Στο πλευρό των Κυπρίων!

Κόσμος
Tools

Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων ήταν και το διήμερο που πέρασε στην Ισπανία - εν μέσω, βέβαια, του τραπεζικού εφιάλτη που βίωνε την ίδια ώρα η Κύπρος. Χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν για ακόμη μία φορά τους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι «για τον καπιταλισμό που καταστρέφει τα πάντα» και διαμηνύοντας στο πνεύμα του παγκόσμιου κινήματος των Αγανακτισμένων ότι «Δεν χρωστάμε τίποτε! Δεν πληρώνουμε τίποτε!».

«Ψιλά γράμματα» θα πει κάποιος, που δεν μπορεί όμως να παραβλέψει το γεγονός ότι οι λαοί της Ευρώπης δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλέον ότι το παιχνίδι το παίζουν -στην πλάτη τους- οι διεθνείς αγορές και οι κερδοσκόποι.

Ανάμεσα σε αυτούς τους λαούς και οι Ισπανοί, που ανοιχτά πια καταγγέλλουν την ανικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να βρουν μια λύση στην κρίση. Με συνθήματά τους τα «Η κρίση-απάτη τσακίζει την κοινωνική ειρήνη», «Οι διεφθαρμένοι στη φυλακή» και «Η λιτότητα καταστρέφει και σκοτώνει», οι Indignados της Μαδρίτης και άλλων μεγάλων πόλεων της Ισπανίας έδωσαν για ακόμη μια φορά -με αφορμή και όσα συμβαίνουν στην Κύπρο- το δικό τους στίγμα. «Θέλουμε να καταγγείλουμε την κατάσταση στην Ευρώπη, όπου σώζουν τους τραπεζίτες και την πληρώνουμε εμείς» εξήγησε η Τερέζα Παρτίδα, μια άνεργη 60χρονη γυναίκα, τη στιγμή που ο 73χρονος συνταξιούχος Πέδρο Αγκούδο δήλωνε: «Δεν θέλουμε πια τους διεφθαρμένους πολιτικούς που δεν κάνουν τίποτα. Το καπιταλιστικό σύστημα είναι καταδικασμένο».

Οι δρόμοι της Μαδρίτης γέμισαν όμως και προχθές, Κυριακή, από κόσμο, συγκεκριμένα από εκατοντάδες γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι, φορώντας τις λευκές ποδιές τους, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην ισπανική πρωτεύουσα κατά των περικοπών στον προϋπολογισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, αλλά και των σχεδίων για μερική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Κυριακή και εκατοντάδες Βούλγαροι, οι οποίοι, διαδηλώνοντας τόσο στη Σόφια όσο και σε πολλές άλλες πόλεις της πατρίδας τους, επέμειναν στο αίτημά τους «φθηνό ρεύμα για όλους», που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Μπορίσοφ.

 

Πορεία Ούγγρων

Χιλιάδες Ούγγροι συγκεντρώθηκαν προχθές στη Βουδαπέστη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην τροποποίηση του Συντάγματος, που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Κοινοβούλιο της χώρας παρά τις ανησυχίες που διατυπώνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία.

Την περασμένη Δευτέρα η Βουλή, όπου την πλειοψηφία έχει το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, ψήφισε υπέρ του περιορισμού των εξουσιών του συνταγματικού δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και διάφορες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γιώργος Τραπεζιώτης