«Κόφτης» και τσουνάμι έμμεσων φόρων από 1/6 «ροκανίζουν» τα εισοδήματα που έχουν απομείνει

Γενικά
Tools
Syntaxeis
 
Ένα εκρηκτικό μείγμα πρόσθετων φόρων και περικοπής μισθών και συντάξεων του δημοσίου θα τεθεί προς ψήφιση στις αμέσως προσεχείς ημέρες.
 
Αφενός ο «δημοσιονομικός Κόφτης» απειλεί μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο και αφετέρου έρχεται «τσουνάμι» αυξημένων έμμεσων φόρων για αφαίμαξη 1,8 δισεκ. ευρώ από τα ελληνικά νοικοκυριά, με τα δύο σχετικά νομοσχέδια να προετοιμάζονται για μέσα στον Μάιο.

Ειδικότερα, στην κλίνη του Προκρούστη μπαίνουν μισθοί και συντάξεις με τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη» που αναμένεται να θεσμοθετήσει μέσα στις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση.

Η πρόταση που απέστειλε στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, και στην οποία περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού εκτάκτων μέτρων, δεν εξαιρεί τους μισθούς και τις συντάξεις, καθιστώντας έτσι ομήρους εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.

Αυτοί θα δουν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται τον Μάιο του 2017 και του 2018 αν έχουν σημειωθεί αποκλίσεις στο πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί σε 12μηνη βάση το προηγούμενο έτος, με βάση τα στοιχεία που θα έχει ανακοινώσει τον αντίστοιχο Απρίλιο η ΕΛΣΤΑΤ.

Την ίδια ώρα, εκτός από τους νέους φόρους στο εισόδημα που θα αφορούν στις αποδοχές του 2016, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου, με αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, φυσικό αέριο και κηροζίνη από την 1η Ιουνίου και με επιβολή φόρων στις συνδέσεις στο διαδίκτυο, στις ευρυζωνικές συνδέσεις, στη συνδρομητική τηλεόραση, στον καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων.

Ειδικά όσον αφορά στον περιβόητο «κόφτη» αυτός δεν εξαιρεί τις βασικές κρατικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων μισθούς και συντάξεις, αλλά μόνο ελάχιστες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών (όπως για παράδειγμα για την υγεία και τα επιδόματα ανεργίας) την παιδεία και την άμυνα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλες οι άλλες κρατικές δαπάνες θα μειώνονται αναλόγως, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η διόρθωση της δημοσιονομικής απόκλισης. Με βάση την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ο απολογισμός των όποιων αποκλίσεων θα γίνεται με βάση τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για την προηγούμενη χρονιά και κάθε 30 Απριλίου το υπουργείο θα συντάσσει με την απόκλιση μεταξύ του στόχου και του αποτελέσματος του έτους.

Η όποια απόκλιση πάντως δεν θα υπολογίζει επιπτώσεις ανωτέρας βίας (παραμένει να επιβεβαιωθεί εάν θα περιλαμβάνεται και το κόστος του προσφυγικού) και απόκλιση του ΑΕΠ, όταν θα είναι δηλαδή το ονομαστικό ΑΕΠ μικρότερο των προβλέψεων.

Οι αυξήσεις έμμεσων φόρων

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, από την 1η Ιουνίου, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη και στο φυσικό αέριο.

Από την 1η Ιουλίου, αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%

Από 1η Ιουνίου θα εφαρμοστούν νέοι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση υπολογισμού τις αγοραίες αξίες τους.

Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.

Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβάλλεται φόρος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα δωμάτια με δύο κλειδιά.

pressroom