Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση και αλλαγές στην πληρωμή δόσεων

Ελλαδα
Tools

Ανοιχτό παράθυρο άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της φορολογικών δηλώσεων άλλα με καταβολή των 2 πρώτων δόσεων εντός του Αυγούστου. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί» ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας με γνώμονα τόσο τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων που εκκρεμούν όσο και το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν δύο δόσεις εντός του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που εξετάζεται είναι να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 15 Αυγούστου και ταυτόχρονα να παραταθεί μέχρι τότε και η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης (η δεύτερη θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου).

Η προθεσμία αυτή εξετάζεται όμως να ισχύσει μόνο για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις εντός του Αυγούστου. Η επιλογή αυτή της λύσης θα χρειαστεί ενδεχομένως νέα νομοθετική παρέμβαση με τροποποίηση της πρόσφατα ψηφισθείσας διάταξης για τις 8 δόσεις. 

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε οτι την 1η Αυγούστου θα μπορέσεις να «περάσει» και η μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος στους επαγγελματίες.

Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα.

Η προκαταβολή φόρου είναι φέτος μηδενική για επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Τέλος για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, προβλέπεται φέτος μισή (50%) προκαταβολή φόρου.

aftodioik