Παρ03232018

Τελευταία ΕνημέρωσηΠεμ, 22 Μαρ 2018 7pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα

Βρυξέλλες: Δεν είναι απαραίτητη η πιστοληπτική γραμμή. 88 τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Το θέμα της ενέργειας το δυσκολότερο

ee

Η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα είναι το δυσκολότερο από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, σήμερα, κοινοτική πηγή με καλή γνώση του θέματος.

Συγκεκριμένα, η κοινοτική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς για την έγκαιρη εκπλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματός της, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές».

Η ίδια πηγή τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια είναι καθοριστικές καθώς «στον τομέα αυτό εμφανίζεται η μεγαλύτερη έλλειψη ιδιοκτησίας του προγράμματος».

Σημείωσε δε με έμφαση ότι «οπισθοδρόμηση στον τομέα αυτό μπορεί να κοστίσει σε χρόνο», καθώς οι παρεκκλίσεις «δεν είναι ζήτημα που μπορεί να λυθεί σε μια ή δύο μέρες».

Εξέφρασε δε τον φόβο ότι αυτό θα μπορούσε και να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για συνολική συμφωνία στο eurogroup της 21ης Ιουνίου, αν και υπάρχουν σαφείς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές αρχές.

Η κοινοτική πηγή σημείωσε εκ νέου ότι η δεύτερη φάση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη βάση των αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου θα περιλαμβάνει τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό διασύνδεσης ανάπτυξης και αποπληρωμών, αλλά και την αξιοποίηση των 27 αδιάθετων δισεκατομμυρίων ευρώ που δεν θα χρησιμοποιηθούν από το πρόγραμμα των 86 συνολικά δισ. του ESM.

Η Ελλάδα, ωστόσο, θα πρέπει να δεσμευθεί στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, ενώ οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και η βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου παραμένουν βασικές προτεραιότητες, σημείωσε.

Η ίδια πηγή εκτίμησε δε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η προσφυγή σε πιστοληπτική γραμμή δεν είναι απαραίτητη, καθώς δε θα επέτρεπε την αξιοποίηση των εναπομείναντων 27 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο το ενδεχόμενο ολιγόμηνης παράτασης του προγράμματος καθώς αυτό θα απαιτούσε χρονοβόρες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.

Σε σχέση με τον μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ, η πηγή σημείωσε ότι πιθανότατα θα συμφωνήσει σε ενεργοποίηση του προγράμματός του, χωρίς αυτό να έχει συμφωνηθεί ακόμα, αν προηγηθεί σύγκλιση ως προς την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και ληφθούν τα αντίστοιχα δημοσιονομικά μέτρα, κάτι που θα συζητηθεί στις αρχές Μαΐου, όταν θα υπάρχουν αναθεωρημένα στοιχεία από τη eurostat για το 2017.

Παράλληλα, στις 5 Μαΐου θα δημοσιευθούν και τα αποτελέσματα ελέγχου των τραπεζών από τον SSM, σημείο που θα παίξει ρόλο στην κρίση του Ταμείου.

Ωστόσο, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η ιδιοκτησία του επικείμενου προγράμματος αναπτυξιακής στρατηγικής είναι βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Η ίδια πηγή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση και όχι μόνο στην νομοθέτηση σημειώνοντας σήμερα ότι «δεν μπορείς να νομοθετήσεις την εφαρμογή της κοινής λογικής», αλλά «να εφαρμόσεις στην πράξη μία μεταρρύθμιση και όχι στα χαρτιά».

«Μπορείς να ακολουθήσεις τη διαδικασία πρόσληψης ενός διευθυντή και στο τέλος να προσλάβεις το φίλο του υπουργού», δήλωσε, εξηγώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις ξεπερνούν τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο.

Τέλος ο κοινοτικός αξιωματούχος εμφανίστηκε αρνητικός στη δημιουργία bad bank, καθώς δεν υφίσταται ούτε χρόνος ούτε κονδύλια για κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, θα καθυστερούσε την εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, κατέληξε.

madata

Bloomberg: «Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ακόμη μία 10ετία... Aναιμική ανάπυξη... Καμία επένδυση... Το Ελληνικό θυμίζει την αποτυχία της χώρας!»

tsipras tsakalotos vouli

Να περιορίσουν την αισιοδοξία τους όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας και την επιστροφή της στις αγορές συμβουλεύει το Bloomberg τους επενδυτές.

Σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει σιωπηλά πίσω στις μεταρρυθμίσεις», το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι η μπορεί η ανάπτυξη στη χώρα μας να δείχνει ότι έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλό βαθμό και κάποιοι να το βλέπουν ως σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά «το πρόβλημα με αυτή την αισιοδοξία είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα προκύψουν οι μελλοντικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών έχει κάπως ανακάμψει, αλλά με μια μέση ανάπτυξη 0,65% το 2017, παραμένει αδύναμη. Και με τις σχεδιαζόμενες πρόσθετες αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων, είναι δύσκολο να δει κανείς περιθώρια επιπλέον επιτάχυνσης».

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πίσω σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση μεγάλων βιομηχανιών, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την εικόνα εγκατάλειψης στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, που θυμίζει την αποτυχία της χώρας μας να εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά της στοιχεία.

Αλλά και οι δαπάνες για επενδύσεις παραμένουν αναιμικές, αφού πέρυσι ήταν στο 11% του ΑΕΠ σε σχέση με το 27% του 2007 και τα περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις προέρχονται αυτή τη στιγμή από την ΕΕ, καθώς «οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό περιβάλλον και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση, εν μέρει, περιορίζουν την όρεξη των επενδυτών από το εξωτερικό».

Μοσκοβισί: Δεν βγάζουμε την Ελλάδα από την επιτήρηση για να τη στείλουμε σε νέο μνημόνιο

moskobisi

«Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια, τώρα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και η χώρα αναμένεται να εξέλθει του προγράμματος τον Ιούνιο» τονίζει ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την Ελλάδα. Ο δρόμος ήταν δύσκολος, γεμάτος στερήσεις, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο, ότι το πρόγραμμα ήταν επιτυχές» σημειώνει ο Μοσκοβισί.

Σε ό,τια αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή ξεκαθαρίζει ότι: «Μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, θα υπάρξει εποπτεία, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Πόσο στενή θα είναι αυτή η εποπτεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη Γερμανία.»

» Αυτό, όμως, δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα με όρους, αλλά αφορά σε μια αξιολόγηση, όπως για κάθε μέλος της ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν απαλλάσσουμε τη χώρα από το ένα πρόγραμμα για να τη στείλουμε στο επόμενο».

«Η συνεργασία με τον Όλαφ Σολτς θα είναι διαφορετική»

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σχολιάζοντας την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τονίζει: «Σαφώς η συνεργασία με τον Όλαφ Σολτς θα είναι διαφορετική σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιος: θα είναι ένας γνήσιος γερμανός υπουργός Οικονομικών, πιστός στην παράδοση της σταθερότητας. Αυτό είναι μέρος της γερμανικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας».

Αναφορικά με τις προσδοκίες από το σχηματισμό της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Moσκοβισί αναφέρει: «Στους ταραγμένους καιρούς που βρίσκεται η Ευρώπη εξαιτίας του αυξανόμενου λαϊκισμού και εθνικισμού, το Βερολίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να επεξεργαστούν ένα θετικό και ρεαλιστικό μοντέλο για την Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό συνάδει με την κληρονομιά που θέλει να αφήσει η Καγκελάριος».

Η κρίση της Σοσιαλδημοκρατίας

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν τη στήριξη των ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δεν έπληξε μόνο το SPD. Ακόμα και οι Σοσιαλιστές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας με δυσκολία μπορεί να χαρακτηριστούν λαϊκά κόμματα.

Ο κ. Moσκοβισί προσπαθεί να εξηγήσει: η συνταγή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν είχε σοσιαλδημοκρατικά στοιχεία, «αν και οι Σοσιαλδημοκράτες τη στήριξαν μερικώς αναλαμβάνοντας την ευθύνη διακυβέρνησης. Οι δραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα δεν συνάδουν απαραίτητα με τη σοσιαλδημοκρατική παράδοση» δηλώνει.

«Τώρα οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους μερικώς, πρέπει να αποδείξουν ότι είναι χρήσιμοι. Το να είναι κανείς Σοσιαλδημοκράτης, σημαίνει να είναι υπέρ της Ευρώπης και να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα δημοσιονομικά στην αγορά οικονομίας, ώστε να έχει πλεονάσματα» τονίζει ο Moσκοβισί.

«Το πλεόνασμα, κατόπιν, θα πρέπει να εξυπηρετεί την εξάλειψη της κοινωνικής αδικίας. Περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν» προσθέτει.

Το ντέρμπι του ελληνικού προγράμματος, οι δύο βασικοί παίκτες και η επιστροφή τους για την επόμενη μετέωρη φάση

merkel lagard

Μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον θα κριθεί για ακόμα μια φορά η τύχη του ελληνικού προγράμματος. Οι δύο βασικοί παίχτες, μετά από μια μακρά διάρκεια αποχής από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) , επέστρεψαν ενεργά και διεκδικούν για ακόμα μια φορά να ορίσουν το παιχνίδι. 

Οι δύο πλευρές εμφανίζονται σε αυτή τη φάση να έχουν έντονες αμφιβολίες για την πορεία των εξελίξεων οι οποίες αφορούν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται να διεκδικεί περισσότερες «εγγυήσεις» αναφορικά με την μετα-Μνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αμφισβητώντας ανοιχτά τη δυνατότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος ότι θα «οικειοποιηθεί» το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα ακολουθήσει πιστά ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, στο Βερολίνο αναζητούν ένα πλαίσιο δεσμεύσεων. Με αυτό η νέα γερμανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τους όρους που θα κινηθεί η ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Στο ίδιο πλαίσιο στη Γερμανία εξετάζουν ενδελεχώς και τον τρόπο λειτουργίας του γαλλικού μηχανισμού για το χρέος, ο οποίος θα συνδέει την αποπληρωμή του με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Βερολίνο θέλουν να εξασφαλίσουν ότι την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση του δεν θα υπάρχει κίνδυνος απόκλισης από τους συμφωνηθέντες στόχους.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Παράγοντας πιθανής αστάθειας παραμένει και το ΔΝΤ. Η καθυστέρηση από την πλευρά του Ταμείου να λάβει αποφάσεις αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει, προκαλεί ερωτήματα αλλά και ανησυχία και στην Αθήνα, αλλά και την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών. Η επιμονή του Ταμείου να αμφισβητεί τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, την ώρα μάλιστα που «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, αφήνει ανοιχτό κάθε πιθανό σενάριο για τη στάση του Ταμείου.

Αυτό, όμως, που προκαλεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο είναι το ενδεχόμενο το Ταμείο να ζητήσει την επίσπευση της περικοπής του αφορολόγητου, προκειμένου αυτή να γίνει μαζί με την περικοπή των συντάξεων το 2019. Στο αυτό πλαίσιο παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει μαζί με την επίσπευση των μέτρων και το πάγωμα των αντίμετρων.

Ο παράγοντας Κομισιόν

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος και από το Βερολίνο και από το ΔΝΤ παραμένει η Κομισιόν. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών παραμένουν αισιόδοξοι για την ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις προκειμένου η οικονομία από τον Αύγουστο να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και την Τρίτη επανέλαβε την πίστη του για ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα έως την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου θα πρέπει:

1. Να ολοκληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα έως τον Μάιο και να υπάρξει Staff Level Agreement
2. Να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο μεταμνημονιακό πλαίσιο. «Δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα ούτε κάτι που να μοιάζει με πρόγραμμα»
3. Να καταρτιστεί ένα ισχυρό πλαίσιο ανάπτυξης ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας
4. Να τηρήσουν τα κράτη μέλη τις υποσχέσεις τους για το χρέος.

thehuff

Δύσκολο αλλά εφικτό να κλείσουν τα 88 προαπαιτούμενα μέχρι τον προσεχή Μάιο

ee

Θετικά αποτιμούν οι Βρυξέλλες την πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, για την τέταρτη αξιολόγηση, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, 12 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε σε ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η αποστολή στην Αθήνα πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, τον Μάιο. «Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, την τελευταία εκταμίευση και την ελάφρυνση του χρέους τον ερχόμενο Ιούνιο.

Εξάλλου, η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group επικυρώθηκε η ολοκλήρωση και των τελευταίων δύο προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.

Όπως είπε, μόλις ολοκληρωθούν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 1 δισ. αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής τού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι οι εργασίες προχωράνε, όπως και για τη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο δεν θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας. Όπως εξήγησε, η μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να φτάσουν και στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 26 Απριλίου.

Τέλος, ερωτηθείς εάν γίνονται συζητήσεις για ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος μετά τον Αύγουστο, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, δηλώνοντας «έκπληκτος» για τα σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο.