«Πικρότερος» ο καφές από σήμερα. Αυξήσεις και στα αρτοσκευάσματα

Γενικά
Tools

Η μία με την άλλη οι αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στον κλαδο των αρτοσκευασμάτων, του καφέ και του γλυκού προχωρούν σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών τους

Ακριβότερος κατά 0,10 ευρώ ή 5% επί της τελικής τιμής, είναι από σήμερα ο καφές που πωλεί γνωστή αλυσίδα καφέ - σνακ, η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στην Ελλάδα, ενώ ακόμη μία γνωστή αλυσίδα που δραστηριοποιείται στον κλάδο των αρτοσκευασμάτων και του καφέ έχει ήδη αποστείλει στους συνεργάτες franchisee της νέο τιμοκατάλογο.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται αυξήσεις από 4,25% έως 9,17% στα έτοιμα γεύματα και στις σαλάτες, ενώ σταθερές μένουν για τη ώρα οι τιμές στα σάντουιτς, αν και αλλάζουν τα ίδια τα προϊόντα.

Συγκεκριμένα για τα σάντουιτς, το ψωμί είναι πλέον μικρότερο σε μέγεθος, ενώ χρησιμοποιείται και διαφορετικό αλεύρι για την παρασκευή της πίτσας.

«Φωτιά» οι πρώτες ύλες για τις επιχειρήσεις εστίασης
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργου Καββαθά, στο Capital, οι τιμές που αγοράζουν σήμερα οι επιχειρήσεις εστίασης τις πρώτες ύλες τους έχουν εκτοξευθεί.

Αναλυτικά οι τιμές έχουν αυξηθεί:

10-15% στο κρέας,
20% στα λαχανικά,
7-8% στα παράγωγα σίτου,
30% στον καφέ,
30-35% στα υλικά συσκευασίας ενώ
20-30% έχει αυξηθεί το κόστος σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και
πάνω από 50% στα τιμολόγια των παρόχων ενέργειας.

Αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, μάλιστα, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το καλοκαίρι του 2022, ενώ για να υπάρξει συγκράτηση των ανατιμήσεων, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, θα πρέπει να καταργηθεί ή να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ, αλλά και να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 7%