Νέες 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο ΕΚΠΑ. Υπό παραίτηση η Σύγκλητος! Χάνεται το εξάμηνο;

Νεολαια - Εκπαιδευση
Tools

Συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο και διεξαγωγή νέων συνελεύσεων την Τετάρτη και την Παρασκευή αποφάσισαν τη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια απόφαση που οδηγεί πλέον σε απώλεια του εξαμήνου, καθώς αγγίζουμε το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου χωρίς καν να έχουν γίνει εγγραφές.

Υπό παραίτηση τελεί, εξάλλου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.

«Αν ο κ. Αρβανιτόπουλος πιστεύει ότι θα λειτουργήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο με ΜΑΤ του λέμε, πριν 40 χρόνια το Πολυτεχνείο λειτούργησε μετά την εξέγερση του Νοέμβρη γιατί τα τανκς έσπασαν την πόρτα του. Αν θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο είμαστε εδώ απέναντί του, να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και τα δικαιώματα των ανθρώπων, το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, το δικαίωμα να εκφραζόμαστε ελεύθερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών μετά τη συνεδρίαση.

Eκκληση στους διοικητικούς υπαλλήλους, είχε απευθύνει νωρίτερα σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Να κατανοήσουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρωστάνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό από τον ναό της δημοκρατίας και της γνώσης που είναι τα πανεπιστήμια» τόνισε ο υπουργός. 

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος σημειώνει ότι «αυτό θα πρέπει να σταματήσει, γιατί και αυτοί με τη στάση τους απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο» και προσθέτει: «Αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όταν δεν γίνονται μαθήματα, υπάρχουν μετεγγραφές που είναι στον αέρα, υπάρχουν μαθήματα που είναι στον αέρα και κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί το όποιο δίκιο του καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων».

Απαντώντας εξάλλου στην έκκληση για διάλογο, που απηύθυνε την Κυριακή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, ο υπουργός Παιδείας σημειώνει: «Διάλογος έχει γίνει. Δυστυχώς, πρέπει όλοι να καταλάβουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα πορεύεται».

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, είχε δώσει τελεσίγραφο σε όσους εμποδίσουν από σήμερα το άνοιγμα των Πανεπιστημίων και τόνισε ότι όσοι παρανομήσουν θα συλληφθούν.

Παράλληλα συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου προκειμένου να λάβουν και εκείνοι τις δικές τους αποφάσεις.

Χθες, και με αφορμή τον εορτασμό της 40ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κάλεσαν την κυβέρνηση να στηρίξει την ανώτατη εκπαίδευση.

τανεα