Οι Ρώσοι βομβάρδισαν και σχολείο Τέχνης με 400 άτομα στη μισοερειπομέμνη Μαριούπολη, λένε οι Ουκρανοί

Κόσμος
Tools

Η Μαριούπολη, η νοτιοανατολική πόλη της Ουκρανίας βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Σε μία τελευταία εξέλιξη, το sky news μεταφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν μία σχολή τέχνης όπου 400 άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο από τον πόλεμο.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα κανάλια Telegram του συμβουλίου της Μαριούπολης και της Ουκρανικής Βερχόβνα Ράντα, το συμβούλιο είπε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι ήταν μέσα και «βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια» του κατεστραμμένου καλλιτεχνικού σχολείου G12 στην περιοχή της Αριστερής Όχθης της πόλης. Πληροφορίες για θύματα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Το μήνυμα κατηγορούσε τους Ρώσους ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, απηχώντας την τελευταία ομιλία του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο στην είπε ότι η πολιορκία της Μαριούπολης «θα μείνει στην ιστορία της ευθύνης για εγκλήματα πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Μαριούπολης είναι αντιμέτωποι με ένα συνεχές μπαράζ φονικών και απρόκλητων ρωσικών επιθέσεων.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και τα θανατηφόρα χτυπήματα σε ένα μαιευτήριο και ο βομβαρδισμός ενός θεάτρου το υπόγειο του οποίου λειτουργούσε ως καταφύγιο για χιλιάδες άτομα και οι απώλειες από τον οποίο είναι ακόμη άγνωστες καθώς η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται. 

Ουκρανία: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης αναγκάζονται να πάνε στη Ρωσία, καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο

Συνοψίζοντας την κατάσταση στη Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες, το CNN αναφέρεται στις τελευταίες καταγγελίες που έκανε η ουκρανική πλευρά καθώς το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δήλωσε το Σάββατο ότι οι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης οδηγούνται στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν στο ρωσικό έδαφος», ανέφερε συγκεκριμένα ανακοίνωση. «Οι κατακτητές πήραν παράνομα ανθρώπους από την περιοχή Livoberezhny και από το καταφύγιο στο κτίριο του αθλητικού συλλόγου, όπου περισσότερα από χίλια άτομα (κυρίως γυναίκες και παιδιά) κρύβονταν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς».

Οι συλληφθέντες κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα όπου οι ρωσικές δυνάμεις έλεγξαν τα τηλέφωνα και τα έγγραφά τους και στη συνέχεια ανακατεύθυναν ορισμένους από αυτούς σε απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι «η μοίρα των άλλων είναι άγνωστη».

«Αυτό που κάνουν οι κατακτητές σήμερα είναι γνωστό στην παλαιότερη γενιά, που είδε τα φρικιαστικά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Ναζί αιχμαλώτισαν βίαια ανθρώπους», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι στον 21ο αιώνα άνθρωποι μπορούν να οδηγηθούν με τη βία σε άλλη χώρα».

epoli