CNBC: Και χωρίς μνημόνιο η κρίση σκορπά πόνο και φόβο στους δρόμους της Αθήνας και τους Ελληνες

Ελλάδα
Tools

krisi politis toixogr

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει πως έβαλε τέλος στη λιτότητα, αυτό όμως δεν το βλέπουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, αναφέρει το CNBC μετά από ρεπορτάζ στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα οι πολίτες μιλούν για την ανεργία, για τους πολλούς φόρους που καλούνται να πληρώσουν, αλλά και για τη φυγή των νέων από την Ελλάδα.

Τι γράφει το CNBC

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα εξακολουθεί να καταστρέφει τις ελπίδες και τα όνειρα των κατοίκων της χώρας, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το CNBC. Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και μία δεκαετία σε οικονομική κρίση. Τα χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης, παράλληλα με την κουλτούρα της πελατειακής πολιτικής, όπου τα αγαθά και οι υπηρεσίες ανταλλάσσονταν για πολιτική στήριξη, οδήγησαν σε μακροχρόνια ύφεση.

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι η κρίση υπάρχει. Είναι κάτι περισσότερο από μια οικονομική κρίση, είναι μια κρίση αξιών... Δεν νομίζω ότι είναι καλύτερα τώρα... είναι πραγματικά μια αγχωτική περίοδος για την Ελλάδα», δηλώνει ο Σταύρος Δημόπουλος, 23χρονος φοιτητής, στο CNBC.

Διαφορετικές κυβερνήσεις δανείστηκαν πάνω από τις δυνάμεις της Ελλάδας με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της χώρας να φτάσει σε τόσο υψηλό ποσοστό ώστε το 2010 οι επενδυτές να μην είναι πλέον πρόθυμοι να χρηματοδοτούν την ελληνική κυβέρνηση. Το τελικό αποτέλεσμα; Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν είδε άλλη διέξοδο από το να στραφεί και ναζητήσει διάσωση - χωρίς καν να διαβουλεύεται με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Τι ακολούθησε; Οι πολύχρονες δραματικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να αποτραπεί ένα grexit, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η διάσωση της Αθήνας ήταν κρίσιμη για την επιβίωση της ζώνης του ευρώ, αλλά και για την αποτροπή σοβαρών ρήξεων στις παγκόσμιες χρηματαγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Wall Street.

Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης ήρθε το 2010, στην συνέχεια ακολούθησαν άλλα δύο. Ουσιοαστικά αυτό σήμαινε ότι από το 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, η χώρα βασίστηκε στους διεθνείς πιστωτές για να μπορέσει να κρατήσει την οικονομία της όρθια.

Από τον περασμένο Αύγουστο, η παρούσα ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να δείξει ότι η λιτότητα έχει τελειώσει. Προσφέρει πρόσθετες παροχές στις κατώτερες και τις μεσαίες τάξεις, ωστόσο πολίτες που μίλησαν στο CNBC είπαν πως δεν έχουν δει διαφορά στη ζωή τους.

«Αγαπάμε την πόλη μας, αγαπάμε το κλίμα μας, αγαπάμε τον ελληνικό λαό, αλλά φοβόμαστε, γιατί η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή», αναφέρει ο 23χρονος φοιτητής για λογαριασμό και των φίλων του.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρότερα για να βγάλουμε τα δικά μας χρήματα ... Μερικές φορές μιλάμε για το εξωτερικό: Αν είναι καλύτερα να φύγουμε από την Ελλάδα ή αν είναι καλύτερα να μείνουμε στην Ελλάδα και να προσπαθήσουμε πιο πολύ», προσθέτει.

Παράλληλα το CNBC αναφέρει στο ρεπορτάζ του πως μία από τις πιο βαριές συνέπειες της κρίσης, είναι ο αριθμός των νέων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, το brain drain. Το 2016, περίπου 20.000 άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 25 και 29 εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Περίπου 14.000 άτομα ηλικίας 20 έως 24 ετών έφυγαν επίσης από τη χώρα το ίδιο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Oxford Analytica. Οι αριθμοί αυτοί είναι περίπου διπλάσιοι από ό, τι πριν από το 2010.

«Ορισμένα παιδιά είναι μορφωμένα και δεν βρίσκουν δουλειά, γι 'αυτό φεύγουν για την (υπόλοιπη) Ευρώπη - απώλεια για την Ελλάδα. Αλλά ελπίζουμε να επιστρέψουν ξανά σε 20 χρόνια», δηλώνει ο 57χρονος Νικόλας, ένας πολίτης που περπατά στην πολυσύχναστη Ερμού.

Στη χειρότερη στιγμή του 2011, η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 9,1%. Κατάφερε να ανακάμψει ελαφρώς μέχρι το 2014, αλλά επέστρεψε στην ύφεση το επόμενο έτος εν μέσω πολιτικής κρίσης και ανεπιτυχούς λήξης του δεύτερου προγράμματος διάσωσης.

Μπορεί το 2019 να αναμένεται ως το τρίτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης της χώρας, με ρυθμό περίπου 2,2%, όμως αυτή η ανάπτυξη δεν φαίνεται να κάνει τους απλούς Έλληνες ευτυχείς για την οικονομία. Ο Νικόλας παραπονιέται πως δεν είδε σημαντική βελτίωση για τους ανθρώπους και ότι παραμένουν οι πάρα πολλοί και μεγάλοι φόροι.

«Μερικοί άνθρωποι έχουν καλές θέσεις εργασίας εάν είναι στη δημόσια διοίκηση, αλλά οι άλλοι υποφέρουν, πληρώνουν το 85% των εισοδημάτων τους σε φόρους. Κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του αν δεν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους φόρους», αναφέρει. «Το μέλλον διαγράφεται δύσκολο, αλλά πρέπει να χαμογελάσουμε, να προσποιούμαστε».

CNBC