«Ο καλός καιρός μειώνει τη διάδοση κατά 20% -Να εμβολιαστούμε για να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα»

Υγεια
Tools

Τη σαφή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας αποτύπωσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης κατά τη ζωντανή ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.

Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά, συμπλήρωσε ο καθηγητής. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται 13% μείωση στους διασωληνωμένους, αλλά και περισσότερα εξιτήρια σε σχέση με τις εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία.

Στην Ελλάδα τα νέα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού παρουσίασαν μείωση κατά 16% την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας», παρατήρησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 

18 εκατομμύρια self test σε όλη τη χώρα

Αναφερόμενος στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ο καθηγητής τόνισε πως έχουν διανεμηθεί 18 εκατ. self test σε περίπου 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτά, το σύνολο των θετικών τεστ, μετά και την εξέταση PCR, ήταν 25.179.

«Το 50% όλων των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας τον Μάιο αφορούσαν σε επιβεβαιωτικό έλεγχο self test», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι «ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα είμαστε σίγουροι για την επάνοδο στην κανονικότητα».

Ο καιρός μειώνει τη διάδοση του κορωνοϊού κατά 20%

Ο καιρός βοηθάει και μειώνει κατά 20% την διάδοση του κορωνοϊού, διαπίστωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι, είπε.

«Αν δεν επιτύχουμε επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε για κανέναν λόγο τον εμβολιασμό. Να εμβολιαστούμε και να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα», πρόσθεσε.