Στον Ολλανδό Γιέρεν Ντάισελμπλουμ η προεδρεία του Eurogroup

Κόσμος
Tools

Τη σκυτάλη της προεδρίας του Eurogroup παρέδωσε χθες Δευτέρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γιέρεν Ντάισελμπλουμ.

Τον 58χρονο απερχόμενο Λουξεμβούργιο πρόεδρο, ο οποίος ηγείτο του Eurogroup επί οκτώ χρόνια, διαδέχεται ο 46χρονος ολλανδός σοσιαλδημοκράτης, που μιλάει άπταιστα αγγλικά. Η θητεία του θα είναι διετής με δυνατότητα ανανέωσης.

Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Wageningen--το καλύτερο στον τομέα των γεωργικών σπουδών σε μία χώρα όπου η γεωργία εξακολουθεί να θεωρείται μέρος της εθνικής κληρονομιάς.

Εργάστηκε για το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο του Cork στην Ιρλανδία. Βουλευτής από το 2000, ποτέ δεν εγκατέλειψε ουσιαστικά την αγάπη του για τη γεωργία και μέχρι σήμερα εκτρέφει χοίρους στον κήπο του σπιτιού του στο Βαγκενίνγκεν.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 17, που συνεδρίασαν χθες στη βελγική πρωτεύουσα, τον επέλεξαν ομοφώνως παρά μία ψήφο, εκείνη της Ισπανίας.

Η αποχώρηση του Γιούνκερ σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής κατά την οποία η πολιτική, περιλαμβανομένων ορισμένων από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την κρίση χρέους, χαρασσόταν ύστερα από συζητήσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με δείπνο και κρασί σε ένα δωμάτιο γεμάτο καπνό.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος ανήκει σε μία γενιά πολιτικών της «παλαιάς σχολής», ενόχλησε συχνά τους υπουργούς με το ωμό χιούμορ του, μιλώντας ανοιχτά για το ότι χρειαζόταν να πει ψέματα στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα θέματα ή ακόμα και με τις συζητήσεις που έκανε ανοιχτά για τις ...πέτρες στα νεφρά του.

Με την κρίση χρέους να δείχνει σημάδια υποχώρησης, ο αγγλόφιλος ολλανδός διάδοχός του άφησε να εννοηθεί ότι οι συναντήσεις του Eurogroup θα τελειώνουν νωρίτερα.

«Ελπίζω ότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη θα μας επιτρέπει να συνεδριάζουμε φυσιολογικές ώρες, όχι πολύ, πολύ νωρίς το πρωί», είπε ο νέος πρόεδρος που τον Δεκέμβριο υποσχέθηκε στους ολλανδούς βουλευτές ότι θα βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τους φοροφυγάδες παρέχοντας λεπτομέρειες για τα εκατοντάδες ελληνικά κότερα που είναι δεμένα στα ολλανδικά λιμάνια.

Ωστόσο, όπως εκτιμά το Reuters, η σχετική απειρία του Ντάισελμπλουμ--ήταν υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας σχεδόν για μόλις έξι εβδομάδες όταν ακούστηκε για πρώτη φορά το όνομά του για τη θέση του προέδρου του Eurogroup--υποδηλώνει ότι παραμένει εξαρτημένος από τις αποφάσεις του Βερολίνου.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), δίνει τον τόνο στη διαδικασία λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων σε μία εποχή κατά την οποία οι γερμανοί ψηφοφόροι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα πακέτα διάσωσης νοτιοευρωπαϊκών χωρών.

on air