Λαμπρή η επίσημη παρουσίαση του Μεγάρου-Μνημείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό με οικουμενικό χαρακτήρα, στο Ελληνικό

Αργυρουπολίτικα-Eλληνικιώτικα Νέα
Tools

Το Μέγαρο όπου σε τρία περίπου χρόνια θα αρχίσει να χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου ποντιακού ελληνισμού παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Αργυρούπολη, στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο της «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσία της Πολιτιακής και Πολιτικής ηγεσίας, βουλευτων, δημάρχων, του Περιφεριάρχη Αττικής, δημοτικών συμβούλων, Γερουσιαστών των ΗΠΑ και λοιπών επισήμων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ζωντανά με συγκίνηση όλα τα ποντιακά σωματεία από Αυστραλία, Αμερική, Καναδά , ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία και Νότια Αφρική. .

m theodor parous ktiriou pontivn

Στην ιστορική βραδιά για την πόλη του Ελληνικού, της Ομογένειας αλλά και για τον Παγκόσμιο Ελληνισμό, ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος παρουσίασε το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, που θα υλοποιηθεί στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Εmmλληνικού. Την χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μεγάρου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δρ. Σπύρος Λάτσης.

Το μεγαλοπρεπες  κτιριακό συγκρότημα, προσομοιάζει στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά. Μπροστά θα υπάρχει μία στρογγυλή πλατεία που θα τιμήσει τον πυρρίχιο χορό ενώ θα υπάρχει κι ένα κενό που θα θιυμίζει το κενό που άφησαν οι 353 αδικοχαμένες ψυχές των Ελληνοποντίων.

pont ell maketa ktiriou

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε έντονο συναισθηματικό κλίμα, αφού το Μέγαρο Παγκόσμιου Ελληνισμού Σουρμένων φιλοδοξεί, για τα επόμενα 100 χρόνια, να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για όλη την Ομογένεια αλλά και για τους απανταχού Ποντίους. 

Στο Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων θα στεγαστεί ο τοπικός ποντιακός σύλλογος, η βιβλιοθήκη του, το Μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία των Σουρμένων, ενώ έχουν προβλεφθεί χώροι για συνέδρια και εκδηλώσεις.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ομιλητές ήταν οι: εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Προέδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης και, τέλος, ο Προέδρος της Ένωσης Σουρμένων Γεώργιος Σαραφίδης.

Σύσσωμες οι Ποντιακές Ομοσπονδίες από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη, Ρωσία και Νότια Αφρική απέδωσαν τα εύσημα στον Δήμαρχο και στον Δρ Σπύρο Λάτση καθώς δηλώσαν ότι ενωμένοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις παραδόσεις τους και θα δώσουν πνοή στο Παγκόσμιο Μνημείο που γεννήθηκε στην καρδιά του Ελληνικού. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

PtD mikis theodorakis

«Η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση και εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή».

«Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα» πρόσθεσε. 

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του· την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις· την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους».

Μάλιστα, παρατήρησε, ότι η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση -«αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας», τόνισε. 

pont ellin m theodor episimi konst

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε: «δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας, τόπο που αποίκησαν οι Μιλήσιοι, εγκαθιδρύοντας έναν φωτεινό ιωνικό πολιτισμό, τόπο που ανέδειξε, στα μεταγενέστερα χρόνια, ένδοξες αυτοκρατορίες κι ακόμη αντηχεί από τους θρύλους τους, τόπο που ποτίστηκε με αίμα ηρώων και αγίων.

Δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια. Είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους». 

Όπως εξήγησε, η ταυτότητα αυτή δεν ορίζεται μόνο από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ποντίων, αλλά και με την προσπάθειά τους να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου μακρινού, την αναζήτηση των ιχνών του περάσματος των προγόνων τους από εκεί, τη νοσταλγία για έναν τρόπο ζωής που δεν βιώθηκε από τη νεότερη γενιά, αλλά διατηρείται ακέραιος στη μνήμη του έθνους. 

O υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης eκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησηs

megaro pont ellin m theodor adonis

Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κυβερνητική δέσμευση αλλά και στα εμπόδια που ξεπεράστηκαν προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση του μεγάρου στον χώρο του Ελληνικού. «Έλειπε ένα σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης επισημαίνοντας πως αποτελεί άσβεστο ηθικό χρέος η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ιωάννης Κωνσταντάτος, δήλωσε :

konsta mega pont ellin omilia

«Σήμερα, 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και 100 χρόνια από την παρουσία των πρώτων προσφύγων στα Σούρμενα παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πολιτικής Ηγεσίας, πλήθος Υπουργών, Βουλευτών και Δημάρχων καθώς και εκπροσώπων όλων των ποντιακών Σωματείων απ’ όλο τον κόσμο που μας έβλεπαν ζωντανά, γεννήθηκε το Μέγαρο Παγκοσμίου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

Eνα κτήριο ορόσημο – ένα όνειρό μας – μια διεκδίκησή μας στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση του Πόντου, που έχει ως απεικόνιση την Παναγία Σουμελά, τον Πυρρίχιο χορό, τον Εύξεινο Πόντο και στο κέντρο το κενό συμβολίζει τις ζωές που χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν. Συνεχίζουμε την μακρά παράδοση δημιουργίας των 30 αιώνων πολιτισμού του Πόντου». 

Την εκδήλωση -που παρουσίασε άψογα ο Χάρης Πασβαντίδης- άνοιξε ο Δρ Ματθαίος Τσαχουρίδης, ερμηνεύοντας με τη λύρα του το Παραδοσιακό τραγούδι της Μαύρης Θάλασσας «Την Πατρίδα μ’ έχασα».

taxtoyrid m theodorakis

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας απηύθυνε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στην εποποιία του Ποντιακού Ελληνισμού, που «μετέτρεψε την καταστροφή σε θρίαμβο» διδάσκοντας πώς μια απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετουσιωθεί σε θέληση ζωής και δύναμη δημιουργίας.

Συγχαίροντας τους συντελεστές του σπουδαίου μνημειακού και αρχιτεκτονικού εγχειρήματος, που φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς των απανταχού Ποντίων, υπογράμμισε:

tasoulas m theodorak

«Το Παγκόσμιο Μέγαρο του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα φέρει κοντά μόνο τους Πόντιους σε όλο τον κόσμο, αλλά θα γνωρίσει σε όλο τον κόσμο ένα ισχυρότατο παράδειγμα, πως μία κακουχία, πώς μία απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετατραπεί σε έπος. Και πώς αυτό το έπος οφείλουμε όχι μόνο να το τιμούμε αλλά και να το μιμούμεθα».

«Αυτό το Μέγαρο –πρόσθεσε– θα στεγάσει τις προσδοκίες, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες της νέας Ελλάδας, που σιγά σιγά αφήνει πίσω της την τελευταία δοκιμασία, άλλη μία δοκιμασία, για να προχωρήσει όπως προχώρησαν μετά τη δική τους απύθμενη δοκιμασία οι Πόντιοι πρόγονοί μας».

Ο κ. Τασούλας συνεχάρη την εταιρεία Lamda Development για τη χρηματοδότηση της εθνικής αξίας επένδυσης, τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Οικονομικών για την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, καθώς και τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης για την πρωτοβουλία κατασκευής του έργου. 

megaro pont ellin

«Ήταν μια οδύσσεια που κράτησε λιγότερο από δέκα χρόνια. Μια καλοδεχούμενη οδύσσεια, η οποία απέδειξε ότι όταν υπάρχει συνεργασία, όταν υπάρχει συνεννόηση, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν στην Ελλάδα.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, που από το 1994 έχει ψηφίσει νόμο ο οποίος αναγνωρίζει και τιμά τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, αισθάνομαι συγκινημένος, υπερήφανος και απόλυτα ικανοποιημένος που βρίσκομαι στην παρουσίαση αυτού του Μεγάρου που λέει σε όλο τον κόσμο πως οι Έλληνες μπορούν μια κακουχία, μια απίστευτη δοκιμασία να τη μετατρέψουν σε υψωμό, σαν τους Πόντιους» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.