Σαβ10202018

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 20 Οκτ 2018 12am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Εργασιακα-Ασφαλιστικα Ασφαλιστικα

Σχέδιο ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών. Το πλάνο δόσεων και τα ποσά των οφειλών

eyro suntaxeis218

Δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη ρυθμίζοντας το χρέος τους από εισφορές.

Δεν θα αναγκασθούν να πληρώσουν κανένα ποσόν- ούτε μία δόση: Η συνολική οφειλή θα κατανέμεται μέχρι και σε 60 δόσεις, οι οποίες θα παρακρατούνται από τη σύνταξη που θα εκδοθεί.

Θα υπάρχει μάλιστα πρόβλεψη ότι μετά την παρακράτηση της δόσης, ο συνταξιούχος θα παίρνει τουλάχιστον το ποσόν της εθνικής σύνταξης – τα 346 ευρώ, ώσπου να εξοφληθεί ο οφειλή του.

Επιδιώκοντας να επιλύσει αυτό το μέγα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας καταβολής εισφορών επί πολλά χρόνια, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει σχέδιο για άμεση ρύθμιση των ασφαλιστικών χρεών όσων έχουν συμπληρώσει χρόνο ασφάλισης και ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά «σκοντάφτουν» στο ότι έχουν χρέος προς το ασφαλιστικό τους Ταμείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Capital, στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ότι σε ρύθμιση θα μπορούν να μπουν οφειλές έως 30.000 ευρώ από εισφορές. Το ρυθμιζόμενο ποσό θα κατανέμεται σε έως 60 δόσεις, που θα παρακρατούνται από τη σύνταξη.

Η ισχύουσα διάταξη δίνει τώρα δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 20.000 ευρώ σε μάξιμουμ 40 δόσεις – δηλαδή με μηνιαία καταβολή/παρακράτηση 500 ευρώ και άνω. Εχει αποδειχθεί μη αποτελεσματική, καθώς ελάχιστοι δικαιούχοι μπορούν να ανταποκριθούν.

Η σχεδιαζόμενη νέα ρύθμιση θα αφορά ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (εμπόρους, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κλπ), εταίρους ΟΕ,ΕΕ και ΕΠΕ, απασχολούμενος με «μπλοκάκι», καθώς και αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους κλπ- ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει παύση εργασιών ή όχι.

Ειδική διάταξη θα περιλαμβάνει για τους αγρότες και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 10.000 ευρώ –έναντι 4.000 ευρώ που είναι τώρα το πλαφόν.

«Κλειδώνει» η επ' αόριστον αναβολή στις νομοθετημένες από την κυβέρνηση περικοπές των συντάξεων

syntaxeis meiosis

Καθαρή λύση διάσωσης των συντάξεων με επ’ α’ όριστον αναβολή των μέτρων για τις περικοπές στη προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων “ κλειδώνει” η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το "Έθνος" σε σημερινό του δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η επίμαχη νομοθετική διάταξη που ετοιμάζεται να κατατεθεί , εφόσον “κουμπώσουν “όλοι οι κρίκοι της αλυσίδα, μετά τις 15 Οκτωβρίου και πριν από τη ψήφιση του προϋπολογισμού από την ελληνική Βουλή αναμένεται να αναβάλει επ’ αόριστον τα δύσκολα μέτρα που ορίζουν την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.Με τη φόρμουλα αυτή παγιώνεται η ομπρέλα προστασίας για τους παλαιούς συνταξιούχους , των οποίων οι αποδοχές έχουν υπολογιστεί με το σύστημα που ίσχυε έως τις 13 Μαΐου 2106.

Και ενώ η ώρα της οριστικής κρίσης για τη “μητέρα των μαχών” πλησιάζει , κοινοτικές πηγές προεξοφλούσαν πως το “ big deal» πρέπει να θεωρείται “ κλειδωμένοo” και ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν.

Η μεγάλη ανατροπή , που διασώζει τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχους , απαιτεί νομοθετική διάταξη η οποία θα πρέπει να επεμβαίνει στον νόμο 4472 του 2017. Λίγες λέξεις μάλιστα αρκούν για την επίμαχη ρύθμιση , η οποία θα ανοίξει “ καθαρό δρόμο” για την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού χωρίς μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων.

Υπενθυμίζεται πως το περίφημο “ ψαλίδι” έως 18% στην προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων νομοθετήθηκε το 2017 για να ισχύσει από την 1 η Ιανουαρίου 2019.

Οι επίμαχες νομοθετικές ρήτρες δεν αποτελούσαν τμήμα του αρχικού νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο 2016, αλλά προστέθηκαν έναν χρόνο μετά , πίεση κυρίως του ΔΝΤ , το οποίο επικαλούνταν δημοσιονομικούς λόγους . Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικών αξιωματούχων πως οι οι περικοπές δεν είναι αναγκαίες ούτε διαρθρωτικά ούτε δημοσιονομικά –κάτι που ελληνική πλευρά είχε υποστηρίξει και στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης .

Σήμερα 1,5 χρόνο μετά , οι αριθμοί ,όπως αποτυπώθηκαν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την 1 Οκτωβρίου στη Βουλή , δείχνουν πως υπάρχει δημοσιονομική φόρμουλα ώστε να είναι εφικτό το γενικό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ το 2019 χωρίς να γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις οι οποίες κοστολογούνται στα 2,065 δισ. ευρώ .

Η μη εφαρμογή του μέτρου σημαίνει πως η προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων , δεν θα περικοπεί αλλά θα “ παγώσει”.

 

Τσακαλώτος: Τι συμβαίνει με τις συντάξεις; Τι λέει για τα capital controls. Τι είπαν οι θεσμοί-ελεγκτές. Τι λέει το ΔΝΤ

syntaxeis meiosis

Χαμηλούς τόνους κρατάει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσον αφορά στο θέμα της ακύρωσης των μειώσεων στις συντάξεις, καθώς σημειώνει ότι αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη.

Σε συνέντευξή του στη "Ναυτεμπορική" και ερωτηθείς για την πιθανή στάση της Γερμανίας στο ζήτημα των συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά: «Λειτουργούμε πλέον σε ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει άμεση περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, ανακοινώνοντας ότι θα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος «πυλώνας» που προβλέπει την πλήρη άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, αλλά και στο άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος:

1. Καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει πώς θα χρηματοδοτήσει τις «γενναιότερες» εξαγγελίες για περικοπές φόρων και εισφορών σε σχέση με αυτές που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

2. Ασκεί κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του όσον αφορά στην προληπτική γραμμή πίστωσης, αναφέροντας ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, θα ήταν πολύ πιο ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον κ. Στουρνάρα στο θέμα της προληπτικής γραμμής». Δεν κρύβει πάντως ότι υπάρχει «έντονος προβληματισμός» για τις εξελίξεις σε Αργεντινή, Τουρκία, Ιταλία και αναδυόμενες αγορές.

3. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο «δημοσιονομικός χώρος» του 2019 να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή τα 700 εκατ. ευρώ.

4. Εξαγγέλλει μεσοσταθμική μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και 30% για το 2020, ενώ μεταθέτει για το 2020 την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει κανένας ιδιοκτήτης που θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

5. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες αλλαγές στον νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν υπάρχει ενδεχόμενο ένταξης και των μισθωτών και των συνταξιούχων.

6. Αποφεύγει να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση και τα ξένα ΜΜΕ διέψευσαν το ΑΠΕ, και η ίδια η κυβέρνηση άδειασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο με δημοσίευμά του έκανε λόγο - νωρίς σήμερα το πρωί - για συμφωνία των δανειστών και της κυβέρνησης ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις

- Έμμεσο «άδειασμα» στην κυβέρνηση και από την Κομισιόν - Οι δανειστές βάζουν «φρένο» στα σενάρια αναστολής των περικοπών - Πολιτική θύελλα στην Ελλάδα και σαφείς αιχμές για κυβερνητική προπαγάνδα με εμπλοκή Μέσων Ενημέρωσης - Διαβάστε όλο το χρονικό της αναστάτωσης που προκλήθηκε 

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών κυβερνητικός αξιωματούχος προχώρησε σήμερα σε διάψευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα αναβολής του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά θέμα ακύρωσής του.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στο υπουργείο Δικαιοσύνης κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε τα εξής:

«Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Κατά τον ίδιο υπήρξε σύγκληση θέσεων για το δημοσιονομικό κόστος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, αλλά η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2018 και του 2019 δεν ολοκληρώθηκε και οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ο ίδιος πάντως άφησε ανοικτό το παράθυρο εφαρμογής των περικοπών, αλλά και ενεργοποίησης των αντιμέτρων. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», ανέφερε.

Άδειασμα και από την Κομισιόν

Μήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής (14/09) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Αλεξάντερ Ουίντερσταϊν, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα έχει την ελευθερία να μην εφαρμόσει την περικοπή στις συντάξεις το 2019, είπε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Pacta sunt servanda», δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Σε ανάλογο σχόλιο είχε προβεί την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Reuters: Καμία συμφωνία ακόμη για τις συντάξεις

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πιθανώς «παγώνουν» την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, σημείωνε νωρίτερα σε δημοσίευμά του το Reuters.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά της.

Ωστόσο, πηγή που επικαλείται το Reuters τόνισε πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

«Η Αθήνα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% έως το 2022. Έτσι, θέσπισε νομοθετικές διατάξεις για περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων από το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους», αναφέρει το Reuters.
Πολιτική θύελλα στην Ελλάδα

Το πρωί, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε πως οι θεσμοί «μιλούν για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις» και «έχουν ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο αναφέρει ότι οι Θεσμοί «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του» και ότι για αυτό έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση διάψευσης.

Συγκεκριμένα η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «με αφορμή άλλο ένα ανακριβές δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ»:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς

Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ που διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει ενημερωθεί για την αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις.

Η απάντηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απάντηση από το ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν άργησε να έρθει. Το πρακτορείο αναφέρει ότι εμμένει στο ρεπορτάζ των συντακτών του και επί της ουσίας ρίχνει το... μπαλάκι στους θεσμούς για την ενημέρωση των κομμάτων.

Όπως αναφέρει, άλλωστε, στο επίμαχο τηλεγράφημα, τονίζεται ότι οι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως ενημέρωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να γίνεται αναφορά στη ΝΔ.

«Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

Διαψεύδει και η ίδια η κυβέρνηση

Εκτός πραγματικότητος ήταν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχτηκαν ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο ακόμα και αν δεν περικοπούν οι συντάξεις.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε σε οικονομικούς συντάκτες πως «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΝΤ: Στις 5 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για τις συντάξεις

Στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη τύχη των συντάξεων ανέφερε στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 και του real.gr, στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, αξιωματούχος του ΔΝΤ ο οποίος απέκλεισε την πιθανότητα το Ταμείο να επιδείξει ευελεξία στο συγκεκριμένο θέμα.

O εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμως απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το θόρυβο που δημιούργησε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ για τις συντάξεις.

Ομως, αξιωματούχος του Ταμείου που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις είπε στο Real.gr ότι «οι αποφάσεις των θεσμών για την τύχη των συντάξεων θα ληφθούν στο Εurogroup της 5ης Νοεμβρίου και αφού πρώτα συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις των θεσμών που υπολογίζεται να είναι έτοιμες στα τελη Οκτωβρίου».

Ο ίδιος αξιωματούχος απέκλεισε επίσης την περιπτωση το ΔΝΤ να τηρήσει μια "ευέλικτη" στάση ακόμα και στο βαθμό που δεν διαταράσσεται ο στόχος για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%.

Για το ΔΝΤ η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα ,Πίτερ Ντόλμαν, σε δηλώσεις του τον περασμένο Ιούλιο είχε τονίσει ότι «η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ότι το σύστημα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι των συνταξιούχων μακροπρόθεσμα» και «το 2015, οι συντάξεις απορρόφησαν το 38% των δαπανών του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, απαιτώντας κρατικές μεταβιβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα κατά 9,5% του ΑΕΠ.

Όπως είχε αναφέρει, «το σύστημα κοινωνικής στήριξης της Ελλάδας ήταν εκείνο το καιρό έντονα επικεντρωμένο στις συντάξεις που ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρες, με βάση τους μισθούς ή τις εισφορές που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι στο σύστημα ενώ εργάζονταν.

Οι μεγάλες δαπάνες για τις συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων για τους σχετικά εύπορους, δεν άφησαν περιθώρια για άμεση στήριξη του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο από τη φτώχεια, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και των ανέργων».

Θύελλα αντιδράσεων για τη διαρροή περί μη περικοπής των συντάξεων

Γορδιος δεσμός: Η κυβέρνηση "απειλεί" τους Θεσμούς με εκλογές, αν κοπούν οι συντάξεις. Τα σενάρια

tsakal ypourg eurog

Οι δανειστές δίνουν πρώτη προτεραιότητα στα κοινωνικά αντίμετρα, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στις συντάξεις και πάνω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πλανάται η «απειλή» των πολύ πρόωρων εκλογών.

Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την κατάσταση αυτήν τη στιγμή, αλλά και τις επόμενες 15 ημέρες που απομένουν για την κατάθεση του Προσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το πρώτο crash test. 

Με φόντο το εκρηκτικό φινάλε που είχε η πρώτη μεταμνημονιακή «επίσκεψη» των Θεσμών, μετά από τις διαρροές περί υποτιθέμενης συμφωνίας και τις διαψεύσεις ακόμα κι από κυβερνητικά χείλη, η ουσία είναι ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση εκπέμπει- άλλοτε διπλωματικά κι άλλοτε απροκάλυπτα- το μήνυμα στους «έξω», ότι δεν μπορεί να μπει στην τελική ευθεία των εκλογών με κομμένες τις συντάξεις, γιατί πολύ απλά δεν το αντέχει πολιτικά. 

Βουλευτές και υπουργοί εκφράζουν μικρή ή μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει για ευνόητους λόγους μια πιο συγκρατημένη ρητορική, προβάλλοντας το ότι οι περικοπές δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαίες. Ωστόσο, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί κι έτσι το εισπράττουν και οι «έξω», είναι ότι αν «στραβώσει» η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, οι κάλπες θα στηθούν πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο στοιχηματίζουν όσοι βλέπουν τριπλές εκλογές την Άνοιξη. 

Ως προς την ουσία, γιατί αυτή «καίει» τους συνταξιούχους και όχι η επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, τα πράγματα δείχνουν πιο πολύπλοκα απ’ όσο θέλει να τα παρουσιάζει η ελληνική πλευρά.

Οι δανειστές, κατ’ αρχάς, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα ψηφισμένα κοινωνικά αντίμετρα, γιατί θεωρούν ότι παρεμβάσεις όπως το επίδομα στέγασης (για ενοίκια και δάνεια πρώτης κατοικίας), τα νέα οικογενειακά επιδόματα, η επιχορήγηση της φαρμακευτικής δαπάνης για «ευαίσθητες» ομάδες, η δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, είναι αναγκαία για τον περιορισμό των πολύ υψηλών ποσοστών φτώχειας.

Από την άλλη, η κυβέρνηση προτιμά και για πολιτικούς λόγους αλλά και για λόγους ουσίας, να ρίξει το βάρος στη διάσωση των συντάξεων, καθώς αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν ως «ομπρέλα» για την επιβίωση ολόκληρων νοικοκυριών, που συμπεριλαμβάνουν συνταξιούχους, άνεργα τέκνα ή και φοιτητές εγγόνια. 

Η κατάσταση περιπλέκεται δημοσιονομικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν περιορίζεται σε αυτή την ανακατανομή της φτώχειας, αλλά επιθυμεί να εφαρμόσει και κάποια από τα αντίμετρα, έστω κουτσουρεμένα, έστω «απλωμένα» σε ορίζοντα τετραετίας, με αποτέλεσμα να τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα «δημοσιονομικού χώρου», κοινώς να φτάνουν τα λεφτά. 

Η κυβέρνηση επιμένει να επικαλείται τη συμφωνία με τους δανειστές επί του Μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 3,5 δις ευρώ ως το 2022, εκτιμώντας ότι αυτά φτάνουν και περισσεύουν. Το επιχείρημα πάσχει από τη στιγμή που βρίσκεται υπό συζήτηση ακόμα και το υπερπλεόνασμα του 2019, αφού ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει προς πάνω την αρχική πρόβλεψη για 700 εκ. ευρώ, οι ξένοι τεχνοκράτες δεν έχουν πειστεί. Με αυτά τα δεδομένα, τα σενάρια που διαμορφώνονται είναι πολύ συγκεκριμένα:

Ακύρωση του μέτρου. Οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη μερική εφαρμογή αντίμετρων και φοροελαφρύνσεων

Μικρότερη μείωση από το «ταβάνι» του 18%, που προβλέπει η επίμαχη διάταξη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς 

Περικοπές για συντάξεις πάνω από ένα όριο συντάξεων π.χ. 800- 900 ευρώ

Οι επόμενες ημέρες θα είναι έντονες και «πυκνές», καθώς με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις, ακόμα και σε επίπεδο υπουργών, θα επιχειρηθεί η σύγκλιση για το θέμα των συντάξεων ει δυνατόν πριν κατατεθεί το Προσχέδιο στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, αλλά χωρίς να είναι «καθαρό» πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό χωρίς απόφαση του Eurogroup, που συνεδριάζει την ίδια ημέρα.

Το σενάριο της μονομερούς ενέργειας, αν και φαίνεται ότι στριφογυρίζει στο μυαλό κάποιων στην κυβέρνηση, δεν είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο

Γιώργος Παππούς

ΕΟΠΥΥ: Δύο νέες υπηρεσίες μειώνουν τις ουρές -Εφαρμογή από Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

eoppy

Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες τίθενται από αύριο Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στη διάθεση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, με στόχο να μειωθούν οι ουρές και να επιταχυνθεί η εξυπηρέτηση.

Συγκεκριμένα, τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), με το οποίο επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης των αιτημάτων πολιτών για την αποζημίωσή τους και μηδενίζεται παράλληλα η ταλαιπωρία τους, καθώς, πλέον, δεν απαιτείται φυσική παρουσία τους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικό είναι ότι το ΑΥΣ κάθε χρόνο δέχεται περισσότερα από 10.000 αιτήματα από πολίτες προκειμένου να λάβουν έγκριση χορήγησης και αποζημίωσης παροχών και υπηρεσιών υψηλού κόστους.

Μέχρι σήμερα, οι πολίτες, προκειμένου να λάβουν πρόσθετες παροχές ή αποζημίωση, λάμβαναν την ιατρική γνωμάτευση και στη συνέχεια κατέθεταν αίτηση στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠεΔι) ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια, ο φάκελος με τα δικαιολογητικά αποστέλλεται από την ΠεΔι στο ΑΥΣ, το οποίο συνεδριάζει και η απόφασή του κοινοποιείται στην ΠεΔι για να ενημερωθεί ο πολίτης.

Στο εξής, όλα τα αιτήματα θα κατευθύνονται και θα εξυπηρετούνται βάση μοναδικού Αριθμού Ηλεκτρονικής Γνωμάτευσης, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας και δεν θα παραλαμβάνονται πλέον χειρόγραφα. Τα αιτήματα θα αποστέλλονται στο ΑΥΣ, είτε από τον γνωματεύοντα γιατρό, είτε από συμβεβλημένο πάροχο υγείας.

Η εφαρμογή βρίσκεται στο site του ΕΟΠΥΥ και θα είναι διαθέσιμη σε πιστοποιημένους χρήστες, οι οποίοι διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης, όπως γιατροί και συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας.

Κάθε αίτημα αποστέλλεται μοναδικά και υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης εξέλιξης του αιτήματος με τις αντίστοιχες ημερομηνίες των ενεργειών και ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων. Μάλιστα, κάθε γνωμάτευση που έχει εγκριθεί θα δύναται να εκτελεστεί σε πραγματικό χρόνο από τον πάροχο.

Επιπλέον, στο site του ΕΟΠΥΥ παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλλει το αίτημά του και να ενημερώνεται για την εξέλιξή του, κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού Ασφαλιστικού Φακέλου Υγείας του. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής ο πολίτης έχει τη δυνατότητα:

1. Να ενημερωθεί ανά κατηγορία για όλες τις παροχές υγείας, τις οποίες έχει λάβει από τον ΕΟΠΥΥ από το 2013 και στο έξης. Οι πληροφορίες εμφανίζονται στο χρόνο έκδοσης ή και εκτέλεσης από τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας, οι οποίοι είναι γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία, θεραπευτήρια, μονάδες αιμοκάθαρσης, μονάδες αποκατάστασης, μονάδες αναπηρίας, πάροχοι υλικών κ.λπ.

2. Να εξάγει προσωπικές αναφορές (pdf) ανά κατηγορία παροχής, τις οποίες θα χρησιμοποιεί για κάθε νόμιμη χρήση. Σε περιπτώσεις που ζητηθεί, δύναται να λάβει σφραγίδα επικύρωσης σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ.

3. Να αποστείλει στον ΕΟΠΥΥ δήλωση εναντίωσης σε περίπτωση που διαφωνεί ή δεν έχει λάβει οποιαδήποτε δαπάνη, η οποία εμφανίζεται στον φάκελο.

4. Να λάβει απαντήσεις στις δηλώσεις εναντίωσης που έχει πραγματοποιήσει (στην ενότητα «Ενημερώσεις» του Κεντρικού Μενού) από τον ΕΟΠΥΥ.

5. Να πληροφορηθεί για όλες τις παροχές που αποδίδονται από τον ΕΟΠΥΥ.