Βαλασόπουλος, Δήμαρχος Ηλιούπολης: Στηρίξτε αναπτυξιακά τις έξυπνες πόλεις

Ηλιούπολης
Tools

valassopoulosgrafeio

Το κράτος και την περιφέρεια Αττικής κάλεσε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασόπουλος να στηρίξουν με αναπτυξιακά προγράμματα την τοπική αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση της Εξυπνης Πόλης σημειώνοντας την τεράστια εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να πετύχουν.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Ηλιούπολη με τίτλο «SUN CITY, Ηλιούπολη, SMART CITY, Εξυπνη Πόλη» παρουσίασε ένα μεγάλο παναττικό ενδιαφέρον.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο κ. Σκούτας Παναγιώτης Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά, η κα Κατερίνα Μπούμπα εκπρόσωπος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, ο κ. Δερμιτζάκης Γιάννης εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και Γ.Γ. Δημοσίων Έργων του ΕΣΠΑ, ο κ. Βαλελής Αρτέμης Γ.Γ. Πληροφοριακών συστημάτων και διοικητικής υποστήριξης, η κα Στεφανοπούλου Εφη εκπρόσωπος του Ποταμιού, ο κ. Καλογερόπουλος Δημήτρης Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, ο κ. Αθανασιάδης Παναγιώτης Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Αττικής και ο κ. Πατσαβός Παναγιώτης Αντιπεριφερειάρχης Αττικής εκπρόσωπος της κας Δούρου, ο δήμαρχος κ. Ι. Σταθόπουλος και όλοι οι αντιδήμαρχοι Αγίας Παρασκευής και μέλη δημοτικών αρχών - εκπρόσωποι πολλών δήμων της Αττικής.

Στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλος παρουσίασε το όραμα της Εξυπνης Πόλης, την προσπάθεια που καταβάλλει η δημόσια διοίκηση για μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης του πολίτη, εξοικονόμηση ενεργειακών και οικονομικών πόρων και για την συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα στην εξοικονόμηση των πόρων υπογράμμισε την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ηλιούπολη για την εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού και την αντικατάσταση των λαμπτήρων της πόλη που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους μέχρι και 60%.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους πολιτειακούς παράγοντες να συμβάλουν σ΄αυτήν την προσπάθεια, καθώς όπως είπε, αποτελεί πρωτοποριακό μοντέλο που θα ανοίξει νέους δρόμους για την εξοικονόμηση πόρων και την περιβαλλοντική συμπεριφορά των δήμων.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αγγελος Δημητρόπουλος ο οποίος έκανε μια πλήρη περιγραφή των παράλληλων επιμέρους εφαρμογών που λειτουργούν στην Ηλιούπολη στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για την κατάκτηση του οράματος της Εξυπνης Πόλης.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

Στο Πρώτο τοπικό Δημοτικό Social Media με την ονομασία Mev ( Municipality Electronic Village).
Στο Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα του Δήμου Ηλιούπολης.
Στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφόρησης Επιβατών για Δρομολόγια Δημοτικής Συγκοινωνίας και Οδηγών για Διαθέσιμες Θέσεις Στάθμευσης.
Στο ανανεωμένο και πρωτοποριακό site του Δήμου Ηλιούπολης με εφαρμογή για το κινητό.
Στις οθόνες ενημέρωσης που λειτουργούν στα ΚΕΠ και τώρα μπαίνουν και στο Δημαρχείο.
Στο Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα του Δήμου Ηλιούπολης GIS.
Στον Πενταψήφιο αριθμός 15377 για την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών και για την Δημοτική Αστυνομία και στο σύστημα e-citizen για την διαχείριση των αιτημάτων.
Στο ειδικό σύστημα προσβασιμότητας των Α.Μ.Ε.Α. στο site του Δήμου.
Στην δημιουργία τριών νέων ξεχωριστών ιστοσελίδων για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.
Στην απ’ ευθείας ηλεκτρονική επικοινωνία του κάθε δημότη με τον Δήμαρχο (shat), για οποιοδήποτε θέμα αφορά στην πόλη.
Στην ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην Ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Δήμου.
Στις ενεργειακές παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια, σχολικά συγκροτήματα, δημοτικά γυμναστήρια, δημοτικό κολυμβητήριο κ.λπ.
Στην εγκατάσταση λαμπτήρων έξυπνου φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας στους δημόσιους χώρους.
Στην εγκατάσταση ηλεκτρονικής αντλίας καυσίμων για τα οχήματα του Δήμου, με αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος
Στην εγκατάσταση μετρητών ακτινοβολίας από την κινητή τηλεφωνία
Στην Συμμετοχή στο κίνημα της Ηλεκτροκίνησης, με την εγκατάσταση σταθμού φόρτωσης συσσωρευτών στο κέντρο της πόλης.
Στην λειτουργία γραφείου που παρέχει συμβουλές στους δημότες για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Στην ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Ψηφοφοριών για τους μαθητές και τους πολίτες.
Και στην εγκατάσταση ηλεκτρονικών πινάκων στους δρόμους της πόλης για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Η ποικιλία των εφαρμογών στην κυριολεξία εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους.

Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση όλων των εφαρμογών Εξυπνης Πόλης της Ηλιούπολης, από τις ίδιες τις εταιρείες που τις κατασκεύασαν και τις συντηρούν, όπου σ΄αυτές οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να κατανοήσουν όλες τις δυνατότητές τους και πως μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, εταιρείες εφαρμογών πληροφορικής που βρίσκονται στην πρωτοπορία και τη αιχμή της τεχνολογίας, παρουσίασαν νέα συστήματα που αναπτύσσονται στις πόλεις και που βελτιώνουν σε εντυπωσιακό βαθμό την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Την Ημερίδα έκλεισε ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Κίμωνας Παπαγεωργίου ο οποίος παρουσίασε τα οφέλη των πολιτών από μία Έξυπνη Πόλη.