Μεγάλες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας συγκλονίζουν ολόκληρη την Πορτογαλία

Κόσμος
Tools
portugal demonstr
 
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο, από το βορρά έως το νότο της Πορτογαλίας, κατά των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση, κάτω από την κηδεμονία των διεθνών πιστωτών.

«Αλλαγή πορείας, νέα πολιτική» ήταν μερικά από τα συνθήματα, που αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη Λισσαβόνα, όπου περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μετά από κάλεσμα του CGTP, του κύριου συνδικάτου της Πορτογαλίας.

«Οι θυσίες μας πάνε στα χέρια των τραπεζιτών και των πολιτικών» φώναζαν οι διαδηλωτές κυματίζοντας τις κόκκινες σημαίες του συνδικάτου. Ο γενικός γραμματέας του CGTP, Αρμένιο Κάρλος ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η συμμετοχή στη διαδήλωση διαμαρτυρίας έφτασε σε μερικές «δεκάδες χιλιάδες» σε είκοσι πόλεις της Πορτογαλίας

Το CGTP διαβεβαίωσε ότι στο Πόρτο, τη μεγαλύτερη πόλη στα βόρεια της χώρας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και αρκετές χιλιάδες στο νότο στις πόλεις Φάρο και Πορτιμάο.
 
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας αφορούσε τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με αύξηση των φόρων και ταυτόχρονη μείωση των μισθών και των συντάξεων. «Από τώρα και μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα υπάρξουν απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα», ανακοίνωσε ο Αρμένιο Κάρλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο τέλος της εκδήλωσης στη Λισσαβόνα.

Σε αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία τα μέτρα λιτότητας για την αποκατάσταση των οικονομικών της χώρας που επιδεινώνονται εξ αιτίας της ύφεσης. Η οικονομία της Πορτογαλίας υποχώρησε πέρυσι κατά 3,2% και το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα στο 16,9% του εργατικού δυναμικού και στο 40% των νέων.

Μετά από εκτεταμένες φορολογικές αυξήσεις, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι το 2014 μια ολοκληρωμένη «μεταρρύθμιση του κράτους», η οποία θα επιτρέψει την εξοικονόμηση επιπλέον των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.