"ΝΑΙ" στην επένδυση στο Ελληνικό από Δήμο Αλίμου, αλλά και Τ.Ε.Ε.- Αιχμές κατά Σπίρτζη

Αλιμου
Tools

elliniko sxedio peripatites 400

Μετά τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφαδας, ο Δήμος Αλίμου είναι ο τρίτος κατά σειρά Δήμος,, του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο του, μετά από διεξοδική συζήτηση, τάχθηκε υπέρ της επένδυσης αξιοποίησης του πρ. αεροδρομίου Ελληνικού, υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε - εισηγήθηκε σε αυτό ο Δήμαρχος, κ. Ανδρέας Κονδύλης: 

"Εμείς" είπε ο κ. Κονδύλης μαζί με τους συνδέλφους μας Δημάρχους"θεωρούμε ότι χρησιμότερο είναι να συνδιαμορφώσουμε τις εξελίξεις συνεργαζόμενοι και με την κυβέρνηση και με όλους τους παράγοντες σ' αυτή την περίπτωση, παρά να πάμε απέναντι".

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αλίμου περιέγραψε έξι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν και να εστιαστούν οι Δήμοι αναφορικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη από την επένδυση στο Ελληνικό, που είναι οι εξής:

1. Περιβάλλον. Πρέπει να αποτραπούν παρεμβάσεις που μπορούν να υποβαθμίσουν τη ζωή των όμορων δήμων.

2. Ανοιχτός χαρακτήρας της επένδυσης. Να μην υπάρξει το παραμικρό εμπόδιο πρόσβασης στο χώρο και στην παραλία.

3. Να υπάρξει ρήτρα τοπικής απασχόλησης. Δηλαδή στο έργο και στην επένδυση να έχουν ένα ποσοστό κατά προτεραιότητα, απασχόλησης κάτοικοι των όμορων δήμων.

4. Να υπάρξουν κάποια άμεσα οφελήματα στους δήμους υπό την μορφή υποδομών. (Δηλαδή σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κτίρια διοίκησης, χώροι πολιτισμού κλπ.).

5. Άμεσα αντισταθμιστικά θεσμικά οφέλη από το Κράτος προς τους Δήμους για θέματα που χρονίζουν.

6. Να υπάρξει ένα άμεσο οικονομικό έσοδο από την επένδυση.

Ο Δήμαρχος Αλίμου σημείωσε, ότι όταν υπάρχει θετική διάθεση από τη μεριά του κράτους και θετική προσμονή από τον κόσμο, η υπεύθυνη και επικοδομητική στάση από τη μεριά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των όμορων δήμων είναι όχι να δημιουργούν εμπόδια στην κεντρική κυβέρνηση αλλά να παρέμβουν γόνιμα και δημιουργικά.

Υπέρ της επένδυσης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) - Αιχμές κατά του πρ. Προέδρου του ,Χρ. Σπίρτζη 

Προτάσεις για να προχωρήσει το έργο της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και γενικότερα οι επενδύσεις στη χώρα θέτει προς συζήτηση ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, ο οποίος μιλώντας στη «Ν» διευκρινίζει πως ουδέποτε τα αρμόδια όργανα του Επιμελητηρίου υιοθέτησαν μελέτη για το εν λόγω έργο.

Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος: Στο θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πετύχει άμεσα την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το δημόσιο συμφέρον.

Το ΤΕΕ το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησε στην κατεύθυνση της απόρριψης της πρότασης των επενδυτών με επικεφαλής τη Lamda για το Ελληνικό, έχοντας ως επιχείρημα μελέτη η οποία είχε παρουσιαστεί από τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου -δηλαδή τον σημερινό υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη- και η οποία υποστήριζε ότι ο σχεδιασμός που έχει προκριθεί είναι ασύμφορος για το ελληνικό Δημόσιο.

«Ναι» σε συμφωνία

Απαντώντας, ωστόσο, στο σχετικό ερώτημα της «Ν» ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει: «Κατ’ αρχάς, το ΤΕΕ δεν πρωταγωνίστησε σε καμία κατεύθυνση. Ισως πρωταγωνίστησε ο προηγούμενος πρόεδρος και νυν υπουργός. Επίσης, η μελέτη που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια μελέτη δύο επιστημόνων, η οποία είχε ανατεθεί από το ΤΕΕ, αλλά ποτέ δεν υιοθετήθηκε από οποιοδήποτε όργανο διοίκησης του ΤΕΕ.

Θα μπορούσε να είχε ανατεθεί και σε δύο άλλους επιστήμονες που ενδεχομένως θα είχαν διαφορετική άποψη.

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση, είναι ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το δημόσιο συμφέρον.

Επειτα, όμως, από τη συμφωνία θα πρέπει να αρχίσει το έργο όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση πολλών κλάδων της αγοράς που τείνουν να εξαφανιστούν. Σε αυτήν την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας το ΤΕΕ, σαν τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης, θα είναι “παρών”, αποδεικνύοντας τον θεσμικό του ρόλο.

Για να προχωρήσει το έργο απρόσκοπτα, προτείνουμε να δημιουργηθεί μία κοινή ομάδα που θα αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του έργου, αποτελούμενη από το ΤΕΕ, το Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια και τους Δήμους που συνορεύουν με το Ελληνικό, με συντονιστή το ΤΕΕ. Και επειδή το έργο είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, καλό θα είναι σε αυτή την ομάδα να συμμετέχουν επιπλέον οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιά».

Οι αδειοδοτήσεις

Οπως επισημαίνει επίσης ο κ. Στασινός, «το θέμα των επενδύσεων είναι πολυδιάστατο. Χρειάζεται σταθερό οικονομικό περιβάλλον, κάτι που δεν υπάρχει, χρειάζεται σταθερό φορολογικό καθεστώς και κατά το δυνατόν φιλικό προς τις επενδύσεις, που επίσης δεν υπάρχουν. Χρειάζεται επίσης διαδικασία αδειοδότησης χωρίς “γρηγορόσημα” και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Στα δύο πρώτα το ΤΕΕ μπορεί να καταθέτει προτάσεις, αλλά εξαρτώνται από τις προθέσεις και τις δράσεις της κυβέρνησης. Στο θέμα των αδειοδοτήσεων το ΤΕΕ προτείνει τη θέσπιση ηλεκτρονικής αδειοδότησης από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ετσι τελειώνουμε με τη διαφθορά και έχουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μετά το πετυχημένο ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων, το ΤΕΕ έχει ήδη έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου. Περιμένουμε μόνο την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις οικοδομικές άδειες και την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την ταυτότητα του κτηρίου. Επόμενο βήμα είναι οι άδειες λειτουργίας, οι οποίες πρέπει να απλοποιηθούν και να εκδίδονται ηλεκτρονικά. Αναφέρομαι και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και στις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες μπορούν να εκδίδονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του μηχανικού».

Προσέλκυση επενδύσεων

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισημαίνει ακόμη πως «τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι η απεριόριστη φυσική ομορφιά και η γεωγραφική της θέση. Ενδεικτικά, ο τουρισμός και όλες οι υποστηρικτικές και συνδεδεμένες δραστηριότητες, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα και η έξυπνη μεταποίηση είναι τομείς που μπορούν να στηριχθούν σε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα», ενώ προσθέτει:

«Για την προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται να λύσουμε τα ζητήματα που προανέφερα, δηλαδή το σταθερό και φιλικό προς τις επενδύσεις φορολογικό καθεστώς και το θέμα της γρήγορης και χωρίς αναρίθμητα εμπόδια αδειοδότησης, που μπορεί να λυθεί με την ηλεκτρονική αδειοδότηση τόσο των οικοδομικών αδειών όσο και των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Λύσεις μέσα από το Κτηματολόγιο

Μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε και στο θέμα του Κτηματολογίου. «Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους τόσο με τα θέματα ιδιοκτησίας, άρα να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος το Κτηματολόγιο, όσο και με τα θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης. Για να το πω με απλά λόγια, πρέπει να ξέρει ο καθένας, είτε πολίτης είτε επενδυτής, τι μπορεί να κάνει και πού. Να βρίσκει ο καθένας εύκολα και γρήγορα, ηλεκτρονικά, με λίγα κλικ, τις χρήσεις γης που επιτρέπονται σε κάθε ακίνητο» σημείωσε ο κ. Στασινός και πρόσθεσε:

«Η νομοθεσία υπάρχει, αλλά χρειάζεται δουλειά για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο ψηφιακό σύστημα. Πρέπει, όμως, η Πολιτεία να φροντίσει τώρα να δώσει λύσεις σε αυτές τις τρεις προϋποθέσεις ανάπτυξης: σταθερό και φιλικό φορολογικό πλαίσιο, ηλεκτρονική αδειοδότηση και χρήσεις γης. Αλλιώς οι επενδυτές θα έρχονται και θα φεύγουν τρέχοντας. Οπως, δηλαδή, συμβαίνει μέχρι σήμερα».

με πληροφοριες naftemporiki, vimaonline