Η Ευρώπη έχει κανόνες, αλλά για ποιους και πως;

Άρθρα
Tools

Europe vithizetai

Η Ευρώπη έχει κανόνες δημοσιονομικούς

Όμως, όπως έχει επισημαίνει ο Οίκος Αξιολόγησης FITCH, οι δημοσιονομικοί κανόνες που υιοθετούνται στην Ευρωζώνη καθίστανται ολοένα και περισσότερο περίπλοκοι, λιγότερο διαφανείς και είναι ορατό πως κινούνται προς λάθος κατεύθυνση.

Ποιοι όμως επέβαλαν τέτοιου είδους κανόνες; Οι ισχυροί του Βορρά σε βάρος των ασθενέστερων του Νότου!

 

Η Ευρώπη έχει κανόνες για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά και αδιαίρετα και τα προασπίζει σθεναρά τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις σχέσεις που αναπτύσσει με χώρες εκτός ΕΕ. Αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ιδρυτικών συνθηκών της Ένωσης. Ενισχύθηκαν όταν η ΕΕ εξέδωσε τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων το 2000 και ακόμη περισσότερο όταν ο Χάρτης έγινε νομικά δεσμευτικός με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009.

Πότε και πως εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες; Κατά το δοκούν, όταν δεν διακυβεύονται τα συμφέροντα των ισχυρών!  Ηχηρά παραδείιγματα η Ελλάδα, η Κυπρος κ.α.

 

Η Ευρώπη έχει κανόνες αλληλεγγύης

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει συσταθεί στο πρότυπο ενός άτεγκτου τιμωρού και εκδικητικού θεού στον οποίο επιτρέπεται να εκθεμελιώνει και να κατακαίει όποιο κράτος κρίνει αμαρτωλό και ανυπάκουο. 

Η Ευρώπη μας συμπαραστάθηκε στον καιρό της Χούντας σε πολύ μεγάλο βαθμό, για λόγους που δεν είχαν να κάνουν μόνο με οικονομικά συμφέροντα.

Πρώτιστο μέλημα ενός οίκου-ένωσης είναι να διαφυλάξει τα μέλη του. Οχι η υβριστική εξοντωτική τιμωρία κάποιων «ασεβών» για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι. Επιπλέον ούτε σεμνές και φρόνιμες χώρες υπάρχουν στην Ευρώπη, ούτε και δεχόμαστε κάποια άτεγκτη μάνα/χώρα που, ως αναμάρτητη, έχει δικαίωμα να λιθοβολεί. Ολοι βράζουμε στο ίδιο ευρωπαϊκό καζάνι, «hypocrite lecteur, mon semblable, mon frère»! Υποκριτή αναγνώστη, όμοιέ μου, αδελφέ μου!

Όταν η όξυνση των ανισοτήτων και της κοινωνικής ανασφάλειας οδηγεί τους πολίτες να αναρωτιούνται κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να προσφέρει το πλαίσιο μιας καλύτερης ζωής για όλους· όταν οι ευρωπαίοι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, την ίδια στιγμή που οι χρηματοπιστωτικές αγορές που την πυροδότησαν εξακολουθούν να λειτουργούν όπως πριν, η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει θέτοντας τους πολίτες στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και προκρίνοντας άμεσα την ισότητα, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία έναντι των αγορών.

 

Η Ευρώπη έχει κανόνες ηθικής

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της γαλλικής LE MONDE, η Γερμανία κατόρθωσε να μετατρέψει σε "ηθική βλάβη", ένα "ελάττωμα κατασκευής" της ίδιας της ευρωζώνης. Πέτυχε να παρουσιάσει μια ανισόρροπη σχέση ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και αυτές του Νότου, που με περιφρόνηση ονομάζει "κλαμπ Μεντιτερανέ", ως ένα θέατρο με τους "ενάρετους Γερμανούς" απέναντι στους "Έλληνες απατεώνες".

«Επέμεινα να μιλήσουμε στο EUROGROUP για μακροοικονομία» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών , χωρίς να τα καταφέρει, αφού «η Ευρώπη λειτουργεί ως κορσές κανόνων ηθικής» υπογραμμίζει ο συντάκτης του «Μεντιαπάρτ».

 

Η Ευρώπη έχει κανόνες δημοκρατίας

Ομως, με την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και μέσα από την αδιαφάνεια ενός πολυεπίπεδου συστήματος διακυβέρνησης με πολλά όργανα, ο δημοκρατικός έλεγχος κλονίστηκε.

Το δημοκρατικό έλλειμμα διευρύνθηκε, παρά την ύπαρξη αντίρροπων κέντρων εξουσίας, όπως ο ενισχυμένος ρόλος του ευρωπαϊκού και των εθνικών κοινοβουλίων ή η υπόσχεση για τη θέσπιση του κοινωνικού διαλόγου ως αρχής διακυβέρνησης που θεμελιώθηκαν μέσω της συνθήκης της Λισσαβόνας.

Γ. Τζωρτζίνης, MSc