Παρ12152017

Τελευταία ΕνημέρωσηΠαρ, 15 Δεκ 2017 1am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Περιβαλλον & Οικολογια Περιβαλλον

Εξοικονομώ Κατ' Οίκον: Πώς θα μπείτε στο πρόγραμμα

polykatoikiespalies

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιεύει έναν αναλυτικό οδηγό για τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να κάνουν αίτηση για το «Εξοικονομώ κατ'οίκον», ένα πρόγραμμα που δίνει κίνητρα στους πολίτες να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, χρήματα και ενέργεια.

Το υπουργείο στον οδηγό του απαντά σε όλα τα ερωτήματα των ενδιαφερομένων. Ακολουθούν όλα.

Ποιες κατοικίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν;

Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που ικανοποιούν αποκλειστικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 €/τ.μ. Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη, ενώ στις πολυκατοικίες όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια. Επίσης, εντάσσονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών.

Ποιος μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα – Με ποια κίνητρα;

Προβλέπεται δυνατότητα λήψης 4/5/6ετούς δανείου, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών/ αναδόχων μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του πολίτη. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης.

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250€ χωρίς Φ.Π.Α.

Για ποιες εργασίες μπορώ να χρηματοδοτηθώ;

Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:

1.Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ).

2.Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπ. εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ).

3.Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).

Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000€ ανά ιδιοκτησία.

Βήματα για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα

Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας) - πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση.
Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.
Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου- υπογραφή δανειακής Σύμβασης- εκταμίευση προκαταβολής.
Υλοποίηση Παρεμβάσεων - δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση.
Προσκόμιση δικαιολογητικών - εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης.
Η ένταξη στο πρόγραμμα είναι μία συνεχής διαδικασία έως την εξάντληση των πόρων ανά περιφέρεια.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται στην ιστοσελίδα http://exoikonomisi.ypen.gr/, η οποία θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες

cnn

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απορρύπανσης στον Σαρωνικό

sarwnikos aporrypansi

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες απορρύπανσης στον Σαρωνικό Κόλπο και στις παραλίες της Αττικής, μετά τη διάσπαρτη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του έμφορτου με καύσιμα δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ στις 10 Σεπτεμβρίου, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης.

Την Δευτέρα ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός στις παραλίες της Σαλαμίνας και την Τρίτη, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, αναμένεται να παραδοθούν στην τοπική κοινωνία.

Για προληπτικούς λόγους, οι περιπολίες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αττικής θα συνεχιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ έχει ανελκυθεί και οδηγηθεί σε ναυπηγείο στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, όπου φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των δύο πραγματογνωμόνων που έχουν οριστεί για την υπόθεση, σχετικά με τα αίτια της βύθισης του πλοίου.

Σημειώνεται, ότι με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών απορρύπανσης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ως επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου που είχε συγκροτηθεί για την όλη επιχείρηση, ανακοίνωσε σήμερα τη λήξη των συνεδριάσεων του εν λόγω Οργάνου, λόγω εκπλήρωσης της αποστολής του.

Ο κ. Σαντορινιός ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την συνεργασία και τη συμμετοχή τους στις εργασίες απορρύπανσης.

Στο μεταξύ, όσοι θεωρούν ότι έχουν πληγεί με οποιονδήποτε τρόπο από τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ, μπορούν να προγραμματίσουν συναντήσεις στο αρμόδιο γραφείο που έχει εγκατασταθεί στον Πειραιά, στον οδό Σκουζέ 26 στον 4ο όροφο, από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (International Oil Pollution Compensation, IOPC

Ενδεικτικά αξιώσεις αποζημίωσης δύναται να εγερθούν μεταξύ άλλων για:

- Χρήση εξοπλισμού καθαρισμού και λήψης προληπτικών μέτρων.

- Καταστροφή περιουσιακών στοιχείων.

- Έμμεση ζημία.

- Καθαρή οικονομική ζημία (πχ μείωση εσόδων λόγω μη δυνατότητας δραστηριοποίησης στην περιοχή που επλήγη).

- Περιβαλλοντική καταστροφή.

Το περιεχόμενο της αξίωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατά το δυνατόν λεπτομερή αναφορά της ζημιάς που υπέστη ο αξιών την αποζημίωση και να συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό τεκμηρίωσης των αξιώσεων, σε συνάρτηση με το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη και τα ανάλογα παραστατικά.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες για αποζημιωτέες αξιώσεις, λεπτομέρειες υποβολής τους και απαιτούμενα στοιχεία προσκόμισης μπορούν να αναζητηθούν στο τοπικό γραφείο.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαρωνικός-πετρελαιοκηλίδα: Απογοητευτικά & απαγορευτικά τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

paralia molynsi

Οι περιοχές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις πετρελαϊκών υδρογονανθράκων είναι τα Σελήνια και η Κυνοσούρα στη Σαλαμίνα, καθώς και τμήματα της παραλίας σε Άγιο Κοσμά και Γλυφάδα.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών πραγματοποίησε δειγματοληψίες στην παράκτια ζώνη στις 18 Σεπτεμβρίου, 3, 10 και 23 Οκτωβρίου. Επειδή από τη νομοθεσία δεν έχουν τεθεί όρια για τη μέτρηση υδρογονανθράκων στο νερό, οι επιστήμονες θεωρούν ως φυσιολογικό τα 2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο για θαλάσσιες περιοχές χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα και για τον Σαρωνικό, λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας των πλοίων, τα 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ έδειξαν:

– 1.200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο στον Τύμβο Θεμιστοκλέους στον Πειραιά στις 10 Οκτωβρίου και στις 23 Οκτωβρίου 344 μικρογραμμάρια

– 100 μικρογραμμάρια στον Φλοίσβο

– 284 μικρογραμμάρια στην παραλία κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών στις 23 Οκτωβρίου

– 269 μικρογραμμάρια στον Άγιο Κοσμά στις 23 Οκτωβρίου

– 110 μικρογραμμάρια στο ΕΛΚΕΘΕ στις 3 Οκτωβρίου

– 331 μικρογραμμάρια σε μέρος της παραλίας της Γλυφάδας στις 3 Οκτωβρίου και 66,8 μικρογραμμάρια στις 23 Οκτωβρίου

-85,5 μικρογραμμάρια σε άλλο σημείο της παραλίας της Γλυφάδας στις 3 Οκτωβρίου και 66,8 στις 10 Οκτωβρίου

– 139 μικρογραμμάρια στην ακτή κοντά στο Ασκληπιείο Βούλας στις 18 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια υπήρξε περαιτέρω μείωση

Μπορεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων να έχουν -ευτυχώς- μία καθοδική τάση σε σχέση με τις πρώτες ημέρες του ναυαγίου, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Και βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι το τι θα δείξει η μελέτη των δειγμάτων από τον βυθό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Οι μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοειδή, η οποία ανιχνεύεται σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του ναυαγίου. Οι συγκεντρώσεις μπορεί να εμφανίζονται πλέον χαμηλές, αλλά είναι πάντα υψηλότερες από τις τυπικές διακυμάνσεις 2,5 με 5 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Ακόμη και από τις τυπικές τιμές του Σαρωνικού που κυμαίνονται στα 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο».

Ερχονται πιλοτικές εφαρμογές σε Δήμους του "Πληρώνω για όσα Πετάω"

kados aporrim ilektron

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη έστω και πιλοτικά να κάνει αποδεκτό το σύστημα "Πληρώνω όσο Πετάω" στους δήμους σύμφωνα με όσα είπε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος στο 4ο Φόρουμ Διαβούλευσης για την Πρόληψη και Μείωση των Αποβλήτων που διοργανώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης και Μείωσης Αποβλήτων και πραγματοποιήθηκε στη Βίλα Καζούλη.

Οπως σηείωσε ο κ. Φάμελλος στην κατεύθυνση της μείωσης απορριμμάτων το ΥΠΕΝ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως οι ρυθμίσεις για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς (ΚΥΑ 180036/952/10.8.2017 και άρθρο 6 του Ν. 4496/2017), με την εισαγωγή τέλους ανταποδοτικού χαρακτήρα σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης από την 1.1.2018, το οποίο θα είναι απολύτως ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον ΕΟΑΝ σε συνεργασία με τους Δήμους για την δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών μέσων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη σακούλα), τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Στην ίδια κατεύθυνση στοχεύουν και οι ρυθμίσεις του νέου νόμου για την ανακύκλωση (Ν 4496/17), τις οποίες παρουσίασε ο αν ΥΠΕΝ και περιλαμβάνουν τη σύνδεση τέλους διάθεσης και διαχείρισης αποβλήτων σε σύνδεση με την ποσότητα και την ποιότητα των απορριμμάτων ανά ΟΤΑ, την υποχρέωση των ΣΕΔ να λαμβάνουν υπόψη τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων με σκοπό την προώθηση της πρόληψης και την οργανωτική αλλαγή του ΕΟΑΝ με νέα διεύθυνση που εκπονεί και εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και την προετοιμασία εθελοντικής εφαρμογής του πληρώνω όσο πετάω σε πιλοτικές περιοχές.

Ενα σύστημα που αν εφαρομστεί θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορτά του ανακυκλώσιμου υλικού και μπορεί με τα Πράσινα Σημεία να βάλει τους δήμους στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Οι δήμοι με το ΠοΠ θα μπορούν να διαπραγματευτούν στην αγορά πολύ συγκεκριμένα υλικά και απολύτως καθαρά.

Ο κ Σ. Φάμελλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κοινωνία της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης των πόρων έρχεται σε σύγκρουση με το καταναλωτικό και παραγωγικό μοντέλο που υπήρξε για χρόνια στη χώρα, το οποίο ήταν αντιοικολογικό, αδηφάγο ως προς τους πόρους και το περιβάλλον και κοντόφθαλμο ως προς το κέρδος και το προϊόν της ανάπτυξης. Οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτό το μοντέλο που είναι ριζωμένο στην νοοτροπία της κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης και της οικονομίας».

Το 2015 «η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνουμε ως κοινωνία και ως οικονομία τη μεγάλη στροφή στη διαχείριση των απορριμμάτων και να αλλάξουμε στρατηγική, να αποκτήσουμε σχεδιασμό, διότι ακόμα και τα έργα που ετοιμάζονταν, έως τότε, ήταν σε αντίθεση τόσο με την ευρωπαϊκή στρατηγική, όσο και με τον όρο της βιωσιμότητας».

Ειδικότερα, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι στην πυραμίδα της διαχείρισης των απορριμμάτων προηγούνται η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση, ενώ στο στόχο της μείωσης των απορριμμάτων «θα κριθεί η βιωσιμότητα της οικονομίας, αλλά και η βιωσιμότητα των μονάδων επεξεργασίας, καθώς και η οριστική απεξάρτηση από γιγαντιαίες μονάδες, που κυριάρχησαν στα προηγούμενα πολιτικά σχέδια".

Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τον Εθνικό Σχεδιασμό το ΥΠΕΝ είναι η αρμόδια αρχή για τις δράσεις μείωσης των αποβλήτων, ενώ στον ΕΟΑΝ έχει συσταθεί με τον νέο νόμο της ανακύκλωσης (Ν. 4496/2017), νέα Διεύθυνση για την πρόληψη, σε συνδυασμό με την Έρευνα, την Εκπαίδευση και Ενημέρωση πολιτών και εμπλεκόμενων φορέων».

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο με χρονικό ορίζοντα, έως το 2020, με 3 γενικούς στόχους:

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και παραγωγών
Προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης προϊόντων, του οικολογικού σχεδιασμού και της αποδοτικότητας των υλών
Προώθηση της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων

Με βάση τον Εθνικό σχεδιασμό αλλά και τη στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, οι βασικοί τομείς προτεραιότητας, στους οποίους πρέπει να στοχεύσουν οι προσπάθειες πρόληψης είναι:
·τα Απόβλητα Τροφίμων και η βιομάζα εν γένει
·το Χαρτί και τα Υλικά Συσκευασίας
·ο Ηλεκτρικός και Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός (ΑΗΗΕ)
·τα απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων, και
·τα πλαστικά

Οι δράσεις μείωσης των απορριμμάτων υποστηρίζονται και από άλλες πρόσφατες θεσμικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος όπως τα Πράσινα σημεία (άρθρο 21 ν. 4447/2016, ΚΥΑ προδιαγραφών, ΚΥΑ ΠΠΔ), τα ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής (ΕΜΠΑ, ΗΜΑ) που είναι σε πλήρη λειτουργία, αλλά και τη δυνατότητα Δήμων να εμπορεύονται ανακυκλώσιμα υλικά».

Τέλος ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε τις προσπάθειες των Δήμων να αναλάβουν πιλοτικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες, διαλογής στην πηγή και μείωσης των απορριπτόμενων αποβλήτων στην ταφή και πρότεινε την «ανάπτυξη ενός υγιούς συναγωνισμού μεταξύ των ΟΤΑ που θα οδηγήσει στη μείωση των δημοτικών τελών, εφόσον αυτές οι πρακτικές μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα απορρίμματα των Δήμων.

Ειδικότερα υπάρχουν δήμοι, ακόμα και στην Αττική που έχουν ήδη το 2017 μειώσει κατά το 1/3 τα απορρίμματα που πηγαίνουν στην ταφή και άρα το κόστος και μεταφοράς και διάθεσης απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό το 2018 θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική διαλογής την πηγή των οργανικών, ώστε απόβλητα τροφίμων και απόβλητα κήπων να μην θάβονται, και στην κατεύθυνση αυτή, της αξιοποίησης προϊόντων, θα πρέπει να προσανατολιστεί και ο μετασχηματισμός του φόρου ταφής, που καθυστερεί η εφαρμογή του στη χώρα μας».

Στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα (www.ewwr.eu) έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα 28 δράσεις πρόληψης αποβλήτων με τη συμμετοχή των Δήμων, και ιδιαίτερα των νησιωτικών Δήμων (23 από τις 28 δράσεις), που εστιάζουν στη μείωση παραγωγής ιδίως αποβλήτων χαρτιού και χαρτονιού, αποβλήτων συσκευασίας, βιοαποβλήτων, τροφίμων, πλαστικών αποβλήτων, εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, καθώς και ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Βελτιωμένη χαρακτηρίζεται η συνολική εικόνα στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού κόλπου. Αναλυτικά

paralia

Βελτιωμένη χαρακτηρίζεται η συνολική εικόνα στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού κόλπου μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», ενώ την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις απορρύπανσης συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή θαλάσσια ρύπανση, ενώ προς καθαρισμό των βράχων και των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου, επιχείρησαν συνολικά 118 άτομα, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, με μηχανικά μέσα. Παράλληλα, στην περιοχή «Θεατράκι» και «Λιμνιώνα» συνεχίστηκαν και σήμερα οι εργασίες καθαρισμού του βυθού από οκτώ δύτες.

Στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής δεν υφίσταται θαλάσσια ρύπανση, ενώ ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου, η γενικότερη εικόνα της ακτογραμμής παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες εργασίες καθαρισμού της. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες από συνεργείο 43 ατόμων, ενώ αύριο αναμένεται η πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των ακτογραμμών στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ επίπεδο, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας 12 ατόμων, με τη χρήση μηχανικών μέσων.

Μπροστά από τις παραλίες των δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου συνολικά 51 ατόμων, εκτέλεσε εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει καθημερινά σταθερή βελτίωση.

Στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας, συνεχίστηκαν οι εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα, από 38 άτομα – συνεργεία της αναδόχου εταιρείας – ενώ επιχείρησε στην περιοχή και ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης. Η κατάσταση στην περιοχή παρουσιάζει σαφή βελτίωση και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών, ολοκλήρωση των εκτελούμενων εργασιών καθαρισμού.

Στην εγκατάσταση «Αστέρας Γλυφάδας», όπου η κατάσταση παρουσιάζει επίσης σαφή βελτίωση, επιχείρησε συνεργείο 28 ατόμων της αναδόχου εταιρείας με πλυστικά μηχανήματα, ενώ ολοκληρώθηκε από δύτες ο έλεγχος του βυθού, χωρίς να βρεθούν ίχνη πετρελαιοειδών.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου, δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση. Στην περιοχή επιχείρησαν ένα σκάφος απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τρία ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Σημειώνεται επίσης, ότι όλα τα πλωτά φράγματα απορρύπανσης έχουν αποσυρθεί πλην εκείνων της Σαλαμίνας, ενός θαλάσσιου τμήματος της περιοχής του Ελληνικού και ενός θαλάσσιου τμήματος της περιοχής της Γλυφάδας.

Τέλος, από δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στο θαλασσινό νερό, στην ανοικτή θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου, το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2017, διαπιστώθηκε ότι οι προσδιορισθείσες τιμές συγκεντρώσεων ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων κρίνονται φυσιολογικές.

tourismarket