"Η Ελλάδα που τολμά να ελπίζει και φοβάται να αποτύχει"

Κόσμος
Tools

akropol touristes

Για την Ελλάδα που "τολμά να ελπίζει και φοβάται να αποτύχει" μιλά ο Economist σε άρθρο του περί της ελληνικής οικονομίας, για την οποία αναφέρει ότι είναι ακόμα επισφαλής, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης.

Όπως τονίζει, η επιστροφή των διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος, την 1η Μαΐου, ήταν μια ανησυχητική υπενθύμιση των πιέσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς προσπαθεί να εκπληρώσει τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

Η πίεση θα ενταθεί -υπογραμμίζει- εάν η οικονομία παραμείνει κολλημένη στην ύφεση.

Υπάρχουν άραγε σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στον ορίζοντα; διερωτάται -ρητορικά- ο συντάκτης.

Περιγράφοντας τις ενδείξεις που δείχνουν μια αλλαγή κλίματος, το άρθρο μιλάει για σημάδια βελτίωσης στην Αθήνα.

Για παράδειγμα, οι διαδηλώσεις της φετινής Πρωτομαγιάς δεν ήταν ογκώδεις, όπως εκείνες του παρελθόντος, υπάρχει ανάκαμψη της εμπορικής κίνησης στην Ερμού, ενώ στο Κολωνάκι άνοιξαν νέα μαγαζιά.

Όπως τονίζεται, "σε όλη τη χώρα, το κλίμα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, όταν είχαν κορυφωθεί οι φόβοι για ένα Grexit".

Το άρθρο μιλά ακόμη για τις αυξημένες κρατήσεις για την τουριστική περίοδο, ενώ υπογραμμίζει ότιάρχισαν ξανά τον Απρίλιο τα έργα στους αυτοκινητόδρομους που είχαν ανασταλεί για δύο χρόνια,επιστρέφει η ρευστότητα, η κυβέρνηση άρχισε να αποπληρώνει αυτά που χρωστάει στους ιδιώτες,ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων -που είχαν μειωθεί κατά 37% τον περασμένο Ιούνιο-, αυξήθηκαν κατά 9%.

"Μια ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί αργά η γρήγορα: το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί 20% από το 2007. Όμως οι δοκιμασίες δεν έχουν τελειώσει, δεδομένου ότι η ύφεση θα φτάσει το 4,4% το 2013, λόγω και των μέτρων λιτότητας. Ωστόσο τα μέτρα αποδίδουν, όπως η μείωση του ελλείμματος και η αναμενόμενη εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος" αναφέρεται.

Σημαντικός για τον Economist είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι τράπεζες, λόγω ανακεφαλαιοποίησης.

Αντίθετα, οι πολίτες δεν θα δουν σύντομα το πρόσωπο της ανάκαμψης. Όπως τονίζεται, η ανεργία έχει φτάσει το 27,2%, ενώ οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα ο κατώτατος.

Πολλές είναι οι ελπίδες από τις ξένες επενδύσεις, ωστόσο, το περιβάλλον είναι ακόμα εχθρικό και η γραφειοκρατία δημιουργεί εμπόδια, αναφέρει το άρθρο.

Ορισμένα από αυτά ξεπερνιούνται, όμως ακόμα πρέπει να γίνουν αρκετά.

"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε επισφαλές σημείο. Μια ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί αργά η γρήγορα" τονίζεται.