Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ -«Θα ενισχύσουμε περισσότερο την Ουκρανία»

Κόσμος
Tools

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία με σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις, περιλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, συστημάτων αεράμυνας και drones.

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η Σύνοδος των G7, καθώς και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ η Ρωσία θα υποστεί ακόμη βαρύτερες κυρώσεις ενώ θα υπάρξει εξοπλισμός προστασίας από χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Παράλληλα προανήγγειλε πως στο στρατιωτικό σκέλος θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη κατά 40.000 στρατιώτες ενώ ο στόλος του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται και θα κάνει γυμνάσια στη Μεσόγειο.

«Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετούμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ έκανε γνωστό πως 4 νέες ομάδες μάχη θα σταλούν στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 

Σημαντική ενίσχυση του ΝΑΤΟ σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία

«Σήμερα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να παράσχουν περισσότερη στήριξη. Οι ηγέτες συμφώνησαν σε τέσσερις νέες ομάδες μάχης, έχουμε λοιπόν πλέον οκτώ συνολικά από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες», είπε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Και συνέχισε: «Θα έχουμε ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό κέρας μας, στην ξηρά θα υπάρχουν ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας, στον αέρα θα αναπτύξουμε περισσότερα αεροσκάφη και αντιαεροπορικές και αντιπυραυλικές συστοιχίες και στη θάλασσα περισσότερα πολεμικά σκάφη, ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων και υποβρύχια σε ετοιμότητα σε μόνιμη βάση».

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι θα προστεθούν 40.000 στρατιώτες και θα ενισχυθεί η μεταφορά στρατευμάτων και αεροπορικών δυνάμεων από τον Βορρά προς τις μεσογειακές χώρες.

Περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία

«Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία με σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις, περιλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, συστημάτων αεράμυνας και drones», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Και εκτός από περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία, η άμυνα στον κυβερνοχώρο ενισχύεται επίσης, και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει επίσης την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια σε πυρηνικά και βιολογικά όπλα με ειδικό εξοπλισμό ραδιοβιοχημικού πολέμου, συσκευές ανίχνευσης».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι δεν θα αναπτύξουν στρατιώτες σε ουκρανικά εδάφη, γιατί ο μόνος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι με το να είμαστε προετοιμασμένοι για πλήρη σύρραξη με τις ρωσικές δυνάμεις. 

«Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να ενισχύσουμε κι άλλους εταίρους που απειλούνται από τη Ρωσία, όπως τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», είπε επίσης ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ καλεί την Κίνα να μη στηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά τη Ρωσία

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Κίνα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη «σημαντική της επιρροή» στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Παράλληλα όλοι οι σύμμαχοι κάλεσαν την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική στήριξη στη Ρωσία, αλλά να ασκήσει την επιρροή της για άμεση ειρηνική επίλυση της κρίσης», τόνισε.

Στο θέμα αυτό υπάρχει ειδική αναφορά και στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της Συνόδου της Συμμαχίας: «Καλούμε όλα τα κράτη, περιλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να τηρούν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απέχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο και να απέχουν από οιαδήποτε ενέργεια βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της ΛΔΚ και καλούμε την Κίνα να σταματήσει να ενισχύει το ψευδές αφήγημα του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

«Αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς, η αλληλεγγύη μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης είναι πολύ σημαντική», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

newpost