«Θερμό φραστικό επεισόδιο» μεταξύ του ΥΠΕΞ της Ελλάδας και του προκλητικότατου πρέσβη της Τουρκίας στη Νορβηγία – «Πληρωμένη» και ηχηρή ελληνική απάντηση από Ν. Δένδια

Ελλάδα
Tools

Σκληρή αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία, καθώς η Τουρκία επιλέγει να αγνοεί τα χωρικά ύδατα και να απειλεί την Ελλάδα με casus belli.

Σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε, με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και χάρτες, τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία, με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες, που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli». 

Ο τούρκος πρέσβης ανέφερε ενοχλημένος ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της στα 12 μίλια, διαστρεβλώνοντας τόσο τον πραγματικό χρόνο των γεγονότων, όσο και την αλήθεια, καθώς ουσιαστικά κατηγόρησε τη χώρα μας ότι… προκάλεσε το casus belli.

Μάλιστα, διέκοψε τον κ. Δένδια και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών του εξήγησε πως τα όσα περιέγραψε είναι η πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αντίστοιχο casus belli από ένα κράτος σε ένα άλλο.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως ανέφερε το MEGA, ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θα ήταν καλό αν η Τουρκία επέστρεφε στον 21ο αιώνα», για να επιλυθούν προβλήματα και να μην μένει «στην εποχή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή τον ... 19ο αιώνα». 

«Κύριε πρέσβη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, γιατί επιβεβαιώσατε όσα είπα στην ουσία. Αν μου επιτρέπετε να επαναλάβω, είπατε ότι είναι νόμιμο για την Τουρκία να εκδώσει μια απειλή πολέμου», σχολίασε ο Νίκος Δένδιας.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά:

«Αν είστε διπλωμάτης, θα το εκλάβω ότι το να διακόπτετε δεν είναι μέσα στους κανόνες επαφής. Ξεκινώ πάλι. Είπατε ανοιχτά σε κοινό – και ευτυχώς είστε και στο διαδίκτυο – ότι το να απειλείτε με πόλεμο μια χώρα είναι νόμιμο, αλλά αν θυμάμαι σωστά από ό,τι έμαθα στο πανεπιστήμιο, έχετε υπογράψει την Χάρτα του ΟΗΕ και αν θυμάμαι καλά αυτή το απαγορεύει».

ingr