Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αποζημιώσεις, καταβολή συντάξεων Ιουνίου, φορολογικές δηλώσεις: Οι τελευταίες εξελίξεις

Ελλάδα
Tools

Νέα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων αναμένεται να τρέξουν στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Το ένα, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγόρων με την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μεταξύ 10 και 20 Ιουνίου.

Σχετικά με τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, αναμένεται πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν μεταξύ 28-30 Μαίου. Η ενίσχυση ανά επιχείρηση θα εκκινεί από 4.000€ έως 17.000€

Ακόμα, αναμένεται ένα μεγάλο και μη επιστρεπτέο πακέτο στήριξης του τουρισμού όπως αποκάλυψε χθες στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ταυτόχρονα «τρέχουν» οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουλίου. Μέχρι χθες βράδυ οι αιτήσεις ήταν περί τις 7.000.

Νέα αυξημένη αποζημίωση

Ένα πακέτο ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που ήταν κλειστοί τον Απρίλιο, με εξαίρεση την εστίαση, έχει στα σκαριά της η κυβέρνηση. 

Το πρόγραμμα είναι ύψους 130 εκατομμύρια ευρώ και αφορά 100.οοο επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση θα ξεκινά από 1000 έως 4000 ευρώ, ενώ το ποσό θα δίδεται ανεξαρτήτως τζίρου. Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις για τον Ιούνιο.

Έτσι, την Τρίτη 25/5 οι συνταξιούχοι των ταμείων ΙΚΑ, Τραπεζών και ΟΤΕ με το ΑΜΚΑ τους να τελειώνει σε 1,3,5,7,9 θα πληρωθούν.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 26/5, οι συνταξιούχοι των ίδιων ταμείων με ΑΜΚΑ σε 0,2,4,6,8 θα πληρωθούν.

Την Πέμπτη 27/5 θα πληρωθούν οι συντάξεις των ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ ενώ την Παρασκευή 28/5 θα πληρωθούν οι ωφελούμενοι των ταμείων του Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΤ-ΜΜΕ, ΔΕΗ.

Ακόμα, την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να χορηγηθούν τα αναδρομικά κληρονόμων σε 18.020 δικαιούχους.

Φορολογικές δηλώσεις

Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε 8 δόσεις από τους φορολογούμενους, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στην 31η Ιουλίου.

Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σε ύψος θα είναι ο ίδιος με το 2020, θα πληρωθεί σε έξι δόσεις.

Σημειώνεται ότι φέτος ενάμιση εκατομμύριο φορολογούμενων θα λάβουν επιστροφή φόρου.