10ετές ομόλογο: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών - Η απόδοση του τελικά έμεινε στο 3,9%

Ελλάδα
Tools

omologo2019

Η έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο ολοκληρώθηκε γρήγορα με επιτυχία. Εν μέσω πολλαπλάσιων προσφορών, το κουπόνι έκλεισε τελικά άνω των 11,4 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το αρχικό guidance και συγκεκριμένα στο 3,9%.

Το βιβλίο προσφορών ξεκίνησε το πρωί, οπότε και δόθηκε το αρχικό guidance για το κουπόνι του τίτλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, αυτό ήταν στο 4,125%.

Ωστόσο στη συνέχεια τα δεδομένα ανατράπηκαν καθώς η ζήτηση υπερέβη γρήγορα τα 10 δισ. ευρώ. Ετσι δόθηκε από το ελληνικό δημόσιο νέο εύρος επιτοκίου, αυτή τη φορά στο 3,9%-4%.

Τελικά η έκδοση έκλεισε με επιτόκιο 3,9%. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029 και υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο που προστατεύει τους δανειστές.

Σημειώνεται ότι χθες το ελληνικό δημόσιο έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να αναλάβουν την αναδοχή του τίτλου.

Στόχος είναι να αντληθεί ποσό περί τα 2-2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς, να συγκεντρωθεί υψηλό ποσοστό μακροπρόθεσμων επενδυτών. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς (που επί της ουσίας είναι 9ετές) είναι στο 3,63%, σε χαμηλό από το 2006.

Η κίνηση του ΟΔΔΗΧ αποβλέπει πρωτίστως στο να διευρυνθεί η καμπύλη για τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα benchmark ομόλογο, μετά το 5ετές (προ εβδομάδων) και το 7ετές (πέρυσι τον Φεβρουάριο).

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε έκδοση 10ετούς τίτλου από την Ελλάδα ήταν τον Μάρτιο του 2010, με το κουπόνι τότε να φτάνει στο 6,25%.

ant1news