N. Mάμαλης: «Κάτω η Χούντα, ζήτω η…;»

Άρθρα
Tools

mamalis nas

Πρίν από 6 μήνες μόνο άκουγες και διάβαζες παντού παράπονα και καταγγελίες, όχι παράλογα είναι η αλήθεια, για την «Χούντα της Νέας Δημοκρατίας».

Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, ή ήταν εν προκειμένω, ο τρόπος διακυβέρνησης της Ν. Δημοκρατίας ήταν αρκετά μακριά από αυτό που θα λέγαμε φιλελεύθερος. Κάγκελα, αστυνομία, προσαγωγές, πορείες διαμαρτυρίας, ξύλο στις πορείες, επεισόδια, ΜΑΤ, ζημιές σε καταστήματα, ή καλύτερα ζημιές σε ότι θα μπορούσε να γίνει ζημιά.... καθημερινά πράγματα.

Η Ν.Δ. κατηγορούσε τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός των επεισοδίων, ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κατηγορούσε την Ν.Δ. για έναν αυταρχικό και κατασταλτικό τρόπο διακυβέρνησης.... και οι δύο είχαν τα δίκια τους και τα άδικά τους. Αλλά όπως συχνά συμβαίνει στην Ελλάδα μπορούμε να πούμε ότι όλα περιγράφονται με την λέξη μπάχαλο.

Μετά άλλαξε η κυβέρνηση και τώρα κυβερνάει ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και πήραμε τα όπλα και την «πολιτική εντολή» από τα ΜΑΤ και την αστυνομία, απόλυτα λογικό αφού αυτό κατηγορούσε πριν, δεν μπορούσε να το διατηρήσει, και είπαμε στην αστυνομία να μην προκαλεί τους διαδηλωτές για να μην γίνονται επεισόδια. Αλλά να που πάλι γίνονται επεισόδια και ζημιές και τελικά δε φταίνε οι αστυνομικοί που προκαλούν, ή τουλάχιστον αν έφταιγε αυτό, πλέον δε φταίει.

Και οι «γνωστοί – άγνωστοι» είναι εδώ και συνεχίζουν να κάνουν «πολιτική» με τις πορείες τους. Αν και ποτέ δε κατάλαβα πως γίνεται πολιτική με το να σπας το μαγαζί και να καις το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου που ποτέ δε γνώρισες, ποτέ δε σε γνώρισε, δεν έχεις ιδέα του τι υποστηρίζει και απλά βρέθηκε μπροστά σου για κακή τύχη του ιδιοκτήτη του. Ούτε κατάλαβα ποιός πιστεύει ότι ένας μεσοαστός (ίσως ακόμα και αυτός που ακόμα μαζεύει τα αποκαΐδια του αμαξιού του) θα δει ένα σύνθημα σε ένα τοίχο και θα ξυπνήσει μέσα του ο αντιστασιακός του ’40 και θα πάρει τα βουνά για να πετύχει την επαναστασιακή ανατροπή της κυβέρνησης που ψήφισε.....

Θα το κάνω πολύ απλοϊκό. Γιατί δέρνει η «αστυνομία» στις πορείες; Γιατί μπορεί.
Γιατί σπάνε οι «διαμαρτυρόμενοι» στις πορείες; Γιατί μπορούν.

Τα εισαγωγικά υπάρχουν εκεί γιατί ποτέ αυτές οι πράξεις δε γίνονται από άτομα που να αξίζουν να φέρουν αυτά τα ονόματα. Αστυνομκός που χτυπάει πολίτες χωρίς να έχει δεχθεί επίθεση δεν αξίζει να λέγεται αστυνομικός. Διαδηλωτής που σπάει, καίει, ή με κάθε τρόπο βανδαλίζει δεν έχει κανένα δικαίωμα να λέγεται διαδηλωτής.

Ο Έλληνας δεν θέλει να ρίξει τη Χούντα. Θέλει να ρίξει τη Χούντα των άλλων για να επιβάλλει την δική του.

Βαρέθηκα να περνάω μπροστά από ΜΑΤ στο δρόμο και να ανησυχώ μήπως φάω κάποια αδέσποτη. Βαρέθηκα να βλέπω να περνάει πορεία και να ανησυχώ μήπως κάποια μολότοφ προσγειωθεί στο αυτοκίνητο, το λεωφορείο ή το μαγαζί που βρίσκομαι.

Αλλά κυρίως....

Βαρέθηκα να βλέπω αυτούς που δέρνουν και αυτούς που καίνε, ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΤΕ!
40 προσαγωγές καμία σύλληψη. 80 προσαγωγές καμία σύλληψη. Όλη η Ελλάδα βλέπει ποιος κάνει επεισόδια, η αστυνομία όχι. Επιτίθενται σε τζαμαρίες, αυτοκίνητα και ότι άλλο βρουν οι «αντιεξουσιαστές» αλλά ποτέ στο βασικό όργανο της «καταπίεσης» το οποίο τακτικά βρίζουν.

Είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, σαν δύο δεμάτια σανό που στηρίζει το ένα το άλλο. Η ύπαρξη των μεν δικαιολογεί την ύπαρξη των δε και αντίστροφα. Βια σε αθώους οι μεν, βια σε αθώους και οι δε. Οι μεν υποτίθεται ότι σε προστατεύουν και σε στέλνουν στο νοσοκομείο. Οι δε υποτίθεται ότι πολεμάνε το σύστημα και σε στέλνουν στην τράπεζα ή στην ασφαλιστική για να καλύψεις τις ζημιές που σου έκαναν.

Εξαλείψτε τους. Και δεν εννοώ όλους. Δεν είναι όλα τα ΜΑΤ και όλοι οι αντιεξουσιαστές έτσι. Αλλά αυτοί που είναι πρέπει να απομονωθούν. Αρχικά θα κάνει καλό στην αστυνομία και ο αστυνομικός θα προκαλεί αισθήματα ασφάλειας και όχι ανησυχία... δηλαδή θα έχει το ρόλο που θα έπρεπε να έχει η αστυνομία.... Μετά θα κάνει καλό και στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Μπορεί να διαφωνώ με πολλές από τις θέσεις τους, αλλά ακόμα και αυτές στις οποίες συμφωνώ δε μπορώ να τις πάρω στα σοβαρά, όταν υπάρχουν μέσα άτομα που θεωρούν ότι τις εκφράζουν βάζοντας φωτιά.

Τέλος θα κάνει καλό στον πολίτη που δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο άκρα. Θα μας ηρεμήσει ρε παιδί μου. Δε θα περπατάμε στο κέντρο σκυμένοι με τις αισθήσεις μας σε λειτουργία σαν να είμαστε στο κέντρο της Παλαιστίνης και περιμένουμε να ακούσουμε τις βολές του ελεύθερου σκοπευτή που παραμονεύει.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει, έτσι φωνάζουν στις πορείες. Κάνετε λάθος. Ήρθε η ώρα να περάσει η τρομοκρατία. Ήρθε η ώρα να περάσει έξω.