Διον. Χατζηδάκης: Ο δήμαρχος ενός πλούσιου και παραγωγικού έργου, αναγνωρισμένου διεθνώς!

Παλ. Φαλήρου
Tools

Διανύουμε μια εποχή όπου οι Δήμοι αλλά και γενικότερα το Κράτος, αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Πως καταφέρνει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου να είναι πλεονασματικός, χωρίς μάλιστα να υποκύπτει στον πειρασμό των δανείων, χωρίς - όπως άλλοι - να διαμαρτύρεται συνεχώς  και, ταυτόχρονα, η θητεία του δημάρχου και το έργο της δημοτικής αρχής του να κρίνεται ιδιαίτερα πλούσιο και παραγωγικό; 

Σε συνέντευξή το στο vimaonline ο δήμαρχος κ. Διον. Χατζηδάκης απαντά:

Είναι αλήθεια ότι στο Παλαιό Φάληρο έχουμε πετύχει ένα μικρό θαύμα κόντρα στην γκρίζα πραγματικότητα της εποχής μας, με αποτέλεσμα να είμαστε στους δύο-τρεις Δήμους Πανελλαδικά που όχι μόνο έχουμε πλεόνασμα αλλά και δεν οφείλουμε ούτε ένα ευρώ στους προμηθευτές και στους εργολάβους που πραγματοποιούν δημοτικά έργα. 

Όλα αυτά φυσικά και δεν έγιναν τυχαία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι στο ξεκίνημα μας, παραλάβαμε έλλειμμα που ξεπερνούσε τα 3 εκ. ευρώ ενώ σήμερα φτάσαμε να εμφανίζουμε πλεόνασμα έχοντας ταυτόχρονα τα χαμηλότερα Δημοτικά τέλη στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε και ειδικότερα όταν διακρίναμε την οικονομική κρίση, ακολουθήσαμε οικονομική πολιτική με αυστηρό έλεγχο των δαπανών και των εξόδων. Δεν σας κρύβω δε, ότι με τρέλαινε ανέκαθεν η λογική των εύκολων λύσεων που προτείνονται από κάποιους ανεύθυνους, υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου και της Πόλης. 

 

Τι έχουν να πουν αλήθεια, όλοι αυτοί που από την μία “περήφανοι και ευτυχισμένοι” εισηγούνταν μηδενική αύξηση δημοτικών τελών και από την άλλη πρότειναν δανεισμό μερικών εκατομμυρίων, προκειμένου να καλύψουν την μισθοδοσία των υπαλλήλων και τους προμηθευτές; 

Αν τους είχαμε ακούσει και τους είχαμε ακολουθήσει πως θα ήταν σήμερα το Φάληρο; Αντίθετα, εμείς ακολουθήσαμε τον άλλο δρόμο, δουλέψαμε πολύ, περιορίσαμε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα τις λειτουργικές δαπάνες, ελέγξαμε αυστηρά τις προμήθειες και εκμεταλλευτήκαμε στον μέγιστο βαθμό τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την διάθεση μεγάλων εταιρειών και ιδιωτών να προσφέρουν μέσω προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης. 

Διαχειριζόμαστε και το τελευταίο ευρώ που μας διατίθεται με ευθύνη, διαφάνεια και σύνεση δίνοντας ένα μήνυμα νοικοκυρέματος λειτουργώντας αποκλειστικά και μόνο για το καλό του Δημότη. Άλλωστε γι ΄αυτό έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα και ένα πρόγραμμα που κατά κοινή ομολογία χαίρει της εκτιμήσεως όχι μόνο των Φαληριωτών αλλά και Πανελλαδικά. Και αυτή η προσπάθεια επιβραβεύεται και επιδοκιμάζεται , κάνοντας και εμένα και τους συνεργάτες μου περήφανους. 

Για παράδειγμα, η διάκρισή μου στο διεθνές βραβείο LOCAL LEADER OF THE YEAR, ήταν μια διάκριση ιδιαίτερα τιμητική καθώς επιλέχθηκα ανάμεσα σε 350 αιρετούς και αξιωματούχους της Ευρώπης και στην βράβευση μου συνεκτιμήθηκαν και αξιολογήθηκαν κατά κύριο λόγο η πλεονασματική οικονομική θέση του Δήμου, παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας, και η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων η οποία υπήρξε μεγάλη, χρηστή, αποτελεσματική και βελτίωσε την ποιότητα ζωής των Δημοτών.

 

Μιλήστε μας για την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου, ενός έργου σημαντικού για την Πόλη και κυρίως για την νεολαία. Επίσης, για την κατασκευή του Παιδικού Κήπου. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτά τα δύο μεγάλα έργα.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου έχοντας εξασφαλίσει από πολύ νωρίς την επιχειρησιακή επάρκεια για την υλοποίηση έργων μέσω του ΕΣΠΑ, προώθησε και τελικά κατόρθωσε να συμπεριλάβει στο σχετικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων της Περιφέρειας Αττικής την κατασκευή του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου.

Πρόκειται για το νέο κλειστό γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων, ένα σύγχρονο κτήριο 4.656 τ.μ και χωρητικότητας 1.100 θέσεων, το οποίο θα αποτελέσει το κόσμημα της Πόλης. Επίσης θα κατασκευαστούν ανοικτά γήπεδα πολλαπλών χρήσεων στον περιβάλλοντα χώρο, γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις ενώ υπάρχει πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης και χώρους πρασίνου. 

Μιλάμε για ένα έργο που θα εκτείνεται σε 50 στρέμματα, ένα έργο το οποίο ήδη αυτή την στιγμή που μιλάμε έχει ξεκινήσει και το οποίο φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε σε χρόνο ρεκόρ και μάλιστα με μεγάλο κέρδος για το Δημόσιο καθώς το έργο έκλεισε τελικά με έκπτωση 41% μόλις στα 6.250 εκ. ευρώ έναντι αρχικού προϋπολογισμού περίπου 10 εκ. ευρώ. 

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα δημ οσίως να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό για την στήριξη και την βοήθεια του, καθώς χωρίς την συνδρομή του και την υποστήριξη του, το έργο δεν θα πραγματοποιούνταν. Εργασίες όμως έχουν ξεκινήσει και στο άλλο μεγάλο έργο που φιλοδοξούμε σύντομα να ολοκληρώσουμε και είναι ο νέος Παιδικός Κήπος της Πόλης. 

Έργο επίσης σημαντικό για την Πόλη, που περιλαμβάνει την ανάπλαση 11 στρεμμάτων παραπλεύρως της Αγίας Σκέπης και του JUMBO Φαλήρου και το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα μεταμορφώσει τον χώρο, σε όαση αναψυχής και περιπάτου. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, χρηματοδοτείται εξ΄ ολοκλήρου από τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (τέως ΤΡΑΜ ΑΕ) και ευελπιστούμε ότι όταν ολοκληρωθεί θα "δέσει" και θα αναδείξει περαιτέρω το ήδη μεγάλο έργο ανάπλασης της Παραλιακής ζώνης από το Πάρκο του Φλοίσβου έως το TAE KBO NTO.

 

Είστε ένας άνθρωπος με έντονη πολιτικά άποψη. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο για την πολιτική συγκυρία αλλά και για τα αυτοδιοικητικά πράγματα στο Φάληρο.

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να μην χαθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία. Άλλωστε η χώρα μας και ο λαός μας έχουν περάσει και χειρότερες στιγμές από τις τωρινές και βγήκαν νικητές. Πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε όλοι για να βάλουμε ο καθένας από ένα λιθαράκι στα θεμέλια της ανάπτυξης, του μόνου δρόμου που θα δώσει προοπτική στην πατρίδα μας αλλά και στον καθένα ξεχωριστά.

Θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε τις υγιείς δυνάμεις του Ελληνισμού που θα βοηθήσουν να βγούμε απ΄ αυτήν την κρίση. Όσοι πραγματικά θέλουν, να προχωρήσουν μπροστά με λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά.

Όσον αφορά το Φάληρο θα ήθελα να σημειώσω ότι εμείς απευθυνόμαστε στην Τοπική κοινωνία με συγκεκριμένες προτάσεις, με πρόγραμμα και όραμα. Ό,τι υποσχεθήκαμε εως σήμερα το υλοποιήσαμε και πολλές φορές ξεπεράσαμε και τις αρχικές μας εξαγγελίες. Το αποδεικνύει στην πράξη η πορεία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, η εξωστρέφεια του, το αποδεικνύουν οι κατακτήσεις μας και το μεγάλο έργο μας.

Ένα έργο που ανήκει σε όλους τους Φαληριώτες ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, οικονομικής κατάστασης και ιδεολογικής κατεύθυνσης. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητώ την αρωγή και την βοήθεια όλων των υγιών δυνάμεων της Πόλης. Πέρα και πάνω από αγκυλώσεις και διαφωνίες με μοναδική προϋπόθεση τον γόνιμο διάλογο και την ανάγκη να διαχειριστούμε τις τύχες της Πόλης μας σε μια δύσκολη περίοδο. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.