Γερμανικός Τύπος: Καταστρέφουν ζωές στην Ελλάδα

Κόσμος
Tools

Koelner zeitung

Οι δραματικές συνέπειές της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην καθημερινότητα, η αύξηση των ενεχυροδανειστηρίων και οι Έλληνες νεοναζί στη Νυρεμβέργη είναι τα θέματα που απασχολούν τον γερμανικό τύπο που δίνει παράλληλα ιδιαίτερη σημασία στην άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα κάνει προόδους» επιγράφει το ρεπορτάζ της η Kölner Stadt Anzeiger αναφερόμενη στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2003 κατάφερε να φτάσει πέρυσι τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η εφημερίδα παρατηρεί: «Η Ελλάδα επανακτά την εμπιστοσύνη όχι μόνο διότι οι εταίροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για τη διάσωση της χώρας και επειδή θα δοθούν οι επόμενες δόσεις του δανείου, αλλά και γιατί υπάρχει μια σχετική πολιτική σταθερότητα, από τις εκλογλες του περασμένου Ιουνίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά καθώς επίσης κι επειδή μπήκε σε μια τροχιά το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα».

Το ρεπορτάζ δεν παραλείπει πάντως να παρουσιάσει και την άλλη πλευρά: «Καμία χώρα στη δυτική Ευρώπη από το τέλος του πολέμου δεν υπέστη μια τόσο βαθιά ύφεση. Για το πρώτο τρίμηνο του 2013 το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα αναμένει 36.000 πτωχεύσεις – 400 την ημέρα... Η ανεργία έχει αγγίξει σχεδόν το 27% και στους νέους κάτω των 24 χρόνων ένας στους έξι είναι χωρίς δουλειά. Πίσω από τις στατιστικές υπάρχουν αμέτρητες τραγωδίες, κατεστραμμένες καριέρες, κατεστραμμένα σχέδια ζωής».

Και η εφημερίδα καταλήγει «Ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας μπορεί να βλέπει ήδη 'φως στο τούνελ'. Οι περισσότεροι Έλληνες όμως δεν το βλέπουν ακόμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, οχτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους. Και τα δύο τρίτα πιστεύουν πως η προσωπική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο αυτό το χρόνο».

 

Ενεχυροδανειστήρια και Έλληνες νεοναζί στη Νυρεμβέργη

«Στην Ελλάδα ανθούν τα ενεχυροδανειστήρια» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας Die Presse.

H εφημερίδα γράφει: «Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα ενεχυροδανειστήρια. Το 2010 στην Αθήνα υπήρχαν 81 ενεχυροδανειστήρια, σήμερα είναι πάνω από 750. Ανάμεσα στις νέες εταιρίες υπάρχουν και πολλοί κλεπταποδόχοι. Οι ληστείες αυξήθηκαν δραματικά τα προηγούμενα χρόνια. Καθημερινά στον τύπο γίνεται λόγος για κλοπές και ληστείες. Η ζωή στη μεγαλούπολη έχει αλλάξει δραματικά και πολλοί κάτοικοι δεν έχουν πλέον διάθεση να πάνε στο κέντρο. Στην Πατησίων σχεδόν ένα στα δυο μαγαζιά έχει κλείσει».

Τέλος, το Spiegel δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον τίτλο «Έλληνες νεοναζί στη Νυρεμβέργη».

Το περιοδικό γράφει: «Η Χρυσή Αυγή διατηρεί στενές σχέσεις με Βαυαρούς Νεοναζί. Τον περασμένο χρόνο οι ακροδεξιοί από την Αθήνα ξεκίνησαν να φτιάχνουν έναν κομματικό πυρήνα στη Νυρεμβέργη. Τώρα εκεί έγινε η πρώτη ημερίδα ακτιβιστών της Χρυσής Αυγής. Η βαυαρική υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος ενδιαφέρεται κυρίως για συναντήσεις μερικών Ελλήνων και Βαυαρών ακροδεξιών. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία καλεί όλους τους Έλληνες εδώ να καταδικάσουν τις προσπάθειες των νεοναζιστών 'για βία, έλλειψη ανοχής και κοινωνικό κανιβαλισμό'».

Deutsche Welle