Παρ12152017

Τελευταία ΕνημέρωσηΠαρ, 15 Δεκ 2017 1am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα

Μήνυμα του νέου προέδρου του Eurogroup: Μόνο μετά τη λήξη του μνημονίου η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

senteno

Μήνυμα στην Αθήνα ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει πλήρως το Μνημόνιο πριν να υπάρξει οποιαδήποτε ελάφρυνση για το χρέος της έστειλε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο με συνέντευξή του στο CNBC.

Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει πρώτα ολόκληρο το τρέχον πρόγραμμα  διάσωσης, το τρίτο μνημόνιο, προτού η χώρα λάβει οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με τον τεράστιο όγκο του χρέους της, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Eurogroup.

Ο Μάριο Σεντένο, ο νέος επικεφαλής των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα κάποια «ενδιάμεσα βήματα» πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα όπως δέχονται πλέον οι δανειστές, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να ολοκληρώσει το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Η ΕΕ έχει υποσχεθεί μέτρα για να καταστήσει το χρέος της χώρας μας πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα, αλλά το θέμα έχει προκαλέσει αρκετές διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών. Ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για θέμα που πρέπει να εξεταστεί άμεσα το συντομότερο δυνατό, οι ευρωπαίοι δανειστές πιστεύουν ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Μιλώντας στο CNBC στις αρχές Δεκεμβρίου, μέλη της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασαν την ελπίδα για συμφωνία πριν τελειώσουν το πρόγραμμα διάσωσης. «Νομίζω ότι θα επιτύχουμε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα πολύ σύντομα. Θα έχουμε μια συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς προκειμένου να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας - χωρίς εξωτερική στήριξη, νομίζω ότι αυτό είναι προϋπόθεση για να το κάνουμε αυτό, για να πετύχουμε», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ωστόσο, ο Σεντένο κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί. «Είμαστε σε καλή διάθεση να το ολοκληρώσουμε μέχρι τα μέσα του 2018. Ο Αύγουστος 2018 είναι ο στόχος. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν το εξαιρετικό έργο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια για να ολοκληρώσουν όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους που έχουμε στο πρόγραμμα, " κατέληξε ο Μάριο Σεντένο.

Παράλληλα καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να στηρίξουν την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα και να έχουν υπομονή με τη χώρα μας. «Αυτό που πρέπει να κάνουν οι θεσμοί είναι να στηρίξουν τις ελληνικές αρχές στη διαδικασία μετά τις μεταρρυθμίσεις» καταλήγει ο Πορτογάλος πολιτικός

Ντομπρόβσκις: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα. Πλεόνασμα 3,5% το 2017

ntomprobskis

Τα πράγματα με την Ελλάδα «βρίσκονται στο σωστό δρόμο», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα, στο Παρίσι, προβλέποντας ότι «η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του προγράμματος».

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους -όπως μεταδίδει η ΕΡΤ- ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε αισιόδοξος για ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και για την επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Επεσήμανε ότι «τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την τρέχουσα αξιολόγηση. «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει και μάλιστα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και φαίνεται ότι θα επιτύχει τον στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Παρατηρούμε ισχυρή προσήλωση και μια πολύ εποικοδομητική στάση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, και στο πλαίσιο αυτό θα έλεγα ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε γρήγορα την τρίτη αξιολόγηση», ανέφερε επίσης, ενώ για το κατά πόσο είναι εφικτή η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανοίξουν το θέμα αυτό μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Όσον αφορά το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «πριν τη λήξη του προγράμματος θα ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Wall Street Journal: Η Ελλάδα βγαίνει από την περίοδο της επιτήρησης

Η Ελλάδα από την οποία ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, φαίνεται τελικά ότι θα μπορέσει να εξέλθει από την περίοδο της επιτήρησης, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018 γράφει η Wall Street Journal.

Η έξοδος της Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική ευλογία αλλά παράλληλα και μια επιβράβευση πολιτικής, καθώς χρόνια συγκρούσεων με την Ευρώπη έχουν μειώσει την ψυχολογία των επενδυτών και τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το 2017, η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά την κρίση. Φυσικά, η οικονομία στη χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: έχει σημειώσει ανάπτυξη μόλις τα τελευταία χρόνια και έχει το μεγαλύτερο βάρος χρέους σε όλη την Ευρώπη, αν και οι μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεις για τα δάνεια διάσωσης της παρέχουν κάποιο μαξιλάρι ασφαλείας. Ωστόσο, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι ενθαρρυντική.

Η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή πάνω από 20%, έχει μειωθεί από τη μέγιστη τιμή της, που ήταν στο 28%.

Οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ παραμένουν κάτω από το 45% που ήταν το υψηλότερο επίπεδό τους, έχουν σταθεροποιηθεί και αυξηθεί κατά 4,4% φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων.

Εξαιρώντας τις πληρωμές του χρέους, η κυβέρνηση στην Ελλάδα δαπανά λιγότερο από τα έσοδά της και οι βραχυπρόθεσμες εξοφλήσεις του χρέους της είναι διαχειρίσιμες. Η οικονομία στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση. Αλλά μια έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, που κάποτε φαινόταν απίθανη, τώρα μοιάζει με κάτι για το οποίο μπορούμε να στοιχηματίσουμε.

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η τεχνική συμφωνία της 3ης αξιολόγησης. Ντάισεμπλουμ: Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Συζήτηση και για Κύπρο

eurogroup

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε Συμφωνία σε Tεχνικό Επίπεδο Προσωπικού με την Ελλάδα και για το γεγονός ότι έπετεύχθη στην ώρα της, κάτι το οποίο αποτελεί την εξαίρεση και αποδεικνύει ότι όλοι εργάστηκαν σκληρά σε σχέση με τις δεσμεύσεις, για τη φέρουν εις πέρας", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση του real.gr κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση των 19 Υπουργών Οικονομικών του Ευρώ.

"Σήμερα θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα, τα προαπαιτούμενα και την επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων, περιλαμβανομένων φυσικά των εθνικών κοινοβουλίων, τον ESM και μετά συζητήσουμε για το ύψος της δόσης, αυτό δεν θα το κάνουμε σήμερα", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να πει αν και κατά πόσο θα καταβληθεί σε μια ή παραπάνω υπό -δόσεις.

Απαντώντας σε έτερο ερώτημα σε σχέση με την έκθεση για την πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε "είναι ακόμα πολύ θετικά τα δεδομένα", συμπληρώνοντας "όπως λέμε πάντα τα Κράτη πρέπει να συνεχίζουν να επιδιώκουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουν την αντοχή και την δύναμη, αλλά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας". "Γενικά είναι πολύ θετικά τα ευρήματα - θα είναι μικρή η συζήτηση για την Κύπρο", κατέληξε.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος δήλωσε τέλος ότι το μήνυμά του στον διάδοχό του είναι να προσπαθήσει να κρατήσει το eurogroup ενωμένο.

"Στη σημερινή Eurogroup, θα ενημερώσω τους Υπουργούς για τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού όσον αφορά την 3η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Αυτό συνέβη μετά από μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων", δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί,

"Υπήρξε και υπάρχει σαφής βούληση να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ομαλά, αποτελεσματικά και εγκαίρως", είπε. "Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις πρότερες ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό", ανέφερε ο Επίτροπος.

Σημείωσε, ενημερώνοντας τον Τύπο ότι δεν επιθυμεί να σταθεί σε λεπτομέρειες πριν από τη συζήτηση στο eurogroup. Aλλά τόνισε ότι συνολικά τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά. "Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από εννέα μήνες και οι βασικές συζητήσεις για το μέλλον - συμπεριλαμβανομένου του χρέους και της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα - θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού", τόνισε.

"Επομένως, η ταχεία πρόοδος που σημειώσαμε σε αυτή τη φάση είναι επίσης σημαντική για αυτά τα επόμενα βήματα. Και φυσικά, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές ότι τα πράγματα κινούνται θετικά στην Ελλάδα", κατέληξε.

Spiegel: Το τέλος των εξευτελισμών για την Ελλάδα

akropoli simaies ell ee

«Τίποτα δεν πρέπει να πάει στραβά στο δρόμο για την ανεξαρτησία από τα δάνεια», γράφει το Spiegel Online με τίτλο «Το τέλος των εξευτελισμών». Η γερμανική ιστοσελίδα επισημαίνει: «Ποτέ στο παρελθόν μια αξιολόγηση δεν έκλεισε τόσο γρήγορα.

Από ότι όλα δείχνουν η Αθήνα προτίθεται να κάνει ότι είναι δυνατόν για να λάβει τις επόμενες δανειακές δόσεις. Με κάθε τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα για να ανακοινώσει το καλοκαίρι το τέλος της οικονομικής εξάρτησης.

Κύκλοι των θεσμών παρακολουθούν με προσοχή την αλλαγή της ελληνικής στάσης. Λέγεται μάλιστα ότι ο τρόπος αντιμετώπισης από την Αθήνα έχει αλλάξει, με τις συνομιλίες να κυλούν χωρίς σημαντικά εμπόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel οι θεσμοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να σταθεί οικονομικά στα πόδια της. Θεωρούν ότι τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά μπορούν να διευθετηθούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ωστόσο διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του. Αν κάτι πάει στραβά στην Ελλάδα ή στις διεθνείς αγορές, τότε δεν αποκλείεται η χώρα να χρειαστεί ένα ακόμα πακέτο οικονομικής βοήθειας ή ένα επιπλέον πρόγραμμα προσαρμογής.

Όπως όμως ο έλληνας πρωθυπουργός έτσι και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αισιοδοξεί ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επανακτήσει το καλοκαίρι την οικονομική της κυριαρχία. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θεωρεί μάλιστα ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα δώσει πράσινο φως σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο υπουργός τάσσεται, όπως και οι περισσότεροι πολιτικοί της ελληνικής κυβέρνησης, υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.

Για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου η Ελλάδα υπέστη μια ταπεινωτική διαδικασία. Κατά την εκτίμησή του η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και η επιστροφή στις αγορές συνεπάγεται το τέλος των μνημονίων και των συνεχών ελέγχων από τους θεσμούς.

Από την πλευρά του ένας από τους ελεγκτές της ΕΕ δηλώνει πάντως ότι από τον Αύγουστο του 2018 και πέρα θα σταματήσουν οι φορτικοί έλεγχοι στην Αθήνα».

Deutsche Welle

Bloomberg: Αθήνα & πιστωτές συμφώνησαν στους όρους για φρέσκο χρήμα-Les Echos: H Ελλάδα έτοιμη να απευλευθερωθεί από την κηδεμονία

euro ee with compliments

Οι αναλυτές βλέπουν καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο θεωρούν ότι θα χρειαστεί μαξιλάρι ασφαλείας 12-15 δισ. ευρώ

Μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων, η λεγόμενη τεχνική συμφωνία (SLA)  επιτεύχθηκε, σημειώνει το Bloomberg, συμπληρώνοντας ότι βρέθηκε κοινός τόπος Αθήνας – δανειστών σε μεταρρυθμίσεις σε ενέργεια, δημόσια διοίκηση, χρηματοοικονομικό σύστημα, κοινωνικά επιδόματα και δημοσιονομικά.

Η Ελλάδα τώρα θα επιδιώξει να εφαρμόσει όσο το δυνατό γρηγορότερα όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να λάβει τη νέα δόση, με τον υπουργό Οικονομικών να περιμένει ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσουν και ότι η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο, ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η επιτυχής κατάληξη της γ' αξιολόγησης δεν θα φέρει μόνο εκταμίευση φρέσκου χρήματος, αλλά και επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης την ώρα που η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει ξανά στις διεθνείς αγορές.

«Κοιτάζοντας στο προσεχές μέλλον, το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει το καλοκαίρι», αναφέρει ο πρόεδρος της Teneo Intelligence, Wolfango Piccoli, για να συμπληρώσει πάντως ότι «για να το πετύχει αυτό, η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας γύρω στα 12-15 δισ. ευρώ πριν το τέλος του Μνημονίου».

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εκπληρώσει μια μακρά λίστα με πάνω από 100 προαπαιτούμενα πριν πάρει τη νέα δόση χρημάτων. Κάποια εξ αυτών θα ψηφιστούν εντός του Δεκέμβρη, ενώ πριν τις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο για τα εναπομείναντα μέτρα, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. 

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ένα θέμα που έχει προκαλέσει την ενόχληση των δανειστών και που μπορεί να διακυβεύσει τις διαπραγματεύσεις, είναι το θέμα της δικαστικής διερεύνησης για τους Ευρωπαίους ειδικούς που είχαν λειτουργήσει ως σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για  ιδιωτικοποιήσεις. . Αν και θεωρείται αμφίβολο να δημιουργήσει προσκόμματα, σίγουρα πάντως προκαλεί εκνευρισμό μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων, σημειώνει το Bloomberg.

Les Echos: H Ελλάδα έτοιμη να απευλευθερωθεί από την κηδεμονία

Η Ελλάδα είναι έτοιμη ν’ απελευθερωθεί από την οικονομική κηδεμονία, γράφει η Les Echos, σημειώνοντας ότι η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Το Eurogroup της Δευτέρας», προσθέτει, «θα επιβεβαιώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη φορά οι Έλληνες βλέπουν ξεκάθαρα το τέλος του τούνελ».

«Το στοίχημα, στη συνέχεια, θα είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα παρά το βάρος του τεράστιου χρέους της και τις παρενέργειες της οικονομικής και κοινωνικής αφαίμαξης που προκάλεσαν τα σχέδια υπερβολικής λιτότητας. Οι προκλήσεις που πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν και που θα κρίνουν την "ποιότητα της ανάρρωσης", θα είναι το θέμα της συνέχισης της "παρακολούθησης" της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές και το θέμα του χρέους. Από την καλή θέληση των δανειστών θα εξαρτηθεί εν μέρει η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε "ενάρετο κύκλο"», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ σε τηλεγράφημά του το Reuters αναφέρει η προκαταρκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης στην οποία καταλήγουν Ελλάδα και πιστωτές, είναι μια εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωπαίους ΥπΟικ στη συνάντησή τους στις 4 Δεκεμβρίου. Μόλις κλείσει η αξιολόγηση αναμένεται η εκταμίευση δόσης ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ –αυτό μπορεί να γίνει και πριν το τέλος του Ιανουαρίου, αν όλα κυλίσουν ομαλά, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε η συμφωνία είναι ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι πλήρως προσανατολισμένη στην ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

H 3η τεχνική αξιολόγηση έλαβε τέλος με διαδικασία-εξπρές! Τι αναφέρει το "non paper" της Κυβέρνησης