Δραματική η κατάσταση στο Ελληνικό: Αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί (vid-sok)

Αργυρουπολίτικα-Eλληνικιώτικα Νέα
Tools

elliniko metanast aithoysa

Δραματική η κατάσταση στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο Ελληνικό στον οποίο καθημερινά στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος ανέφερε πως οι μετανάστες έχουν στήσει σκηνές ακόμη και έξω στον δρόμο, ενώ τόνισε ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, προειδοποιώντας ότι «αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί».

Σε μικρή "Ειδομένη" - φαβέλα κινδυνεύει να μετατραπεί το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και απλωμένα ρούχα παντού.

Στο σημείο βρίσκονται περίπου 6.000 άνθρωποι, με αρκετούς εξ αυτών να έχουν περάσει εβδομάδες στην Ειδομένη ή τον Πειραιά.

Μην έχοντας πρόσβαση σε τουαλέτες - ελάχιστε και σε άθλια κατάσταση - οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πηγαίνουν είτε στη θάλασσα, είτε στις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της παραλιακής. Μάλιστα, κάποιοι έσπασαν σωλήνες για να βρουν νερό να πλυθούν με αποτέλεσμα να έχει κοπεί η κεντρική παροχή νερού στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος είπε ότι οι μετανάστες έχουν στήσει σκηνές ακόμη και έξω στον δρόμο, γιατί στην κλειστή αίθουσα αναχωρήσεων του παλιού αεροδρομίου η θερμοκρασία έφτασε τις προηγούμενες μέρες μέχρι τους 40 βαθμούς.

Τονίζοντας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, ο δήμαρχος προειδοποίησε ότι «αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί».

«Είναι κλειστά τα τζάμια, δεν αερίζεται, είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορεί να αντέξουν φυσιολογικά να μείνουν εκεί μέσα και να βγαίνουν να κάθονται έξω στο πεζοδρόμιο πάνω στη λεωφόρο που παίζουν τα παιδιά τους, που περνούν με ταχύτητα τα αυτοκίνητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο 30-40 τουαλέτες για 6.000 ανθρώπους.

Ο κ. Κωνσταντάτος είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι δήμαρχοι της περιοχής, δεν έχουν καμία ενημέρωση και επισήμανε ότι η συμφωνία που έγινε τον Δεκέμβριο έληξε στις 31 Μαρτίου και δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα για εκκένωση του αεροδρομίου.

Σημειώνεται, όε έγγραφο που απέστειλε στις 7 Απριλίου 2016 η πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε., κ. Σπυροπούλου προς τους υπουργούς Κουρουπλή, Μουζάλα, Βίτσα και Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Βασίλη Παπαδόπουλο, περιγράφει τα όσα συμβαίνουν σήμερα εκεί και μιλά για "ανεξέλεγκτες καταστάσεις".

Τέλος, το ΚΕΕΛΠΝΟ με έγγραφό του που δημοσιοποιήθηκε προειδοποιεί τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, που έχουν στα διοικητικά τους όρια χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, όπως το Ελληνικό, πως αυτοί είναι εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεπές στην αποστολή του για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση μεταδοτικών νόσων, τώρα που λόγω και των πρόωρα αυξημένων για την εποχή θερμοκρασιών, η επώαση των κουνουπιών γίνεται νωρίτερα. Tο ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει, πως τα κουνούπια που λειτουργούν ως μεταφορείς επικίνδυνων νόσων, μπορούν να μολύνουν και τον τοπικό πληθυσμό με ασθένειες όπως η ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζika, η νόσος Chikungunya κ.ά. αν προηγουμένως τσιμπήσουν μετανάστη ή πρόσφυγα που προέρχεται από χώρες που ενδημούν αυτές οι ασθένειες.