«Πράσινο φως» από EuroWorking Group για εκταμίευση 767 εκ. ευρώ στην Ελλάδα

Ελλάδα
Tools

eurogroup

Σε εύκολη υπόθεση αναμένεται να εξελιχθεί για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, καθώς ήδη το EuroWorking Group ενέκρινε χθες το να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του EuroWorking Group ενημερώθηκαν χθες από τους θεσμούς για τα αποτελέσματα της τέταρτης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας. Από τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τους θεσμούς προκύπτει πως εφέτος η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5% και πως το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί με ρεαλιστικό και επιτεύξιμο τρόπο.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε πως υπάρχουν ζητήματα που απαιτείται προσοχή, όπως η μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, η εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή της υποεκτέλεσης του προϋπολογισμού δημόσιων επενδύσεων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά τονίσθηκε πως σε γενικές γραμμές η Ελλάδα προχώρησε στην επίτευξη των συμπεφωνημένων στόχων.

Το βασικό συμπέρασμα ήταν πως οι σχέσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση είναι αγαστές και πως η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δύναται να λάβει τα 767 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs).

Η εκταμίευση των ANFA και SMP (δηλ. των κερδων των τραπεζων της ζώνης του ευρώ από τα ελληνικ΄ομόλογα) αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πιθανώς πριν από το τέλος του έτους.