AΛΙΜΟΣ: Στο Δ.Σ. το φλέγον θέμα του Ελληνικού και οι αναμενόμενες ραγδαίες εξελίξεις

Αλιμου
Tools

elliniko egkatalipsi

Οι ραγδαίες εξελίξεις που προβλέπονται στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα το "ξεπάγωμα" της επένδυσης του Ελληνικού όπως αυτό προαναγγέλθηκε από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα σε τελευταίες του δηλώσεις, υποχρέωσε ορισμένους εκλεγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πέριξ της επένδυσης να συνειδητοποιήσουν πως τα πράγματα αλλάζουν άρδην.

Οι συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, η συνεχής άνοδος της ανεργίας και όλοι σχεδόν οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας που επιδεινώνονται ραγδαία καθημερινά, είναι ο κόμπος που έχει φτάσει στο χτένι και προειδοποιεί ότι το πράγμα με την απραξία και την ατέρμονη φιλολογία γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Αυτό φαίνεται πως έγινε κατανοητό από τη μεγαλύτερη μερίδα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου αφού προ των εξελίξεων, η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, απασχόλησε προ ημερησίας διάταξης το Σώμα.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου, ενός από τους δήμους που εφάπτονται με το πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού, "ξεπαγώνει και συνεχίζεται η διαδικασία της επένδυσης του Ελληνικού με το επενδυτικό σχήμα της Lamda και μάλιστα έχει δηλωθεί από υπουργούς ότι αυτό ναι μεν δεν εκφράζει την πραγματική βούληση της κυβέρνησης αλλά είναι μέσα σε όλα όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση στις 12 Ιουλίου με το 3ο Μνημόνιο".

"Όπως θα συμφωνήσετε όμως" είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στο δ.σ., "στην πολιτική τα πράγματα δεν κρίνονται από τις προθέσεις αλλά από το αποτέλεσμα. Αυτό που μετράει δεν είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει ή να μην εκχωρήσει το Ελληνικό, αλλά το γεγονός ότι πλέον η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την επένδυση του Ελληνικού, αφού αποτελεί και δέσμευση του 3ου μνημονίου που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι. Κάτω από αυτό το γεγονός εμείς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να κινούμαστε σε μια φανταστική πραγματικότητα" τόνισε.

"Εκτιμώ ότι οι εξελίξεις θα είναι ταχύτατες και άρα όσο εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα θα γίνονται πράγματα για μας χωρίς εμάς".

Ο κ. Δήμαρχος θύμισε ότι στο παρελθόν είχε προτείνει να γίνει ένας κύκλος επαφών με το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να υπάρξει επίσημη πληροφόρηση η οποία θα βοηθούσε στη διαμόρφωση άποψης για την επένδυση, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό όπως είπε από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά μόνο από την παράταξη Τσαρπαλή.

Θύμισε επίσης ότι είχε επιδιώξει να συναντηθεί με την τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη πράγμα που επίσης δεν κατέστη εφικτό. (Σ.Σ.: Ήταν τότε που η ρητορική περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ανθούσε και οι ημερίδες εναντίον της επένδυσης προσέλκυαν κάποιους δημοτικούς άρχοντες, άλλους ως παρατηρητές και άλλους ως υποστηρικτές των αγώνων της Επιτροπής ενάντια στην αξιοποίηση του Ελληνικού).

Σήμερα που η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τις όποιες Επιτροπές Αγώνων ενάντια στην επένδυση και ο ρεαλισμός κάνει εμφανή την παρουσία του, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης πρότεινε να γίνει μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ειδικώς, με μοναδικό θέμα το Ελληνικό και την επένδυση, υιοθέτησε την πρόταση Ορφανού για διαδημοτικό συμβούλιο και με τους άλλους όμορους Δήμους, και επίσης δήλωσε πως καλό θα ήταν να υπάρξει συνάντηση με τον ίδιο των πρωθυπουργό αφού υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησής του που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Ορφανός: οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός, εμμένει στη θέση που καλλιέργησε με τους συναδέλφους του πρώην δημάρχους Γλυφάδας και Ελληνικού - Αργυρούπολης (που όπως και κείνος δεν επανεξελέγησαν), για την ανάπτυξη Μητροπολιτικού Πάρκου και μόνο στο Ελληνικό, παραδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο γιατί οι συνθήκες οπωσδήποτε έχουν αλλάξει.

"Η άποψή μας είναι να συζητηθεί και σε ένα διαδημοτικό συμβούλιο για να δούμε τις απόψεις των παρατάξεων και κυρίως των διοικήσεων που είναι αυτή τη στιγμή και διοικούν τους δήμους που περιβάλλουν το αεροδρόμιο" είπε και παραδέχθηκε πως η επένδυση του Ελληνικού δεν είναι θέμα μόνον των όμορων δήμων αλλά απασχολεί και όλη την Ελλάδα.

Τσαρπαλής: Θα είναι λάθος να μείνουμε θεατές

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Νίκος Τσαμπαρλής είπε πως θα ήταν λάθος να μείνουν θεατές σε μια διαδικασία που έχει προχωρήσει και σχεδόν ολοκληρώνεται, σ' ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με το μέλλον της πόλης.

Εξέφρασε δε τη γνώμη πως, και οι θέσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα και στις συνθήκες που διαμορφώνονται. "Δεν πρέπει να οδηγηθούμε στην απομόνωση. Πρέπει να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία που αν συμμετέχουμε ενεργά νομίζω πως ο Δήμος μας θα επωφεληθεί".

Ο Νίκος Τσαμπαρλής συμφώνησε με την πρόταση για το Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το Ελληνικό αφού όμως προηγηθούν οι επαφές που περιέγραψε ο δήμαρχος αρχικά.

 

Άμεσος ο διορισμός του Δ.Σ. της "Ελληνικόν Α.Ε." 

Οι εντολές που έχει πάρει από το Μαξίμου ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας είναι να "τρέξει" την επένδυση με γοργούς ρυθμούς. 

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της "Ελληνικό ΑΕ", της εταιρίας που θα αναλάβει να "τρέξει" τα διαδικαστικά θέματα της επένδυσης. Στην σύνθεσή του διοικητικού συμβουλίου θα τοποθετηθεί δήμαρχος όμορου δήμου αλλά και εκπρόσωπος της Lamda Development.

H σύνθεση του ΔΣ θα περιλαμβάνει επίσης τεχνοκράτες ικανούς να φέρουν εις πέρας σοβαρά διαδικαστικά θέματα, ώστε μην επαναληφθεί ο τραγέλαφος της προηγούμενης σύνθεσης της "Ελληνικό Α.Ε." που αποτελούνταν από μέλη κινημάτων που ονειρεύονται το Ελληνικό ως έναν τεράστιο αυτοδιαχειριζόμενο αγρό...

Την υπόθεση "Ελληνικό" την έχει αναλάβει προσωπικά ο στενός συνεργάτης και πολιτικός μέντορας του πρωθυπουργού υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, ενώ στενός του συνεργάτης είναι παρών σε όλες τις συναντήσεις που αφορούν την συγκεκριμένη επένδυση.

Ήδη, σε λίγες ημέρες αναμένεται πρωτοβουλία των δημάρχων των όμορων με το αεροδρόμιο Δήμων, Ελληνικού-Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτου, Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου και Αλίμου Α. Κονδύλη, ώστε να ανοίξει η συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες για την μεγαλύτερη επένδυση στην Ν/Α Ευρώπη, ενώ σύντομα αναμένεται επίσης και προσωπική παρέμβαση του Α. Τσίπρα για την συγκεκριμένη επένδυση που θα είναι ο προπομπός θετικών επενδυτικών ειδήσεων για την Ελλάδα στο προσεχές διάστημα.

vimaonline