Παράταση μίας εβδομάδας για οφειλές λόγω της κακοκαιρίας. Πιους αφορά

Γενικά
Tools

Παράταση μιας εβδομάδας δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τακτοποιήσουν μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες «κόλλησαν στο χιόνι» εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να δώσει περιθώριο μια εβδομάδα στους φορολογούμενους οι οποίοι κατοικούν ή έχουν έδρα σε μια από τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία της 24ης Ιανουαρίου.

Εξαιτίας των εξαιρετικών καιρικών φαινομένων απορρυθμίστηκε η οικονομική και κοινωνική ζωή» για τους υπόχρεους υποβολής που έχουν κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις Περιφέρειες ή Περιφερειακές Ενότητες:

· Αττικής
· Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου
· Βοιωτίας και Εύβοιας
· Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και
· στο Δήμο Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, έως 4 Φεβρουαρίου παρατείνονται μιας σειρά φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι πληγέντες από την κακοκαιρία.

Με βάση την παράταση αυτή, έως 4 Φεβρουαρίου υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα:

1) δηλώσεις ΦΠΑ των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι από 24.1.2022 έως και 31.1.2022

2) αρχικές δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενου φόρου του άρθρου 64 και των περ. α'και γ' της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 4172/2013

3) αρχικές δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενου φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από μισθούς και συντάξεις

4) ανακεφαλαιωτικοί πίνακες παραδόσεων ή αποκτήσεων αγαθών, παρεχόμενων ή λήψεων υπηρεσιών του μηνός Δεκεμβρίου των οποίων η προθεσμία υποβολής είναι στις 26/1/2022 για τους υποκείμενους που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στις ανωτέρω περιοχές.

Η ιδία καταληκτική ημερομηνία (4.2.2022) ισχύει και για την εξόφληση του φόρου ή την καταβολή της πρώτης δόσης στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται ψηφιακά, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις.

Επίσης, με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, που κατοικούν ή εδρεύουν στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, οι προθεσμίες που λήγουν από τις 24 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022, παρατείνονται μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου 2022 και αφορούν:

▪ Την υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ.
▪ Την υποβολή κάθε είδους δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.
▪ Την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι με άλλες αποφάσεις παρατείνονται:

· οι 36 – 72 δόσεις για Κορονοχρέη σε ΑΑΔΕ-ΕΦΚΑ: αίτηση μέχρι 25/2 και πληρωμή α΄δόσης 28/2

· μεταβιβάσεις ακινήτων: έως 31/3 με παλαιές αντικειμενικές και απλή βεβαίωση μηχανικού,υπό την προϋπόθεση όμως ότι η δήλωση στη ΔΟΥ πρόλαβε να γίνει έως 31 Δεκεμβρίου 2021

· το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ: έως 15 Φεβρουαρίου θα υποβάλλονται αιτήσεις για επιδότηση εργασιών σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα

· οι δηλώσεις Πόθεν έσχες: έως 16.2.2022

Dnews