Εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίσει 50 τύπους καρκίνου ξεκινά να δοκιμάζει η Μεγάλη Βρετανία

Υγεια
Tools

Δοκιμές μιας μεθόδου διάγνωσης 50 διαφορετικών τύπου καρκίνου με μια απλή εξέταση αίματος, ξεκινά το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπων επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίζουν την ασθένεια πιο αποτελεσματικά σε πιο πρώιμο στάδιο.

Την έναρξη των δοκιμών της εξέτασης που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Grail στα μέσα του 2021, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) την Παρασκευή.

Η εξέταση αίματος ονομάζεται Galleri και μέσω της συμφωνίας που σύναψε η NHS England, οι πρώτες δοκιμές σε ολόκληρο τον κόσμο θα πραγματοποιηθούν σε 165.000 ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Grail, η οποία επικεντρώνεται στον εντοπισμό του καρκίνου στα πρώτα στάδια, χρηματοδοτείται από επενδυτές όπως ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς και ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος.

Η NHS England ελπίζει ότι το συγκεκριμένο τεστ θα συνδράμει ιδιαίτερα στον εντοπισμό εκείνων των τύπων καρκίνου που σήμερα είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν νωρίς.

Η προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε ότι το τεστ, το οποίο ελέγχει μοριακές αλλαγές στο αίμα, μπορεί να εντοπίσει καρκίνο στον λαιμό, τις ωοθήκες, το πάγκρεας, τον οισοφάγο και άλλους τύπους καρκίνου που είναι δύσκολο να διαγνωστούν στα αρχικά τους στάδια. 

Όπως επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία NHS, «εάν το πρόγραμμα της NHS δείξει πως η μέθοδος λειτουργεί όπως αναμενόταν και για άτομα χωρίς συμπτώματα, θα διατεθεί ώστε να είναι συστηματικά διαθέσιμο».

Μετά από την ανακοίνωση ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο έγραψε πως, ήταν μια «πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη που μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου, ο οποίος εξακολουθεί να παίρνει πολλούς [ανθρώπους] πριν την ώρα τους».

Το πιλοτικό πρόγραμμα δοκιμών θα περιλαμβάνει 140.000 άτομα ηλικίας 50 έως 79 ετών χωρίς συμπτώματα καρκίνου και άλλα 25.000 άτομα με πιθανά συμπτώματα καρκίνου, ώστε να επιταχύνουν τη διάγνωσή τους ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται έως το 2023.

cnngr