"Εκρηκτική" η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με την ένταση να "χτυπά κόκκινο" σε αρκετά σημεία.

Ελλάδα
Tools

syriza ko

Μια μέρα πριν την ψήφιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος (σ.σ. θα γίνει αύριο, Πέμπτη 14.03.2019) κι ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν ενωμένοι για την επόμενη μέρα, μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που συνεδρίασε για αρκετή ώρα, δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις ανάμεσα στους βουλευτές των διαφόρων τάσεων και απόψεων.

Είναι χαρακτηριστική η αντιπαράθεση που είχε η Αννέτα Καββαδία με την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου για το θέμα του εμπάργκο του ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, αντιπαράθεση υπήρξε και ανάμεσα στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και τον διάδοχό του, Μιχάλη Καλογήρου, για τον Ποινικό Κώδικα, αλλά και το άρθρο 30 του Συντάγματος.

Στην συζήτηση παρενέβη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα είχε στείλει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στην ομιλία του.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο κάθε βουλευτής έχει την συνείδησή του, «όμως έχουμε και την πιο σκληροτράχηλη ΚΟ. Να μη τα γκρεμίσουμε όλα και στο τέλος να δώσουμε την ευκαιρία να μιλήσουν για συντριπτική ήττα«.

Οι διάλογοι, πάντως, είναι ενδεικτικής των εντάσεων που σημειώθηκαν...

Η Αννέτα Καββαδία αναφέρθηκε στην «εντολή» του κόμματος για το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ λέγοντας «να μην κάνουμε παρεμβάσεις life style», με την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου να... σηκώνει το γάντι:

«Γιατί με φωτογραφίζεις; Έχω ψηφίσει και ως ανεξάρτητη νομοσχέδια ΣΥΡΙΖΑ που ήταν και δύσκολα. Δεν παρέδωσα την έδρα μου και στήριζα την κυβέρνηση ανιδιοτελώς. Αν δεν σας αρέσει δεν θα ψηφίσω και αύριο και με αναγκάζετε να πάω σπιτάκι μου και να πάρει την έδρα ο Καλλιάνος«! ΣΥΡΙΖΑ

Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο... Παύλος Πολάκης, λέγοντας: «Και με μένα διαφωνείτε, ο καθένας κουβαλάει φορτίο«. ΣΥΡΙΖΑ

Για να πάρει ξανά τον λόγο η Αννέτα Καββαδία απαντώντας στην Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου: «Όπως εσύ και πολλοί άλλοι έχουμε ψηφίσει πράγματα που δεν θέλαμε. Αν νιώθουμε ότι δεν πρέπει να μιλάμε ανοιχτά τότε που; Δεν δέχομαι να με εγκαλείτε γιατί ασκώ κριτική, γιατί αν δεν μιλήσω εδώ που θα τα πω; Εδώ Ακούστηκε ότι θα παραδώσει την έδρα»!

Στο σημείο εκείνο η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου... βγήκε εκνευρισμένη από την αίθουσα για τσιγάρο! Υπήρξε ένταση και διάφοροι προσπαθούσαν να την ηρεμήσουν, όπως οι κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Σαντορινιός.

Κόντρα και οι Πολάκης – Παπαγγελόπουλος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ!

«Τι γίνεται υπουργέ με τη Δικαιοσύνη; Άλλες υποθέσεις τρέχουν και άλλες όχι!» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Πολάκης, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για να πάρει την εξής απάντηση:

«Το ξέρω, πήραμε την κυβέρνηση όχι την εξουσία»!

Ένταση με Καλογήρου – Κοντονή για τον Ποινικό Κώδικα!

Ένα ακόμη ζήτημα για το οποίο οι τόνοι... ανέβηκαν ήταν και ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, τόνισε στον νυν υπουργό Δικαιοσύνης: «Είχα επιχειρήσει και εγώ να κάνω αλλαγές στον ΠΚ αλλά δεν το δέχθηκε η νομοπαρασκευαστική. Κακώς τον έφερες, έπρεπε να γίνει νέα νομοπαρασκευαστική όπως είχα προτείνει για να δουν τα λάθη«. ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μιχάλης Καλογήρου απάντησε: «Έχω συνάντηση με τους τομεάρχες των υπόλοιπων κομμάτων. Αν δεν γίνουν οι αλλαγές απλά δεν θα κατατεθεί ο νόμος». ΣΥΡΙΖΑ

Πολλοί ήταν, πάντως, οι βουλευτές που έθεσαν θέμα για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα...

Διαφωνίες καταγράφηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και για την Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον Σταύρο Κοντονή να προτείνει για το άρθρο 32 «να μην περάσει με αυξημένη πλειοψηφία από τη στιγμή που δεν πέρασε το 3», με βουλευτές να συμφωνούν με την θέση αυτή.

Σε εκείνο το σημείο τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος τόνισε πως «δεν γίνεται να μην ψηφιστεί γιατί θα εκτεθούμε. Θα είναι σαν να κάνουμε μικροπολιτικά παιχνίδια«. ΣΥΡΙΖΑ
Κοντονής... κατά Ζορμπά!

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε... βέλη και για την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, με αφορμή την υπόθεση του «Δρομέα», με τον Σταύρο Κοντονή να λέει πως «δεν γίνεται να βγάζει ψεύτη τον Βαρώτσο»!

Παράλληλα, η Νίνα Κασιμάτη αισθάνθηκε θιγμένη για την ψηφοφορία και συγκρούστηκε με τον Νίκο Βούτση για το άρθρο 3 και τη διαρροή ψηφοδελτίου από εφορευτική, με τον πρόεδρο της Βουλής να απαντά πως η διαρροή δόθηκε από την αντιπολίτευση».

Η... πυροσβεστική παρέμβαση Τσίπρα

Όπως προαναφέρθηκε και στην αρχή του κειμένου, μετά από τις εντάσεις αυτές, τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα και να τονίσει: «Ο κάθε βουλευτής έχει την συνείδησή του όμως έχουμε την πιο σκληροτράχηλη ΚΟ. Να μη τα γκρεμίσουμε όλα στο τέλος για να δώσουμε την ευκαιρία να μιλήσουν για συντριπτική ήττα«.

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου