LA Times: «Επίθεση στην κοινωνία το χτύπημα στο Mall»

Κόσμος
Tools

mall astynomikoi

Με το τρομοκρατικό χτύπημα στο εμπορικό κέντρο Mall, ασχολούνται πολλά αμερικανικά μέσα και ιδιαίτερα οι LA Times, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το τελευταίο χτύπημα συνιστά επίθεση στην ίδια την κοινωνία και έρχεται μετά από μια σειρά επιθέσεων, σε πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφους, ακόμη και στο γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού.

Οι ειδικοί λένε ότι το χτύπημα ότι φέρει τη σφραγίδα μιας νέας γενιάς αναρχικών, μηδενιστών και ταραξιών προερχόμενων από την μεσαία τάξη, γράφουν οι Los Angeles Times.

«Είναι μια σαφής επίθεση στην κοινωνία, εναντίον του μέσου πολίτη ο οποίος θεωρούν ότι έχει παραιτηθεί αντί να επαναστατήσει κατά της λιτότητας και αυτών που την επιβάλλουν», λέει μιλώντας στην εφημερίδα η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Μαίρη Μπόση.

«Η εγχώρια τρομοκρατία εξασθένισε στην Ελλάδα μετά τη σύλληψη- πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004- των μελών της 17 Νοέμβρη, την πλέον θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση της χώρας, που διέφευγε επί μακρόν», επισημαίνουν οι LA Times, προσθέτοντας ότι πολλές ομάδες- μιμητές και παρακλάδια, έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στο προσκήνιο, πραγματοποιώντας μικρότερης έκτασης επιθέσεις, καταγγέλλοντας την παγκοσμιοποίηση, τη φτώχεια και τον καπιταλισμό.

«Η έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα στα τέλη του 2009, μαζί με την διογκούμενη αγανάκτηση κατά των πολιτικών ελίτ της χώρας, τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις και τις σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές, έχει προσφέρει νέο έδαφος στους εξτρεμιστές. Τότε όμως οι σπίθες δεν ξεκίνησαν πυρκαγιά», αναφέρει η εφημερίδα.

«Τρία χρόνια κρίσης και αυτές οι ομάδες δεν έχουν βρει απήχηση, συμπάθεια ή ανοχή στην ελληνική κοινή γνώμη», δηλώνει στην εφημερίδα, ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Όποια και αν είναι η πολιτική υποστήριξη που απολάμβαναν από ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα, έχει επίσης εξαφανιστεί. Ακόμη και τα εγκαταλελειμμένα κτήρια που κάποτε καταλάμβαναν ελεύθερα, έχουν ανακαταληφθεί μετά από αστυνομικές εφόδους».

«Αυτό δεν ήταν απλά μια επίθεση εναντίον ενός κτηρίου. Ήταν ένα πλήγμα για τη δημοκρατία, την ομαλότητα και τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης την οποία αναπαράγουν οι LA Times.

Το γεγονός ότι το χτύπημα στο Mall έρχεται μετά από σειρά επιθέσεων στα γραφεία πολιτικών κομμάτων, στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και σε οικίες δημοσιογράφων επισημαίνουν και άλλα μέσα, όπως το Bloomberg, αλλά και η γαλλική ιστοσελίδα 7sur7.

Οι New York Times από την πλευρά τους, σχολιάζουν ότι οι αλλεπάλληλες επιθέσεις έρχονται να ταράξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, έπειτα από μία μεγάλη περίοδο που τέτοιου είδους ενέργειες έδειχναν να έχουν καταλαγιάσει, εκφράζοντας έμμεσα φόβους για επιστροφή του εξτρεμισμού.

Στο ρεπορτάζ των New York Times γίνεται λόγος για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά να πατάξει την ανομία, αλλά και για την «αντίθετη άποψη» που υποστηρίζει ότι όλα αυτά γίνονται για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από «το οικονομικό σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα».

Από την πλευρά της, η Huffington Post τονίζει ότι χτύπημα τέτοιου είδους σε εμπορικό κέντρο είναι πρωτοφανές περιστατικό για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών είναι ένα συχνό φαινόμενο για τη χώρα.