Στο «ραντάρ» των θεσμών η καθυστέρηση της πορείας υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό

ΝΟΤΙΟΙ ΔΗΜΟΙ
Tools

elliniko geniki apopsi

Η πορεία υλοποίησης ενός από τα προαπαιτούμενα της προηγούμενης αξιολόγησης, που είχε συνδεθεί με την καταβολή μιας από τις δόσεις το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή η προώθηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, φαίνεται να έχει μπει στο «ραντάρ» των θεσμών.

Η καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους δανειστές, καθώς όσο εκκρεμούν μια σειρά από διαδικασίες τόσο δημιουργείται θέμα στο να κρατηθεί «ζωντανό» το ενδιαφέρον των επενδυτών σε μια κρίσιμη περίοδο για τη μακροοικονομική πορεία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έγινε σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα χωρίς ωστόσο να γίνουν ανακοινώσεις.

Στον αντίποδα η διοίκηση της της Lamda Development κρατά ιδιαίτερα προσεκτική στάση αναμένοντας τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι μια σειρά από συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια άμεση ξένη επένδυση ύψους 8 δισ ευρώ, που θα προσφέρει απασχόληση από την πρώτη περίοδο για 10.000 άτομα. Συνολικά 70.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Lamda.

Τα ανοικτά ζητήματα

Κεντρικό ζήτημα είναι η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την πολεοδόμηση των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό, όπως ορίζει το άρθρο 2 παράγραφος 6 του νόμου 4062/2012 που καθορίζει τις χρήσεις γης και όλες οι διατάξεις που αφορούν την αξιοποίηση του ακινήτου.

Αναλυτικά προαπαιτούμενο για την εκκίνηση της όλης διαδικασίας είναι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα εγκρίνει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής, να απροκηρυχθεί ο προβλεπόμενος διεθνής διαγωνισμός για την χορήγηση άδειας καζίνο, (που έχει πολλές επιχειρηματικές προεκτάσεις), να συσταθεί ο προβλεπόμενος δημόσιος φορέας, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητροπολιτικού Πάρκου και των κοινοχρήστων χώρων.

Παράλληλα θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα με την μετεγκατάσταση των δημοσίων φορέων από το χώρο όπως και των προσφύγων ώστε το ακίνητο να παραδοθεί ελεύθερο για την έναρξη της επένδυσης.

Κομβικό θέμα είναι και η να ξεκαθαρίσει από το Υπουργείο Πολιτισμού το τι θα γίνει με χαρακτηρισμούς ως αρχαιολογικών ζωνών αλλά και κτηρίων στην όλη έκταση αεροδρομίου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι πρόεκυψε θέμα αρχαιολογικού χώρου τον Αύγουστο του 2016, τη στιγμή που ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από το 2011 και στο παρελθόν είχε προηγηθεί η κατασκευή ολυμπιακών έργων, αμαξοστασίου τραμ κ.α., χωρίς καμία παρέμβασή του ΚΑΣ!!

Το θέμα στη Βουλή

Στο μεταξύ ερώτηση στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου έχει καταθέσει από τις 9/1 η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, καταγγέλλοντας καθυστερήσεις στην επένδυση του Ελληνικού.

Στην ερώτησή της, η οποία κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι στις 21 Σεπτεμβρίου κυρώθηκε από τη Βουλή η από 14/11/14 σύμβαση αγοραπωλησίας για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. και η από 19/7/16 τροποποιητική σύμβαση που αφορούσαν το έργο της αξιοποίησης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και του παράκτιου μετώπου του Αγίου Κοσμά.

Όπως αναφέρει η βουλευτής της Ν.Δ., με βάση τα οριζόμενα στη σύμβαση, η μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. και η καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος ύψους 315 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να λάβει χώρα έως τις 14 Νοεμβρίου 2016, ώστε εν συνεχεία να ξεκινήσουν τα έργα.

Η Μπακογιάννη προσθέτει ότι τα συγκεκριμένα έργα θα έχουν ως αποτέλεσμα την άμεση τόνωση της εθνικής οικονομίας με τη δημιουργία περισσότερων από 50.000 θέσεων εργασίας και την επένδυση κεφαλαίων άνω των επτά δισ.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνει η κ. Μπακογιάννη, η μεταβίβαση των μετοχών δεν πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου, ούτε καταβλήθηκε η πρώτη δόση των 315 εκατ. ευρώ , ενώ έως και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία νεότερη ημερομηνία υλοποίησης των ανωτέρω.

Ετοιμάζετια η μεταφορά των μεταναστων από το γκέτο του Ελληνικού 

Εν τω μεταξύ, σχέδιο μεταφοράς των 1.700 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό του Ελληνικού ετοιμάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Ηδη αξιωματούχοι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ειδήσεις», αναζητούν χώρους φιλοξενίας των προσφύγων που αντιδρούν στη μετακίνησή τους σε άλλα προσφυγικά κέντρα.

«Οι μετανάστες εμφανίζουν δείγματα ιδρυματισμού. Παρά τις πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης αρνούνται να το εγκαταλείψουν», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η επιχείρηση εκκένωσης θα γίνει σταδιακά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, όπως έγινε και στην Ειδομένη.

Τα δύο επικρατέστερα κέντρα φιλοξενίας φέρεται να είναι το πρώην εργοστάσιο Σαγίρογλου στη Θήβα αλλά και το πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στο Κουτσόχερο της Λάρισας.