Κι όμως “κάτι τρέχει” με τις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό

Σύντομα Νέα HOT
Tools

BELHaRRA 2

Πληροφορίες από διαφορετικές πηγές εκπέμπουν από χθες το μήνυμα που λέει ότι η υπόθεση των γαλλικών φρεγατών Belharra, “θα προχωρήσει γρήγορα”. Αυτό όπως λένε προκύπτει μετά από τη συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα. Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασισμένος να “τρέξει” το θέμα των φρεγατών, αλλά το σημαντικό είναι ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε έτοιμος να προχωρήσει το ζήτημα των γαλλικών φρεγατών.

Και στο Πολεμικό Ναυτικό εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις εξελίξεις αν και πάντα υπάρχουν επιφυλάξεις . Όχι άδικα. Υπενθυμίζουμε ότι η συζήτηση για προμήθεια γαλλικών φρεγατών έχει ξεκινήσει το 2008! Τότε για τις φρεγάτες Fremm.

Το 2009, η Ελλάδα είχε ανακοινώσει την έναρξη αποκλειστικών συνομιλιών με τη Γαλλία για την προμήθεια έως 6 φρεγατών πολλαπλών αποστολών. Συζήτηση, στη συζήτηση, τα χρόνια πέρασαν , οι Fremm ...πάλιωσαν και οι Γάλλοι ναυπηγούν πλέον τις Belharra, για τις οποίες η Ελλάδα επίσης έδειξε διατεθειμένη να συζητήσει. Τώρα φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να πάει παρακάτω.

Ποια είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν;

Πρώτα απ΄ όλα η χρηματοδότηση. Υπήρξε η πρόταση να χρηματοδοτηθούν από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων, κάτι που στη συνέχεια απορρίφθηκε. Πληροφορίες κάνουν λόγο για γερμανικό δάκτυλο.

Η Αθήνα ζήτησε από το Παρίσι αναζήτηση άλλου τρόπου χρηματοδότησης κι αυτό φαίνεται ότι παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό. Τι έχει κυκλοφορήσει ως ιδέα χρηματοδότησης, πριν τη συνάντηση των δύο;

Ο Laurent Mourre, Αντιπρόεδρος πωλήσεων της Naval Group για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, είχε μιλήσει για ένα σχέδιο που “μοιάζει με «γαλλικό FMS», κάτι που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στον τομέα του στρατού ξηράς , με το πρόγραμμα CAMO, όπου ο Βελγικός Στρατός εντάχθηκε σε πρόγραμμα γαλλικού στρατού για θωρακισμένα οχήματα”.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο,το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει δύο φρεγάτες, με δικαίωμα απόκτησης ακόμη μίας, με εξοπλισμό σχεδόν ίδιο μ΄ αυτές που θα έχει το γαλλικό ναυτικό. Αυτό θα ήταν πιο οικονομικό για την Ελλάδα, γιατί θα απέφευγε το κόστος ανάπτυξης. Επίσης οι Γάλλοι μπορούν να παραδώσουν τη δεύτερη φρεγάτα που θα ναυπηγήσουν στο ΠΝ, ώστε να μπορέσει γρήγορα η Ελλάδα να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αν θα υπάρξουν και πόσο έντονες θα είναι , πιέσεις από την αμερικανική πλευρά, η οποία ετοιμάζει το δικό της πλοίο και την δική της πρόταση. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται να συζητούν την σύνδεση του προγράμματος με την τύχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αν και μετά από την τελευταία επιστολή που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα με την οποία απορρίπτει την μείωση του προστίμου στον Σκαραμαγκά κατά 50%, τα ναυπηγεία βρίσκονται στον αέρα.

Πάντως οι όποιες πιέσεις των Αμερικανών μπορούν να καμφθούν με την απλή λογική. Οι γαλλικές φρεγάτες βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και επιπλέον αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον του ελληνικού ΠΝ είναι ο οπλισμός που μπορούν να φέρουν. Τα γαλλικά οπλικά συστήματα με τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν οι Belharra, είναι απ΄ αυτά που σίγουρα κάνουν την διαφορά και δίνουν πλεονέκτημα στο Αιγαίο.

Επιπλέον οι Αμερικανοί έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια σημαντικά και ακριβά προγράμματα από την Ελλάδα. Ακόμη κι αν το δει κάποιος από την οπτική της λεγόμενης “εξοπλιστικής διπλωματίας”, το “παιχνίδι” κάπως πρέπει να μοιραστεί. Ωστόσο αυτό είναι δευτερεύον σε σχέση με τις δυνατότητες των οπλικών συστημάτων που δίνουν οι Γάλλοι.

Τη δεδομένη στιγμή πάντως η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στην προμήθεια των γαλλικών φρεγατών και όπως λένε οι διαρροές, σκοπεύει να το κάνει γρήγορα.

Militaire