Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της ΕΚΤ προς την Ελλάδα

Κόσμος
Tools

ecb

Το στέλεχος της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ, δήλωσε σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μαυροβούνιο, ότι το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας αναμένεται να αλλάξει για να διευκολύνει τη νέα κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την χώρα.

«Υπάρχει μια σαφής προθυμία και καλή πίστη από όλες τις πλευρές να επιταχυνθούν οι προσπάθειες και να παραχθούν αποτελέσματα εντός αυτού του πλαισίου, που υιοθετήθηκε στο Eurogroup», τόνισε.

«Οι τρεις θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, δεσμεύονται να το υποστηρίξουν αυτό όσο περισσότερο μπορούν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι κατανοητό πως το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί προκειμένου να αποτυπώσει τις νέες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, για να καταστήσει σίγουρο ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα θα καταλήγει σε ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα σε όρους δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό είναι που θα συζητηθεί στις επόμενες ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Christian Noyer, επίσης μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, τόνισε πως όλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη με πειστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Noyer τόνισε πως η υπόλοιπη ευρωζώνη θέλει να δει την Ελλάδα να προωθεί ένα «σαφές μονοπάτι μεταρρυθμίσεων».

Ο Noyer, ερωτηθείς για το εάν διαβλέπει κίνδυνο «φούσκας» εξαιτίας της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, απάντησε αρνητικά.

 

Bloomberg: Ερωτήματα προς τον Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση και Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ερωτηθεί, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το απόγευμα, για τις συνέπειες που έχει στην οικονομία της Ευρωζώνης η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και για τη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΚΤ απέρριψε πρόταση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας των Τραπεζών να απαγορευθεί στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα η αύξηση του χαρτοφυλακίου εντόκων γραμματίων τους, λόγω της ανησυχίας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο μία πρόοδο σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Ντράγκι θα μιλήσει, επίσης, στο ιταλικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, όπου οι βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν θέματα, όπως την αδυναμία της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την επίμονα υψηλή ανεργία. Στην πατρίδα του, όπως και στη Γαλλία και αλλού στην Ευρώπη, αυξάνεται η στήριξη για τα κόμματα διαφορετικών αποχρώσεων που ζητούν τη διάλυση του ευρώ και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, σημειώνει το δημοσίευμα. Και προσθέτει ότι ο Ντράγκι έγινε και ο ίδιος μάρτυρας της δυσφορίας, στην οποία βασίζεται αυτή η άνοδος, την περασμένη Τετάρτη έξω από το κτίριο της ΕΚΤ, όταν διαδηλωτές έκαιγαν αυτοκίνητα και έριχναν πέτρες στην αστυνομία κατά την επίσημη τελετή εγκαινίων του κτιρίου.

Αν και ο Ντράγκι άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και τα κίνητρα των διαδηλωτών, δήλωσε ότι ούτε η επιστροφή στα εθνικά σύνορα ούτε τα αιτήματα για χωρίς όρους ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποτελούν βιώσιμες λύσεις, σημειώνει το δημοσίευμα. «Αντίθετα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να επωφεληθούν από τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις».

To Bloomberg σημειώνει ότι μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνει χαρακτηριστικά αισιόδοξες δηλώσεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Μία βιώσιμη ανάκαμψη συνεχίζεται. Μπορούμε εύλογα να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές» δήλωσε στις 16 Μαρτίου. Τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, πιθανόν να ενισχύσουν τις δηλώσεις του, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έλαβαν μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 98 δις. ευρώ την περασμένη εβδομάδα από την ΕΚΤ, ένα ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από τις προβλέψεις, κάτι που αποτελεί μία ένδειξη ότι τα πιστωτικά ιδρύματα συμμερίζονται την αισιοδοξία της ΕΚΤ.

Αναλυτές δηλώνουν ότι το απροσδόκητα μεγάλο ενδιαφέρον αντανακλά τις προσδοκίες των τραπεζών ότι αυξάνεται η ζήτηση πιστώσεων. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη μπορεί να δείξουν ότι ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες της Ευρωζώνης πιθανόν να αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά από το 2012.

thepressproject