Η συγγνώμη που θα μετατρέψει την Τουρκία σε... παγκόσμια πρωταθλήτρια!

Κόσμος
Tools
erdogan netaniaxou
 
Ανοίγει ο δρόμος για τη συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ στη μεταφορά φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά, μετά τη «συγγνώμη» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προς τον Ταγίπ Ερντογάν, για το θάνατο οκτώ Τούρκων πολιτών στην επιδρομή εναντίον του πλοίου Mavi Marmara, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ.

Η «συγγνώμη» του Ισραήλ  ανοίγει τον δρόμο για την μετατροπή της Τουρκίας σε παγκόσμιο «πρωταθλητή» στη μεταφορά ενέργειας, εκτιμά ο κ. Μπιρόλ,  όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, θεωρώντας ότι η κίνηση που έκανε το Ισραήλ θα βοηθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Ενέργειας: «Η Τουρκία θα μπορεί πλέον μαζί με το Ισραήλ να μεταφέρει ενεργειακά αποθέματα στην παγκόσμια αγορά», εξηγεί.

Ο κ. Μπιρόλ προσθέτει ότι η Τουρκία αποτελεί την οικονομικότερη και πλεονεκτικότερη λύση για τη μεταφορά των Ισραηλινών ενεργειακών αποθεμάτων από την ανατολική Μεσόγειο στην παγκόσμια αγορά.

Ο Μπιρόλ προέβλεψε επίσης ότι το Ισραήλ θα μπορεί να προχωρήσει στην εξόρυξη αποθεμάτων φυσικού αερίου 7 - 8 φορές μεγαλύτερων από τις δικές του ανάγκες τα οποία θα μπορεί συνεπώς να διοχετεύσει στις διεθνείς αγορές.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα αερίου γύρω από την Κύπρο. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν πλούσια αποθέματα», είπε, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το κόστος της εξόρυξης τους.

Την ίδια εκτίμηση διατυπώνει και ο σερ Μάικλ Λι, ειδικός σύμβουλος του German Marshall Fund στις Βρυξέλλες. Σε σχόλια που έκανε νωρίτερα σήμερα σημείωσε ωστόσο ότι «η νέα διπλωματική αποκλιμάκωση Τουρκίας-Ισραήλ δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος της συνεργασίας του Ισραήλ με την Κύπρο στον ενεργειακό τομέα».

Η τουρκική πολιτική ηγεσία επαναλαμβάνει ότι τα όποια αποθέματα ενεργείας βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά ότι αποτελούν περιουσία «όλων των κατοίκων της Κύπρου».

newpost