Μαδρίτη,Λισαβόνα, Φρανκφούρτη: Ολοι ενωμένοι ενάντια στην λιτότητα και τις τρόικες

Κόσμος
Tools

Με κεντρικό σύνθημα «Όλοι ενωμένοι ενάντια στην τρόικα» πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη και σε πολλές άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης κατά της κρίσης και της λιτότητας. Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις σε Λισαβόνα και Φρανκφούρτη.

Μαδρίτη, «Όλοι ενωμένοι ενάντια στην τρόικα» (REUTERS/Susana Vera)Μαδρίτη, «Όλοι ενωμένοι ενάντια στην τρόικα» (REUTERS/Susana Vera)Η κινητοποίηση των Ισπανών οργανώθηκε από την «Παλίρροια των Πολιτών», η οποία καταγγέλλει «τη μεγάλη αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας, τις εξώσεις, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις» που επιβάλλουν στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές που, μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισπανική πρωτεύουσα.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στη Λισαβόνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια. Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Φτάνει», «Έξω η Τρόικα» και «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο που στεγάζει την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Λισαβόνα, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.

Λισαβόνα, «Έξω ο Πάσους και η τρόικα»  (REUTERS/Rafael Marchante)Λισαβόνα, «Έξω ο Πάσους και η τρόικα» (REUTERS/Rafael Marchante)Οι πορτογάλοι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του απολιτικού κινήματος «Que se lixe a troika» και πολλών οργανώσεων πολιτών, τραγούδησαν επίσης το Grandola Vila Morena, τον ύμνο της Επανάστασης των Γαριφάλων που ανέτρεψε τη δικτατορία του Σαλαζάρ το 1974. Στη διαδήλωση της Λισαβόνας συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι των κυριότερων κομμάτων της αριστεράς, όπως και ο γενικός γραμματέας του CGTP, του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας που έχει προκηρύξει γενική απεργία για τις 27 Ιουνίου.

Πορεία διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών λιτότητας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή και τη συμπλήρωση 15 ετών από την ίδρυσή της, πραγματοποίησαν χιλιάδες πολίτες στην Φρανκφούρτη, όμως η αστυνομία τους εμπόδισε να προσεγγίσουν το κτίριο. Αρκετοί διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συμπλοκές, κατά την δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων που διοργανώνει η αντικαπιταλιστική οργάνωση Blockupy στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας.

ΑΜΠΕ