Οι συνεχείς αποκαλύψεις για το "βρόμικο" 2015 βάζουν ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Ελλάδα
Tools
2015 tsipras baroyfakis stoyrn nomism
 
Την ιστορία την γράφουν οι πρωταγωνιστές. Άλλες φορές πιο κοντά στα γεγονότα, άλλες φορές μερικά χρόνια μετά. Μπορεί να περάσουν και δεκαετίες για να γραφτεί η ιστορία ή τελικά για να μάθουμε ποια είναι η αλήθεια.

Οι αλήθειες είναι πολλές, ανάλογα με την οπτική που βλέπουν τα γεγονότα οι πρωταγωνιστές. Το ίδιο ισχύει και για όσα έγιναν το «βρόμικο 2015».

Και είναι «βρόμικο» όχι κατ’ αντιπαραβολή με το «βρόμικο 1989», αλλά γιατί όσα έγιναν εκείνη τη χρονιά, όσα καταγράφηκαν στην σύγχρονη πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας, θα μας ταλανίζουν για δεκαετίες.

Το βιβλίο των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού «Η τελευταία μπλόφα», οι «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Γιάνη Βαρουφάκη και η ταινία του Κώστα Γαβρά, έρχονται να θυμίσουν ορισμένες από τις πιο τραγικές, επικίνδυνες αλλά και τόσο ενδιαφέρουσες περιόδους για την Ελλάδα.

Το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει σημαδέψει τη χώρα και θα προκαλεί συζητήσεις για πολλά – πολλά χρόνια.

Υπάρχει η άποψη ότι θα πρέπει να στηθούν Ειδικά Δικαστήρια και να τιμωρηθούν όσοι συνέβαλαν σε μια τεράστια ζημιά που υπέστη η ελληνική οικονομία.

Ανικανότητα, αυταπάτες, έλλειψη πολιτικής κρίσης, αδυναμία αντίληψης των οικονομικών δεδομένων και της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων;

Ή μήπως σκοπιμότητες που κάποια στιγμή θα βγουν στο φως;

Ο,τι κι αν συμβαίνει αυτό που θα μείνει είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό: Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ή όχι ανυπολόγιστη ζημιά στη χώρα; Και είχε Plan B εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια;

Τη Δευτέρα στην παρουσία του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία να επανέλθουν οι μνήμες. Και να ειπωθούν πράγματα από τη μία πλευρά και φυσικά να υπάρξει η εύλογη αντίδραση από την άλλη.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, βασικός πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου, ο «εχθρός» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, μίλησε και είπε πολλά.

Η αφήγηση για τις δραχμές

Αυτό που έμεινε, ωστόσο, ήταν η αφήγησή του για το πώς το 2015 η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στη Ρωσία για να τυπωθούν δραχμές στη Μόσχα.

Είπε συγκεκριμένα:

«Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μία δική μου προσθήκη που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έχει να κάνει με το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο βιβλίο τους με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…» («Un président ne devrait pas dire ça…», εκδόσεις Stock, 2016) οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει. 

Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι΄αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδος κρεμόταν από μία κλωστή και βρισκόμασταν λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο».

Στουρνάρας: Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση στοχοποίησε με φρικτό τρόπο τους πολιτικούς της αντιπάλους

Σε προσπάθεια αντιστάθμισης της υποχώρησης της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, απέδωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας,τη στοχοποίηση του ίδιου και πολιτικών αντιπάλων της "με τρόπο εξωθεσμικό και φρικτό".

Σε ομιλία του για το βιβλίο «Η Τελευταία Μπλόφα» της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε:

"Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015, με την ευρεία συναίνεση που διαμορφώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ανέκοψε τη δυσμενή και αβέβαιη πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς. Για να κερδηθεί όμως ξανά η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα απαιτήθηκε πολύς κόπος, μεγάλο κόστος και πολύς χρόνος. Και δυστυχώς η συνέχεια, που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει το περιεχόμενο ενός άλλου συναρπαστικού βιβλίου, μας επεφύλαξε ακόμα μεγαλύτερες και πιο δυσάρεστες εκπλήξεις, που μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται ευρύτερα γνωστές, αφού τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν κυρίως στο παρασκήνιο. Διότι κατά την τότε κυβέρνηση, η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 ήταν μία ήττα, μία υποχώρηση από αυτά που πρέσβευε και έπραττε μέχρι τότε.

‘Έπρεπε λοιπόν με κάθε τρόπο, αυτή η ήττα και αυτή η υποχώρηση να αντισταθμιστούν από κάτι άλλο. Και αυτό το κάτι άλλο ήταν η στοχοποίηση, με τρόπο εξωθεσμικό και φρικτό, που δεν χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου ενός πολιτισμένου κράτους, των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και γενικά προσώπων που δεν ήταν διατεθειμένα να παραβούν το καθήκον τους και να καταλύσουν την ανεξαρτησία των θεσμών που υπηρετούν. Και για να γίνει η πίεση στα πρόσωπα αυτά ακόμα μεγαλύτερη, η στοχοποίηση συμπεριέλαβε και μέλη της οικογένειάς τους, κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο σε πολιτισμένα κράτη.

Δεν θα πω όμως περισσότερα γι’ αυτό, μιας και η Βουλή των Ελλήνων και η Δικαιοσύνη, έχουν ήδη αναλάβει την διερεύνηση των υποθέσεων αυτών. Είμαι βέβαιος ότι τόσο οι βουλευτές που έχουν επιφορτιστεί με το έργο αυτό, όσο και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, θα ρίξουν άπλετο φως και θα αποκαλύψουν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς καθώς και τους συνεργούς αυτών των αποτρόπαιων πράξεων ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών".

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην αναφορά του τέως Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με γαλλικό βιβλίο, σε τηλεφωνική ενημέρωση που είχε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει το τύπωμα δραχμών από τη Ρωσία. Σημείωσε, επίσης, τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος για να βρεθεί λύση στην αποπληρωμή μίας δόσης προς το ΔΝΤ τον Μάιο του 2015, όταν τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια.

"Το ζητούμενο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν απλό. Η υπογραφή μιας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης, ώστε η χώρα μας να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο της πτώχευσης", ανέφερε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, στη παρουσίαση του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού.

Και συνέχισε: "Η Τράπεζα της Ελλάδος συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις της στην επίτευξη αυτού του στόχου, τη στιγμή που τα σύννεφα πύκνωναν πάνω από τη χώρα μας, και τόνιζε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν σε θέση να καλύψει το έδαφος που είχε χαθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2015 με τις ατέρμονες και εν πολλοίς ανερμάτιστες διαπραγματεύσεις, οι οποίες στηρίζονταν σε λανθασμένες παραδοχές για το τι θα πράξουν οι δανειστές

Καθ΄ όλο το δύσκολο αυτό εξάμηνο, η Τράπεζα της Ελλάδος επιτέλεσε το καθήκον της, που είναι, με βάση το Καταστατικό της και τους κανόνες του Ευρωσυστήματος, η διαφύλαξη της νομισματικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας και η ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος".