Εξάρχεια: Γιατί πέτυχε ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ: Φρόντισε να μείνουν χωρίς πολεμοφόδια οι αντιεξουσιαστές

Σύντομα Νέα HOT
Tools

exarxeia dromos
Επέτειος Πολυτεχνείου 2019. Στην ΕΛ.ΑΣ πανηγυρίζουν πως τα μέτρα σχεδιασμού αποτροπής επεισοδίων λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα τα συνήθη πια επεισόδια που βλέπανε να γίνονται κάθε χρόνο να περιοριστούν εφέτος σε μέγιστο βαθμό, όχι μόνο στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά και σε χρονική διάρκεια.

Δικαίως λοιπόν πανηγυρίζουν στην ΕΛ.ΑΣ και κυρίως στην ΓΑΔΑ, καθώς το δόγμα της μηδενικής ανοχής που προέταξαν οι επιτελείς της ΓΑΔΑ για τους μπαχαλάκηδες, φαίνεται εκ του αποτελέσματος σε μεγάλο ποσοστό να λειτούργησε.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Η συνολική εικόνα που παρουσίασε η ΕΛ.ΑΣ ήταν μια εικόνα αποφασιστική, όσον αφορά στην αποτροπή των επεισοδίων και μάλιστα λόγω τις δουλειάς που είχε γίνει πριν την πορεία και συγκεκριμένα: καταγραφή με drone σε ταράτσες κτηρίων, όπου εντόπισαν άτομα που κατασκεύαζαν βόμβες μολότοφ, τόσο σε κτήριο στην οδό Σ. Τρικούπη, όσο και σε πολυκατοικία στην οδό Στουρνάρη. Αποτέλεσμα ήταν εισβολή αστυνομικών και σύλληψη επ΄αυτοφόρω των κατασκευαστών των εμπρηστικών βομβών και στις δυο περιπτώσεις.

Το γεγονός αυτό συν τις προληπτικές προσαγωγές και τους ελέγχους, πριν και μετά την πορεία, είχε ως αποτέλεσμα οι περίπου 100 νεαροί που προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια μετά το τέλος της μεγάλης πορείας να «μείνουν» από πολεμοφόδια και να ρίχνουν στα ΜΑΤ άδεια μπουκάλια, πέτρες και λίγες φωτοβολίδες

Βέβαια όταν δόθηκε η εντολή να «καθαρίσουν» τα ΜΑΤ αυτή την μικρή εστία έντασης, η επίθεση ήταν συντονισμένη τόσο από την οδό Στουρνάρη όσο και από την Σολομού, με αποτέλεσμα μέσα σε μισή ώρα να «καθαρίσει» η περιοχή και να επέλθει η ηρεμία.

Εν κατακλείδι, ο σχεδιασμός των προηγούμενων ημερών, η συλλογή πληροφοριών, αλλά και η αποφασιστικότητα των επιτελών της ΓΑΔΑ, η οποία έφτασε μέχρι τις δυνάμεις των Αστυνομικών που βρίσκονταν στα μέτρα, για μηδενική ανοχή προς τους ταραξίες, απέδωσαν τα μέγιστα και ίσως δικαίως σήμερα οι επιτελείς της ΓΑΔΑ και της ΕΛ.ΑΣ πανηγυρίζουν για την χθεσινή εικόνα της Αστυνομίας, που ουσιαστικά είχε στρατοπεδεύσει στην πλατεία Εξαρχείων, από την στιγμή που έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου.

Βούληση λοιπόν φάνηκε ότι χρειάζονταν ώστε τα επεισόδια να περιοριστούν και σε έκταση και σε χρονική διάρκεια, όπως τελικά και έγινε.

Δεν απέφυγαν κάποιες ακρότητες

Βέβαια οι Αστυνομικοί των ΜΑΤ δεν απέφυγαν κάποιες μεμονωμένες ακρότητες, όταν εισέβαλαν στην πλατεία Εξαρχείων. Χτύπησαν τον δημοσιογράφο Μάριο Αραβαντινό την ώρα που κατέγραφε ξυλοκόπημα τριών νεαρών στην Εμμανουήλ Μπενάκη, οι οποίοι μάλλον φαίνεται να μην είχαν σχέση με τα επεισόδια.

Εισέβαλαν σε καταστήματα την ώρα που κάποιος κόσμος έτρωγε ή έπινε το ποτό του. Ομως, με την παρουσία τους οι τηλεοπτικές κάμερες και οι δημοσιογράφοι απέτρεψαν την εισβολή των ΜΑΤ στο γνωστό εστιατόριο στην οδό Βαλτετσίου.

crash

Eφοδοι της Αστυνομίας σε 2 πολυκατοικίες στα Εξάρχεια - Προσαγωγές και συλλήψεις