MRB: Σταθερά κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ, προηγείται με 9,4 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
Tools

dimoskopisi tsipras

Με προβάδισμα της τάξης των 9,4 μονάδων, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την αδιαμφισβήτητη πρωτιά της στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών επί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι τάσεις Δεκεμβρίου της εταιρίας MRB.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 30,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 21,3%.

Στην τρίτη θέση έρχεται το νεοσυσταθέν από Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι «Κίνημα Αλλαγής» με 10,1% και στην τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 6,8%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 2,1%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,5% και η Λαϊκή Ενότητα με 1%.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά των κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου, διαμορφώνονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 35,2%

ΣΥΡΙΖΑ 24,4%

Κίνημα Αλλαγής 11,6%

Χρυσή Αυγή 7,8%

ΚΚΕ 7,5%

Ένωση Κεντρώων 3,2%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%

Η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αν και ένα ποσοστό 28,7% θέλει να προκηρυχθούν άμεσα.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπτας συγκεντρώνει το 22,1% των προτιμήσεων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 31,7%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 40,1%.

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με την εργασία στους επόμενους 12 μήνες και στο ερώτημα ποια από τις παρακάτω φράσεις σας εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τη σχέση σας με τη δουλειά σας, το 49% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές».

Στο ερώτημα αν οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά, το 69,9% απαντά «Μάλλον όχι-Σίγουρα όχι» και 24,7% «Σίγουρα Ναι-Μάλλον Ναι», ενώ αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους, οι πολίτες απαντούν 70,9% «Μάλλον όχι και σίγουρα όχι» και 21,9% «Σίγουρα ναι-Μάλλον ναι».

Το 63,7% απαντά «Σίγουρα όχι-Μάλλον όχι» στο ερώτημα «αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε;». Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 34,3%.

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 68% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ ποσοστό 10,7% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: η ανεργία (65,3%), το φορολογικό σύστημα (47,3%) και η υγεία-περίθαλψη (35,2%).

Η λέξη «οργή» σε ποσοστό 59,4% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «ντροπή» με ποσοστό 49,7% και ο «φόβος» με 38,6%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 87,2% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα».

Το 88,6% απαντά ότι είναι «Πολύ κακή-Κακή», σήμερα, σε γενικές γραμμές η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Για τους πλειστηριασμούς οι πολίτες, σε πρώτο επίπεδο, δηλαδή στην ευθεία ερώτηση εάν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, απαντούν ως εξής:

Πλειστηριασμοί ακινήτων δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση απαντά το 52,9%. Το 39,1% υποστηρίζει ότι πλειστηριασμοί ακινήτων πρέπει να γίνονται μόνο στην περίπτωση που εφαρμόζονται αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να μην πλήττονται τα βασικά δικαιώματα των οικονομικά αδυνάτων. Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους απαντά το 3,6%.

Το 38,8% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλά να γίνει γενναίο κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων και να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων ώστε οι τράπεζες να είναι βιώσιμες και να μειωθεί το χρέος από τα κόκκινα δάνεια το 25,5%.

Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους θεωρεί το 3,6%.

Η μέτρηση έγινε με πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας. Πραγματοποιήθηκε από 1 έως 8 Δεκεμβρίου 2017.