Aνατροπές, σύγχυση και κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ιταλία

Κόσμος
Tools

Τη μακρά παράδοση ότι στις ιταλικές εκλογές μπορούν να συμβούν τα πάντα επιβεβαιώνει η ροή των αποτελεσμάτων που ανέτρεψε τα exit poll και παραπέμπει σε ... ακυβερνησία.

Μοιρασμένες ανάμεσα στη συμμαχία της κεντροαριστεράς και την «αναστημένη» μπερλουσκονική δεξιά η Βουλή και η Γερουσία -εκεί όπου κρίνονται όλα και φαίνεται να μην επιτυγχάνεται αυτοδυναμία. Θριαμβευτής ο Μπέπε Γκρίλο που ίσως και να «στεφθεί» δεύτερο κόμμα στη Βουλή. Χαμηλή «πτήση» για τον κεντρώο πόλο του Μάριο Μόντι. Στο «κόκκινο» η αγωνία εντός και εκτός Ιταλίας...

Ανατροπές, σύγχυση και εκλογικό χάος συνθέτουν τη μακρά εκλογική βραδιά έπειτα από μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά μακριά από το δίπολο Μπερλουσκόνι εναντίον Αριστεράς, γράφοντας τους τίτλους τέλους του δικομματισμού. Όχι όμως και του μπερλουσκονισμού, όπως πολλοί περίμεναν...
Ο Καβαλιέρε ήλθε να επιβεβαιώσει ξανά τη φήμη του μεγάλου επιζώντα κάνοντας μαζί με την ξενόφοβη και αποσχιστικών τάσεων Λέγκα του Βορρά την ανατροπή στη Γερουσία, όπου διεξάγεται ένα πραγματικό θρίλερ και προκύπτει ότι δεν επιτυγχάνεται αυτοδυναμία τόσο σε περίπτωση τελικής επικράτησης του ιδίου ή της κεντροαριστεράς.

Ως αποτέλεσμα προβάλλουν ως πιθανότερα σενάρια μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής (που ήδη απορρίπτουν στελέχη της Κεντροαριστεράς μιλώντας στους δημοσιογράφους) ή εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, πιθανώς αφού θα έχουν γίνει κινήσεις προς αλλαγή του εκλογικού νόμου και αφού θα έχει προηγηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ο Γενοβέζος κωμικός Μπέπε Γκρίλο με το αντισυστημικό μπλογκο-Κίνημα των 5 Αστέρων ήλθε από την πλευρά του να κεφαλαιοποιήσει στις κάλπες την απογοήτευση και την οργή για το πολιτικό σύστημα. Είναι ο μεγάλος θριαμβευτής των εκλογών με μία εκλογική επίδοση που ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Το «πείραμα» Μόντι αντίθετα αποδεικνύεται ότι δεν πείθει τους Ιταλούς. Η Επιλογή Πολιτών του Προφεσόρε που πέταξε τα ρούχα του τεχνοκράτη κινείται χαμηλότερα των προσδοκιών, με τους κεντρώους εταίρους του να καταβαραθρώνονται στην κάλπη -Τζανφράνκο Φίνι του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία (Fli) και Πιερ Φερντινάντο Καζίνι της Ένωσης Κέντρου (Udc).

Και ήλθε η ανατροπή - Η μεγάλη μάχη της Γερουσίας

Η ιταλική κεντροαριστερά επικρατεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως άλλαξαν τα δεδομένα στη Γερουσία, εκεί όπου πραγματικά δίνεται η εκλογική μάχη, παραπέμποντας ουσιαστικά σε ένα σκηνικό αμερικανικών εκλογών. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, χτυπά «κόκκινο» όσο εξελίσσεται η καταμέτρηση ανά περιφέρεια, με φόντο τις συνθήκες θρίλερ που καλλιεργεί ο «παραμορφωτικός» εκλογικός νόμος.

Η προσοχή είναι στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών -στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία. Στη Γερουσία (20 περιφέρειες, σύνολο 315 έδρες συν επτά ισόβιοι γερουσιαστές) ο «μαγικός αριθμός» εδρών είναι 158. Κατά τις εκτιμήσεις όμως, όποιος και αν βρεθεί μπροστά δεν κατακτά την αυτοδυναμία.
Οι περιφέρειες-κλειδιά στη μάχη της Γερουσίας

Με βάσει τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι προηγείται σε όλες τις καθοριστικής σημασίας περιφέρειες.

Στη Λομβαρδία ο συνασπισμός Μπερλουσκόνι είναι μπροστά με 38,22% και η Κεντροαριστερά ακολουθεί με 29,55%
Στην Καμπανία (πρωτεύουσα Νάπολη) προηγεται με 37% έναντι 29,36% της συμμαχίας Μπερσάνι
Στο Βένετο (πρωτεύουσα Βενετία) προηγείται με 32,88% έναντι 25,16%) της Κεντροαριστεράς
Στη Σικελία (Παλέρμο) προηγείται επίσης με 33,18%. Δεύτερος εμφανίζεται ο Γκρίλο με 29,62% και τρίτη η Κεντροαριστερά με 27,36%

Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου -του αποκαλούμενου Porcellum ('Γουρούνι')- που σε αντίθεση με τη Βουλή, στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό, αλλά περιφερειακό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, καθιστά επισφαλή την αυτοδυναμία και καλλιεργεί συνθήκες ακυβερνησίας. Ένας συνασπισμός μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά τελικά μικρότερο αριθμό εδρών. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.

Η εικόνα σε Γερουσία και Βουλή

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 46.897 σε σύνολο 60.431 εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Γερουσία:

Η συμμαχία Μπερσάνι 32,1% και 104 έδρες,
Ο συνασπισμός της μπερλουσκονικής δεξιάς 30,1% και 123 έδρες
Το Κίνημα 5 Αστέρων 23,19 και 57 έδρες
Ο κεντρώος πόλος Με τον Μόντι για την Ιταλία 9,2% και 17 έδρες

Με καταμετρημένες τις ψήφους από 29.611 σε σύνολο 61.446 εκλογικών λαμβάνουν στη Βουλή:

Το «μέτωπο» Μπερσάνι συγκεντρώνει 31,3%
Ο συνασπισμός της δεξιάς 27,3%
Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 25,6%
Ο κεντρώος πόλος Μόντι 10,4%

Σε επίπεδο κομμάτων στη Βουλή πρώτο αναδεικνεύεται το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερλουίτζι Μπερσάνι με 26,56%. Δεύτερο κόμμα το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 25,58%. Τρίτος ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) με 20,51%.

Η κεντρώα συμμαχία του Μόντι συγκεντρώνει αθροιστικά 10,45%. Στο 8,39% βρίσκεται η Επιλογή Πολιτών του Μόντι. Ποσοστό 1,61% για την Ένωση Κέντρου του Καζίνι και 0,44% για το κόμμα του Τζανφράνο Φίνι.
Ως προς τις περιφερειακές εκλογές, στο Μολίζε επικρατεί η Κεντροαριστερά, ενώ μάχη στήθος με στήθος δίνεται στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) ανάμεσα στον Ουμπέρτο Αμπροσόλι της κεντροαριστεράς και τον υποψήφιο της δεξιάς Ρομπέρτο Μαρόνι, αρχηγό της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά που συμμαχεί στις εκλογές με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στη Βουλή της Ιταλίας δεν εισέρχονται ως φαίνεται η νεοσύστατη αριστερή Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστή Αντόνιο Ινγκρόια (που τάραξε τα νερά για το Δημοκρατικό Κόμμα μια ανάσα από τις εκλογές), καθώς το νεοφιλελεύθερο κίνημα Fare per Fermare il Declino (Πράξε για να Σταματήσεις την Παρακμή) του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Όσκαρ Τζανίνο, που προσέλκυσε πολλούς οικονομολόγους και διανοούμενους.

Οι πρώτες προβολές αποτελέσματος

Η προβολή εκλογικού αποτελέσματος της Rai (που βασίζεται σε πραγματικές ψήφους) ήλθε να ανατρέψει το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί με τα instant poll που δημοσιοποιήθηκαν αφότου έκλεισαν οι κάλπες στις 16.00 (ώρα Ελλάδος). Οι προβλέψεις έδωσαν προβάδισμα στη συμμαχία του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) με την Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι με ποσοστό 31,6%.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) με την σύμμαχο Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα ακολουθούσε με 29,4%. Στο 9,2% το ποσοστό της κεντρώας συμμαχίας υπό τον Μάριο Μόντι.

Η πρώτη εικόνα των exit poll που ανατράπηκαν

Υπεράνω κάθε προσδοκίας η εκλογική επίδοση του Κινήματος 5 Αστέρων (Μ5S) του Γενοβέζου αντισυστημικού κωμικού-ακτιβιστή μπλόγκερ, το οποίο στην πρώτη προβολή της Rai εμφανίστηκε πρώτο κόμμα στη Γερουσία (σ.σ. τα προαναφερθέντα ποσοστά αφορούν συμμαχίες δυνάμεων, όχι μεμονωμένα κόμματα), και στην ακόλουθη προβολή πέρασε στη δεύτερη θέση με οριακή όμως διαφορά από το Δημοκρατικό Κόμμα.

enet