρς, Μέιερς 13.

dimarxeio

Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του 3oυ μνημονίου Τσίπρα – Καμμένου και λίγο πριν τις εκλογές η  παραιτηθείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με εξπρές επιτακτικές διαδικασίες του ΥΠ.ΕΣ.  καλούσε τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας να προσαρμόσουν βίαια τα έσοδα και τις δαπάνες τους για το 2016-2019 στο δημοσιονομικό πλαίσιο πειθάρχησης του νέου 3ου Μνημονίου..

Η πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού στράγγισε κυριολεκτικά, τους Δήμους από τα λιγοστά αποθεματικά τους και με όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα στον αέρα, όπως είναι η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών , οι κοινωνικές δομές , η καθαριότητα των σχολείων, η Βοήθεια στο Σπίτι κ.α, με την υπογραφή της στο 3ο μνημόνιο κλιμακώνει την αφαίμαξη των Δήμων έως εκεί που δεν παίρνει.

Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης των δήμων κατακρημνίζετ περαιτέρω, τουλάχιστον κατά 23%!!

Υψηλή φορολογία, πειθαρχική δίωξη και επιταγή για δανεισμό και αύξηση τελών

Επιπλέον το νέο Μνημόνιο αναγορεύει τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών σε επιχειρηματική δράση που φορολογείται με συντελεστή 26%!!

Εξ’ ‘άλλου, με τον «βούρδουλα» του πειθαρχικού δικαίου καθιστά, ως υπεύθυνους για το σχεδιασμό και την αποτύπωση της νέας δημοσιονομικής πειθάρχησης των δήμων, τους επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών τους!.

Τέλος, το νέο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιτάσσει να στραφούν οι Δήμοι για ανεύρεση των αναγκαίων για τη λειτουργία τους πόρων στον τραπεζικό δανεισμό και στην αύξηση των δημοτικών τελών  ώστε να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους!

Η σιωπή των... "αγωνιστών αμνών" !

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - κανείς δήμαρχος που εκλέχθηκε το 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντιδράσει στα προβλεπόμενα για την Τ.Α. νέα επαχθέστατα μέτρα, παραμένοντας σιωπηλοί, λες και δεν συμβαίνει τίποτε!!

Το ίδιο συμβαίνει και με τους πρώην δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. τον κ. Χρ. Κορτζίδη στο Ελληνικό – Αργυρούπολη, ο οποίος στην διάρκεια της θητείας του, αλλά και πριν, δεν έχανε ευκαιρία να επιτεθεί ο ίδιος και οι περί αυτόν με πολλούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των Μνημονιακών Κυβερνήσεων, των πολιτικών τους και των, κατ’ αυτόν, εκφραστών τους.  

Γιατί κρύβονται και που ανήκουν σήμερα;

 

SOIBLE MOSKOV

Νέα μηνύματα προς την Ελλάδα στέλνουν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και η Κομισιόν, λίγες μόλις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου. 

Η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας «δεν μπορεί να αλλάξει»από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Γέγκερ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλετόνισε πως η Γερμανία ευελπιστεί σε γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Μοσκοβισί: Δεν θα αλλάξει το πλαίσιο του προγράμματος

«Δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι εφαρμογή», σχολίασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας, ωστόσο, τη βεβαιότητα πως «το πλαίσιο του προγράμματος» δε θα αμφισβητηθεί, όποια και να είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Ο Γάλλος επίτροπος μίλησε την Τρίτη σε συνέδριο που διοργάνωσε το think tank CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής) με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τη συμμετοχή και του Διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Τζέφρι Φρανκς.

Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν μια φωνή

Στην ερώτηση εάν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν σημείο διαφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε πως οι τρεις θεσμοί είχαν «πάντα τις ίδιες θέσεις» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. «Αν και όχι αυθόρμητα», είπε χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ κατέληγαν να μιλούν με «μία φωνή» τόσο απέναντι στις ελληνικές Αρχές όσο και στο πλαίσιο του Eurogroup.

Ο Τζέφρι Φρανκς, συμφώνησε με το Γάλλο επίτροπο και τόνισε πως βρίσκονται στην «ίδια σελίδα», όσον αφορά την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν από δω και πέρα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Μια από τις ατυχίες σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο είναι πως η διαδικασία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά σταμάτησε, ή έγιναν και βήματα προς τα πίσω», σχολίασε ο Τζ. Φρανκς, προσθέτοντας ότι κυρίως, «είναι ατυχές το γεγονός ότι αυτή η διακοπή έγινε όταν η Ελλάδα είχε κάνει τη στροφή προς την ανάπτυξη».

elliniko apopsi apo aera

Έντεκα κρατικές εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου θα περιλαμβάνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα συμπεριληφθεί στο κείμενο της τελικής συμφωνίας.

Οι αποκρατικοποιήσεις αυτές θα γίνουν μέσω του υφιστάμενου ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε το προϊόν της πώλησης να διατεθεί σε ποσοστό 100% για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Έτσι, αυτά τα 11 «ασημικά» του δημοσίου θα εξαιρεθούν από την «προίκα» του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας μέσω του οποίου θα πρέπει να συλλεχθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της νέας δανειακής σύμβασης (30 χρόνια).

Ο λόγος είναι ότι το προϊόν αξιοποίησης (ή πώλησης) των περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στο νέο Ταμείο, δεν θα διατίθεται εξ' ολοκλήρου για την αποπληρωμή του χρέους αλλά θα πηγαίνει:

1. Σε ποσοστό 50% ως εγγύηση για τις τράπεζες

2. Σε ποσοστό 25% ως ποσό για το χρέος και

3. Σε ποσοστό 25% ως κεφάλαιο για την ανάπτυξη

Ο κατάλογος με το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα προχωρήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες (σ.σ ο σχετικός πίνακας θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο καθώς πρέπει να αναθεωρηθεί η νομοθεσία του 2012):

· Τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό

· Τα περιφερειακά αεροδρόμια. Από αυτά αναμένεται να υπάρξει τόσο ένα εφάπαξ έσοδο που μπορεί να φτάσει στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ όσο και ένα ετήσιο ποσό που θα αποτελέσει έσοδο του δημοσίου από τη λειτουργία. Μένει να φανεί αν το δεύτερο (σ.σ πρόκειται για σημαντικό ποσό καθώς θα αφορά σε περίοδο 40 ετών και μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 900 εκατ. ευρώ) θα αποτελέσει πόρο του ΤΑΙΠΕΔ ή του καινούργιου Ταμείου

· Την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο

· Τα πλειοψηφικά πακέτα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ (51% και για τις δύο εισηγμένες εταιρείες)

· Τη συμμετοχή του δημοσίου στον Αστέρα Βουλιαγμένης

· Τη συμμετοχή στο Ελευθέριος Βενιζέλος η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ.

· Την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η διαδικασία για την πώληση της οποίας έχει ήδη δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ

· Την έκταση στο Ποσείδι της Χαλκιδικής που έχει περιέλθει ήδη στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για έκταση 160 στρεμμάτων με θαλάσσιο μέτωπο 370 μέτρων στη χερσόνησο της Κασσάνδρας

Εκκρεμούν οι συζητήσεις για δύο ακόμη «φιλέτα» που θα συμπληρώσουν τον κατάλογο αλλά και το τελικό ποσό της απόδοσης που θα πρέπει να έχει αυτό το πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε προχθές αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο «πήχης» για την απόδοση που μπορούν να έχουν οι αποκρατικοποιήσεις κατά την περίοδο του 3ου μνημονίου –είτε αυτές προχωρήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είτε μέσω του νέου Ταμείου- έχει κατέβει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των συνθηκών και οι θεσμοί έχουν "χαλαρώσει" τους στόχους ως προς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, μέχρι το 2018, προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη εκτιμώντας τα έσοδα σε 2,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονταν έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018» ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

thetoc

prosfuges ouggaria

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι επιθετικές δηλώσεις Ούγγρων αξιωματούχων για την ελληνική στάση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τόσο το παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας, αλλά, κυρίως, την απαράδεκτη -σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ- συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα o εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε πως η χρήση βίας, οι περιπολίες με πυροβόλα όπλα και η εξώθηση αθώων θυμάτων πολέμου στα βαλκανικά ναρκοπέδια δεν συνιστούν συμπεριφορά που προσιδιάζει σε κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ο κ. Κούτρας επισήμανε επίσης ότι «είναι προφανές ότι το βάρος της άνευ προηγουμένου τρέχουσας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να επωμιστεί μία μόνο χώρα, στην προκειμένου περίπτωση η Ελλάδα που κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Τέλος, τόνισε ότι η έκτακτη αυτή περίσταση απαιτεί ανθρωπιά, συνεργασία, αλληλεγγύη και συντονισμό με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους και όχι αποτρόπαιο κυνισμό, προκλητικές δηλώσεις, χρήση βίας και επιστροφή σε ψυχροπολεμικά τείχη.

madata

lafazan synenteyji
 
«Το ΌΧΙ του δημοψηφίσματος δεν θα μείνει ορφανό σ’ αυτές τις εκλογές» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΟ Λαϊκή Ενότητα
 
«Λυπάμαι για την τακτική του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις που φέρνει στη χώρα», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ «Λαϊκή Ενότητα», Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την σύσταση του νέου πολιτικού σχηματισμού, μετά την ανεξαρτητοποίηση της ομάδας του (25+4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ).

Ο κ. Λαφαζάνης καταγγέλλοντας την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, εξήγησε τους λόγους της ανεξαρτητοποίησης της ομάδας των 25 βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας, συν 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να ενταχθούν στην νέα ΚΟ της Λαϊκής Ενότητας».

«Είμαστε η μόνη συνεπής αντιμνημονιακή φωνή» ξεκαθάρισε ο κ. Λαφαζάνης και υπογράμμισε πως: «Το ΌΧΙ του δημοψηφίσματος δεν θα μείνει ορφανό σ’ αυτές τις εκλογές. Ήταν ένα μεγαλειώδες όχι. Θα πούμε ένα μεγάλο Όχι στα μνημόνια κι ένα μεγάλο Ναι στην ισχυρή Ελλάδα. Το όχι αυτό θα το λέμε και μέσα από την Βουλή και μέσα από τους αγώνες μας, γιατί για εμάς το όχι του δημοψηφίσματος δεν ηττήθηκε. Θα εκφράσουμε το πνεύμα και την ουσία του 62% του Όχι. Η χώρα δεν αντέχει άλλα μνημόνια. Εμείς θα αντισταθούμε και θα νικήσουμε». 

«Θα φύγουμε από την Ευρωζώνη εφόσον χρειαστεί»

«Εφόσον χρειάζεται θα φύγουμε και από την Ευρωζώνη, συντεταγμένα. Θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης από την Ευρωζώνη. Δεν είναι καταστροφή. Έξω από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει μόνο η κόλαση. Υπάρχουν πολλές χώρες που προοδεύουν. Για ποια κόλαση μας μιλάνε»;

Για Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνη Βαρουφάκη

"Έχουμε συζητήσει με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν αντιρρήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στα μνημόνια. Από εκεί και πέρα ό,τι είχαμε να ανακοινώσουμε, το ανακοινώσαμε. Οι συζητήσεις συνεχίζονται".

Πρόσκληση για συνεργασία σε ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες αλλά με τις δυνάμεις που έχουν αντιμνημονιακό προσανατολισμό, προκειμένου να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους για τη χώρα. Κάνω πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και της καλώ σε διαμόρφωση μιας κοινής πορείας, ενός κοινού προγράμματος και κοινού μετώπου. Εννοώ και το ΚΚΕ φυσικά. Πάρα την τακτική που ακολουθεί που δεν είναι καθόλου προοδευτική. Πρόσκληση απευθύνουμε επίσης και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασίες». 

Διερευνητική εντολή

"Θα κάνουμε επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς της χώρας. Φυσικά δεν θα έχουμε συζητήσεις και επαφές με την Χρυσή Αυγή. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να προκύψει από αυτή τη Βουλή κυβέρνηση σε αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Ενδεχομένως μπορούν να προκύψουν άλλες κυβερνήσεις, μνημονιακής κατεύθυνσης. Δεν μας αφορούν. Αυτές θα τις πολεμήσουμε. Θα ανταποκριθούμε σε όλες τις προσκλήσεις ωστόσο κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών και θέτοντας ως προϋπόθεση τους όρους και τις θέσεις της Λαϊκής Ενότητας".

vouli exoteriki opsi

3ο Μνημόνιο και προαπαιτούμενα θα κατατεθούν με το ίδιο νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανότατα σε δύο ξεχωριστά άρθρα.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών το Σάββατο ήταν σύμφωνα με πληροφορίες τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που θα συνοδεύουν το νέο μνημόνιο.

Οι συναντήσεις των υπουργών με τους θεσμούς θα επαναληφθούν και την Κυριακή. Μάλιστα, αναμένονται διπλές επαφές και το πρωϊ και το απόγευμα με στόχο να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο του νέου μνημονίου.

Μνημόνιο και προαπαιτούμενα θα κατατεθούν με το ίδιο νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανότατα σε δύο ξεχωριστά άρθρα. 

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη του Σαββάτου, έρχεται μέτρο «βόμβα» για εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο καθώς και τα αυτά τα δίδακτρα, όπως συνέβη στα μέσα Ιουλίου με τα δίδακτρα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, θα επιβαρύνονται στο εξής με συντελεστή 23%

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά φαίνεται να κερδίζει τη μάχη του…μοσχαριού το οποίο και θα φορολογείται με 13% όπως και τα υπόλοιπα κρέατα αντί για 23%.

«Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει, ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», είχε δηλώσει προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης. Ερωτηθείς μάλιστα για δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση τους, ο κ. Σταθάκης είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να είναι ακριβές».

«Πακέτο» προαπαιτούμενα και τρίτο μνημόνιο στη Βουλή

Σύμφωνα με πηγές υπουργείου Οικονομικών, οι προαπαιτούμενεςδράσεις που ζητούν οι δανειστές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ενδεχομένως να έρθουν ως άρθρο στο νομοσχέδιο για το νέο Μνημόνιο. Σύμφωνα με τις ίδες πηγές, τα προαπαιτούμενα θα συμπεριληφθούν στο ν/σ για το τρίτο μνημόνιο προκειμένου να μην τεθεί θέμα δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή. 

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση διαβάζει προσεκτικά το προσχέδιο του τρίτου πακέτου. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε πως «η συζήτηση σήμερα έχει να κάνει με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Αύριο, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα της συμφωνίας διάσωσης».

Τα χρονοδιαγράμματα πάντως παραμένουν ασφυκτικά, με την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να διατυπώσει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις εντός των επόμενων δύο ημερών, εάν θέλει να καταθέσει την σχετική συμφωνία την Τετάρτη, έτσι ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, με δήλωση του στο theTOC.gr κυβερνητικός αξιωματούχος είχε αναφέρει νωρίτερα με βεβαιότητα « την Δευτέρα θα έχουμε συμφωνία».

Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια οι δύο εκκρεμότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του περίφημου νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και του τρόπου διάθεσης των χρημάτων που θα προκύψουν από αυτό, αλλά και εκείνο των «κόκκινων δανείων» που συνδέεται στενά και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου συνεδριάζαν τα τεχνικά κλιμάκια με τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία να βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ στην ατζέντα τέθηκαν επίσης τα κόκκινα δάνεια, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η πρόωρη συνταξιοδότηση.

Θετική εισήγηση στην τηλεδιάσκεψη

Εν τω μεταξύ, το θετικό κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται για το κλείσιμο της συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών ενίσχυσε η θετική εισήγηση των Θεσμών κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ενημερώθηκαν από τους επικεφαλής των Θεσμών ότι μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως η συμφωνία με την Ελλάδα ενώ στη διάρκεια αυτής της ενημέρωσης -όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες- κανείς δεν έθεσε θέμα αντί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός δανείου γέφυρα.

Συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο βλέπει και η Welt

Κοντά στην ολοκλήρωση τους -ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο- είναι οι διαπραγματεύσεις αναφέρει σε δημοσίευμα και η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους, αναφέρει η Welt, επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης των Θεσμών με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

«Οι Θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη και του Eurogroup την Παρασκευή.

«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια» αναφέρει η εφημερίδα.

Παραμένει επιφυλακτική η γερμανική κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt, η γερμανική κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού αλλά και εκείνο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

«Η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι βλέπει σε κάποια σημεία ακόμη ανάγκη αποσαφήνισης, πχ σε ό,τι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί στη συμφωνία η πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα. Υπάρχει δε ανάγκη για συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού και στο ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει, επικαλούμενο τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη»,αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη Welt, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπήρχε ευρέως η εντύπωση ότι έχει γίνει πρόοδος και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Όλοι εργάζονται για αυτό το "Σχέδιο Α"- μια συμφωνία με την πρώτη ημερομηνία εκταμίευσης να είναι η 20ή Αυγούστου», ανέφερε στην εφημερίδα πηγή από τους κύκλους των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα -πάντως- με ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο Reuters, υπάρχουν χώρες με προξάρχουσα τη Γερμανία που πιέζουν ώστε η Ελλάδα να δεσμευτεί για πιο συγκεκριμένες μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις, πέρα από αυτές που θα εφαρμόσει άμεσα.

Το  χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος της Ε.Ε εκτίμησε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών βρίσκονται σε καλό δρόμο και είναι πιθανό να ολοκληρωθούν έως την ερχόμενη Τρίτη.

Οι συζητήσεις προχωρούν ομαλά και ίσως ολοκληρωθούν το Σαββατοκύριακο είπε κάτι που άλλωστε είναι και ο σχεδιασμός της Αθήνας.

Αν το σχέδιο συμφωνίας (MoU) και μια επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας (Debt Sustainability Analysis) είναι έτοιμα όπως σχεδιάζεται την Τρίτη, αναμένεται η ελληνική βουλή να τα ψηφίσει έως την Πέμπτη.

Πιθανή θα ήταν μια συνεδρίαση του Eurogroup ακόμη και στις 14 Αυγούστου είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης για να εγκρίνει ένα τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Παράλληλα το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα νομοθετήματα που αφορούν μεταρρυθμίσεις πριν την 20η Αυγούστου για να λάβει τα πρώτα κεφάλαια που χρειάζονται, ώστε να αποπληρώσει την ΕΚΤ.

Η επικύρωση από τα ξένα κοινοβούλια θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την νομοθέτηση από την Ελλάδα αυτών των μεταρρυθμίσεων, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.

Περισσότερα Άρθρα...

Υποκατηγορίες