Καρκινογόνος ουσία σε αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν

Κόσμος
Tools

Βενζόλιο βρέθηκε σε εκατοντάδες δημοφιλή είδη προσωπικής φροντίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ουσία ανιχνεύτηκε κατά τη διάρκεια ανεξάρτητων δοκιμών, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να ανακαλέσουν οικειοθελώς δεκάδες προϊόντα τους. Ανάμεσα σε αυτές οι Bayer, CVS, Johnson & Johnson, Procter & Gamble που ανακάλεσαν μάρκες ευρέως διανεμημένες, όπως οι Pantene, Brut, Sure, Herbal Essences, Old Spice, Secret, Tinactin, Lotrimin, Coppertone, Neutrogena και Aveeno.

Το βενζόλιο είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη καρκινογόνος χημική ουσία. Όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ταχυκαρδία, πονοκεφάλους, σύγχυση, αναισθησία, ακόμα και το θάνατο. Επίσης όταν βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ζάλη, ταχυκαρδία, τάση για εμετό, σπασμούς και το θάνατο.

Η μακροχρόνια έκθεση σε βενζόλιο, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και κυρίως στο αίμα. Καταστρέφει το μυελό των οστών και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αναιμίας, αλλά και λευχαιμίας. Επίσης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία και να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.

Η φυσική πηγή του βενζολίου είναι τα ηφαίστεια και οι φωτιές στο δάσος. Το βενζόλιο επίσης είναι φυσικό μέρος του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και φυσικά του τσιγάρου. Όταν καίμε PVC επίσης παράγεται βενζόλιο. Μερικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν το βενζόλιο για να δημιουργήσουν άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στην δημιουργία πλαστικού, ρητίνης, νάιλον και συνθετικών ινών. Το βενζόλιο επίσης χρησιμοποιείται για την κατασκευή συγκεκριμένων τύπων εντομοκτόνων αλλά και λιπαντικών.

Το εργαστήριο Valisure ανίχνευσε πέρυσι βενζίνη σε αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν, μαλακτικά, αντιιδρωτικά, αντιµυκητιακά, σπρέι σώματος και απολυμαντικά χεριών. Πιο συχνά εντοπίστηκε σε προϊόντα αεροζόλ ή σπρέι, όπου βρέθηκαν επίπεδα μόλυνσης τα οποία η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής, χαρακτηρίζει ως «απειλητικά για τη ζωή». Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μόλυνση από βενζόλιο είναι ευρέως διαδεδομένη και πιθανώς είναι σε περισσότερα προϊόντα, που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάιτ, διευθύνων σύμβουλος της Valisure, που μέχρι σήμερα έχει δοκιμάσει 662 προϊόντα και έχει βρει τη χημική ουσία σε 180, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 27% περίπου.

«Το βενζόλιο δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου» είπε και έκανε λόγο για θεμελιώδες πρόβλημα στην κατασκευή πολλών καταναλωτικών προϊόντων. Ο ίδιος σημείωσε πως σε «δεκαετίες έρευνας» δεν είχαν βρεθεί ασφαλή επίπεδα έκθεσης στο βενζόλιο, επειδή είναι πολύ τοξικό σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η FDA εξετάζει εδώ και ένα χρόνο το πρόβλημα με το βενζόλιο. «Η FDA λαμβάνει σοβαρά υπόψη τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων που ρυθμίζει, συμπεριλαμβανομένου του αντηλιακού. Ενώ η υπηρεσία αξιολογεί την υποβληθείσα αναφορά, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις προσπάθειες στην παραγωγή αντηλιακών για να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα ασφαλών αντηλιακών για τους καταναλωτές των ΗΠΑ». Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι γενικά δεν σχολιάζει τις εκκρεμείς αναφορές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν προϊόντα των παραπάνω εταιρειών κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, πλην ΗΠΑ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΦ.

ethnos