«Πράσινο φως» από ΣτΕ για συνέχιση των έργων στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό. Απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις κατοίκων του Ελληνικού και των πέριξ Δήμων.

Αργυρουπολίτικα-Eλληνικιώτικα Νέα
Tools

Υπέρ της απρόσκσκοπτης συνέχισης των έργων στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό που έχει σχεδιάσει η Lamda Development τάχθηκε με τρεις αποφάσεις του (893-895/2021) και το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, στα χνάρια της Ολομέλειας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Βασιλιειάδη, απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις κατοίκων του Ελληνικού και των πέριξ Δήμων, ενώ έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις υπέρ των τριών κ.υ.α. των εταιρειών κ.λπ., Lamda Development, Ελληνικό Α.Ε., Hellinikon Global και ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι εξής τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις (κ.υ.α.):

1) Η από 28.8.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης της ζώνης ανάπτυξης «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς και των περιβαλλοντικών όρων τους,

2) Η από 3.7.2021 για την έγκριση γενικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς, κ.λπ. και

3) Η από 3.9.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης ανάπτυξης των ζωνών «Γειτονιά Μαρίνας» και «Γειτονιά Ενυδρείου» Αγ. Κοσμά.

Στις προσφυγές τους οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενες κ.υ.α. θα οδηγήσουν στην εντατική ανοικοδόμηση μεγάλης αστικής έκτασης, αποστερώντας έτσι από τους κατοίκους τη δυνατότητα απόλαυσής της ως κοινόχρηστου χώρου, ενώ παράλληλα επιδεινώνεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σε μεγάλο βαθμό στον παράκτιο και αστικό τοπίο, το οποίο περιέχει εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικά στοιχεία.

Με όλες τις νομικές κλπ εκκρεμότητες να έχουν πλέον λήξει, στο τέλος του μήνα θα παραδώσει το ΤΑΙΠΕΔ στην LAMDA DEVELOPMENT τιις μετοχές του, ενώ θα καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο η πρώτη δόση του Τιμήματος της επένδυσης, ποσού € 300εκ. και θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η Εγγυητική Επιστολή, ποσού € 347εκ.

Ετσι, επτά περίπου χρόνια πολύ σκληρού και δύσκολου αγώνα της δημοτικής Αρχής Ελληνικού-Αργυρούπολης και, κυρίωςτου επικεφαλή της Δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου, δικαιώνονται και ένα πολύ μεγάλο πράσινο και εμβληματικό έργο για όλη την Ελλάδα - και όχι μόνο - ξεκινά, εκπέμποντας  παντού το αισιόδοξο μήνυμα της έναρξης μιας νέας ελπιδοφόρου πράσινης αναπτυξακής πορείας για την χώρα.